В АРМА ще думають, що робити з Глухівським карʼєром кварцитів

В АРМА ще думають, що робити з Глухівським карʼєром кварцитів
Глухівський карʼєр кварцитів. Джерело: https://www.radiosvoboda.org/a/schemes/30221208.html

Видобувну компанію повʼязують з російським олігархом Олегом Дерипаскою і арештовують не вперше

Фахівці Агентства з розшуку та менеджменту активів (АРМА) «опрацьовують потенційні варіанти управління» Глухівським карʼєром кварцитів (ГКК). Повідомляє NADRA.info із посиланням на заяву Агентства.

«Наразі фахівці АРМА опрацьовують потенційні варіанти управління активом, зокрема, збирають необхідну інформацію про об’єкт, незважаючи на те, що підприємство знаходиться у зоні нещодавніх бойових дій», – йдеться у повідомленні АРМА.

Нагадаємо, ще 29.04.2022 в Офісі генерального прокурора і в Державному бюро розслідувань заявили про накладення арешту на корпоративні права і об’єкти нерухомості, земельні ділянки, транспортні засоби та спеціальну техніку (на суму близько 10 млн. грн) компанії, яка всупереч вимог чинного законодавства, здійснювала видобуток мінералів на території України.

«За даними слідства, Глухівський кар’єр кварцитів, що належить офшорній компанії підсанкційного російського олігарха, наближеного до президента держави-агресора, здійснював незаконний видобуток високочистого кварциту, кремнію та феросиліцію у Баницькому родовищі на Сумщині. У подальшому видобуті в Україні корисні копалини незаконно експортувалися до сусідньої держави та реалізовувалися на користь підприємств військово-промислового комплексу РФ, у тому числі для виготовлення тактичних ракетних комплексів», – повідомляли в ОГП.

Тоді ж, 29.04.2022 стало відомо, що арештовані корпоративні права та майно передано для управління до АРМА.

Станом на 03.06.2022 на сайті АРМА ми не знайшли повідомлення про оголошення конкурсу на відбір компанії-управителя, якій буде передано корпоративні права і майно ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів». Єдине повідомлення АРМА, яке стосується ГКК – згадане на початку цієї новини – датоване 02.06.2022.

Зауважимо, у повідомленні ДБР від 29.04.2022 йшлося, що обставини незаконного видобутку мінералів було встановлено «під час досудового розслідування щодо зловживання службовим становищем посадовців держорганів». Яких саме посадовців, і яких держорганів – не повідомлялося. 02.06.2022 в АРМА заявили, що суд наклав арешт на корпоративні права і майно ГКК «згідно із законом “Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів”».

В понеділок, 23.05.2022 в АРМА мали отримали запит NADRA.info (надісланий електронною поштою 21.05.2022). Ми запитували про долю і умови управління ГКК, просили надати копію судового рішення (на підставі якого корпоративні права і майно компанії було арештовано) і повідомити перелік інших видобувних підприємств, які було передано до АРМА. Чекаємо на відповідь.

Довідково (анкетні дані YouControl):

ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» зареєстровано в 1999 р.. Статутний капітал 5 948 639,00 грн. Реєстрація – Сумська обл.. Керівник – Лагутін Василь. Кінцевого бенефіціарного власника не вказано. Єдиний учасник ТОВ із часткою 100% капіталу – кіпрська Юнайтед Компані Русал Сілікон Лімітед (United Company Rusal Silicon Limited), яку в АРМА називають «”дочкою” пов’язаного з російським олігархом Олегом Дерипаскою холдингу Русал». ГКК володіє єдиним спецдозволом на видобування пісковика кварцитовидного родовища Баницьке (дійсний до 2037 р.).

Майно Глухівського карʼєру кварцитів вже арештовували в 2016 році, і тоді було відомо про постачання продукції ГКК до РФ. «Досудовим розслідуванням встановлено, що це підприємство, яке майже 90% видобутих копалин реалізує до РФ, три роки тому понад 11 місяців видобувало їх без спеціального дозволу. Внаслідок цього держава втратила понад 180 млн грн», – йшлося в сюжеті «Суспільне Суми» за 11.11.2016. Тоді ж повідомлялося про оголошення підозри керівнику підприємства.

Про те, що «український високоякісний кварцит не просто вивозиться вагонами в Росію, але і потрапляє в систему російського оборонного комплексу для виробництва російської зброї», розповідали журналісти «Схем» в розслідуванні «Надра на експорт»: як друг Путіна возить українську сировину в Росію, де вона потрапляє в оборонку, оприлюдненому ще 17.10.2019.