Санкційні надра: Мінʼюст хоче стягнути в дохід держави три карʼєри і глиноземний завод Дерипаски

Санкційні надра: Мінʼюст хоче стягнути в дохід держави три карʼєри і глиноземний завод Дерипаски

19.01.2023 Вищий антикорупційний суд (ВАКС) почав розглядати справу за позовом Міністерства юстиції до громадянина Російської Федерації Олега Дерипаски та ПАТ «Об’єднана компанія «РУСАЛ». Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO.

Як раніше заявляли в Міністерстві юстиції, Дерипаска Олег є одним із найбагатших російських олігархів, мільярдером та наближеним до президента РФ Володимира Путіна, контролює або володіє значними частками груп компаній «Русал» (один із найбільших світових виробників алюмінію),  «Базовий елемент», «Ен+ груп». Володіє військово-промисловою компанією, яка здійснює контроль над російськими підприємствами, що виготовляють бронетехніку, яку в подальшому збройні сили рф використовують у війні проти України.

«У процесі встановлення підстав на запити Мін’юсту отримано інформацію, що група металургійних підприємств «Об’єднана компанія «Русал» постачає алюмінієву продукцію російським підприємствам оборонного комплексу, які безпосередньо здійснюють розробку, виробництво і постачання для потреб збройних сил рф військової техніки, зброї та боєприпасів. При цьому частину алюмінієвої продукції виготовляють із сировини українського походження, а саме виробництва ТОВ «Миколаївський глиноземний завод».

О. В. Дерипаска через групи пов’язаних компаній володіє значними активами в Україні: ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський кар’єр кварцитів», ПрАТ «Хустський кар`єр», ПрАТ «Жежелівський кар`єр», ТОВ «Гуардон Україна», ТОВ «Компанія «Алюміній України», ТОВ «Сервісний центр «Металург», ТОВ «ЧАС ІТ», ТОВ «Охорона МГЗ», ТОВ «Центр обліку Миколаїв», Миколаївський благодійний фонд «Центр соціальних програм», ТОВ «Запоріжалюмінторг», АТ «Запорізький виробничий алюмінієвий комбінат», нежитловою нерухомістю, технікою та ін. (перелічені компанії є у справі третіми особами, які не заявляють самостійні вимоги на предмет спору – прим. NADRA.INFO)

«До Олега Дерипаски застосовано санкції як Україною, так і США, ЄС, Великою Британією, Польщею, Швейцарською Конфедерацією, Австралією та Новою Зеландією. Із отриманих відповідей на запити Мін’юсту та згідно з міжнародними санкціями вбачається, що підсанкційна особа є громадянином РФ, підтримує путінський режим, оскільки залучена до одержання вигоди від уряду Росії та виробництва бронетехніки, яка застосовується країною-агресором у війні проти України, – зазначила заступниця Міністра юстиції Ірина Мудра. – Міністерством юстиції України зібрано достатню доказову базу для звернення до ВАКС щодо стягнення його активів в Україні у дохід держави», – йшлося у повідомленні Міністерства юстиції.

 

Справу розглядає колегія суддів ВАКС: Михайленко Віра (головуюча суддя), Хамзін ТимурМойсак Сергій (судді-учасники колегії).

Міністерство юстиції в суді представляють Ірина Коцюбко і Карина Ільченко.

ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» і ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» – адвокат Володимир Ващенко.

ПрАТ «Хустський карʼєр» і ПрАТ «Жежелівський карʼєр» – адвокат Дмитро Никифоров.

 

Спецдозволами на користування надрами володіють:

  • ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» – видобування вод підземних питних і технічних родовища Галицинівське (Миколаївська обл.)
  • ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» – видобування пісковика кварцитовидного родовища Баницьке (Сумська обл., єдине таке родовище в Україні, що розробляється)
  • ПрАТ «Жежелівський карʼєр» – видобування граніту родовища Жежелівське (Вінницька обл.)
  • ПрАТ «Хустський карʼєр» – видобування андезиту родовища Рокосівське (Закарпатська обл.)

 

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що управителем арештованого ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» (ГКК), який повʼязують з російським олігархом Олегом Дерипаскою, визначено ПрАТ «Бластко» українського бізнесмена Олександра Ярославського.