Свідчення під присягою: контрольований росіянами Демурінський ГЗК вивели з-під санкцій

Свідчення під присягою: контрольований росіянами Демурінський ГЗК вивели з-під санкцій
Фрагмент копії свідчень, даних під присягою (афідевіт) Окружному суду міста Нікосія, Кіпр, директоркою компанії Bolatico Limited в червні 2021 р.

Обійти санкції допомогла громадянка України, чия компанія під час вторгнення РФ заплатила російській корпорації ВСМПО-Авісма (за успішний видобувний і збагачувальний бізнес в Україні) 3750 євро.

Як свідчать матеріали судової справи за позовом Міністерства юстиції до Михайла Шелкова, а також оголошене у відкритому судовому засіданні Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, власниця кіпрської компанії Bolatico Limited Світлана Ільтьо (громадянка України, зареєстрована в Австрії) забезпечила виведення з-під санкцій Демурінського гірничо-збагачувального комбінату, підконтрольного російській корпорації ВСМПО-Авісма мільярдера Михайла Шелкова. Імовірно, йдеться про виведення компанії з-під санкцій РНБО влітку 2021 року.

А саме, на це може вказувати афідевіт (свідчення, дані під присягою), наданий Окружному суду м. Нікосія (Кіпр) директоркою компанії Bolatico Limited Ґретою Малакту 09.06.2021 р.. Копії афідевіту англійською мовою та в українському перекладі, з якими вдалося ознайомитися NADRA.INFO, були надані Вищому антикорупційному суду учасниками справи.

Як випливає з україномовної копії афідевіту, в червні 2021 року, Ґрета Малакту під присягою повідомила кіпрському суду, що «п. Ільтьо, доклавши великих зусиль, вдалося виключити «ДГЗК» із санкційного списку щодо проросійських юридичних осіб».

В англомовній версії афідевіту репліка звучить повніше: «Ms. Ilto, after great efforts, managed for DGOK not to be included, as a company of Russian interests, in the sanctions list in relation to legal entities of Russian interests».

Із якого саме санкційного списку вдалося виключити комбінат, підконтрольний ВСМПО-Авісма, і як саме Світлані Ільтьо вдалося це зробити, директорка Bolatico Limited в афідевіті не уточнює. Проте відзначимо, що через 9 днів після того, як  кіпрському суду під присягою повідомили, що Світлана Ільтьо змогла вивести ДГЗК з-під санкцій «щодо проросійських юридичних осіб», Рада національної безпеки та оборони України ухвалила рішення про застосування санкцій. До санкційних списків потрапили:

  • Власник російської корпорації ВСМПО-Авісма Михайло Шелков
  • Російська корпорація ВСМПО-Авісма, яка контролювала 75% Limipieza Limited (Кіпр)
  • Limipieza Limited, яка володіла і володіє 100% ТОВ «Демурінський ГЗК»

Власне Демурінський ГЗК, контрольований підсанкційною ВСМПО-Авісма підсанкційного Михайла Шелкова, до санкційного списку РНБО не потрапив.

 

Нагадаємо, 23.01.2023 Вищий антикорупційний суд частково задовольнив позов Міністерства юстиції про стягнення в дохід держави українських активів акціонера російської корпорації ВСМПО-Авісма Михайла Шелкова. Зокрема, було стягнуто квартиру і паркомісце в місті Одеса, які належать Шелкову. Також в дохід держави буде передано 100% ТОВ «ВСМПО Титан Україна», гроші на рахунках, складські запаси, транспортні засоби та виробничий комплекс цієї компанії.

В той же час, суд відмовився стягнути в дохід держави майно і 100% ТОВ «Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат», а також частки в статутних капіталах ТОВ «Інвестагро» і ТОВ «Тай-Мінералс».

Головуючий суддя колегії ВАКС Тимур Хамзін виклав окрему думку, в якій обґрунтував доцільність стягнення в дохід держави 75% Демурінського ГЗК.

Міністерство юстиції оскаржило рішення ВАКС до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

Зранку 03.02.2023 розгляд апеляційної скарги було завершено, суд анонсував оголошення рішення цього ж дня, після 11:50 за київським часом.

На думку Мінʼюсту, Шелков зберігає вплив на Демурінський ГЗК, незважаючи на угоду з продажу корпорацією ВСМПО-Авісма 75% акцій кіпрської компанії Limpieza Limited на користь кіпрської компанії Bolatico Limited Світлани Ільтьо.

За перші 25% акцій Limpieza Limited в 2019 р. Світлана Ільтьо сплатила 3 000 000 дол. США, а за решту 75% в 2022 р. – 3750 євро (номінальна вартість). Розрахунок за 75% акцій, відповідно до даних, зібраних Службою зовнішньої розвідки, відбувся 10 березня 2022 р.. Крім цього, Limpieza Limited має боргові зобовʼязання перед російською корпорацією ВСМПО-Авісма в розмірі 9,5 млн дол. США. При цьому, за даними Державної податкової служби, Світлана Ільтьо не мала офіційних доходів на території України в 2019-2022 роках. Угоду в 2022 р. було укладено під час дії санкцій РНБО, застосованих в повному обсязі і безстроково до Михайла Шелкова, ВСМПО-Авісма і Limpieza Limited.

За даними директора ТОВ «Демурінський ГЗК» Дмитра Федаша, озвученими/підтвердженими в судовому засіданні ВАКС, в 2020-2021 роках комбінат заробив понад 300 млн грн.

Також в Міністерстві юстиції закидають Шелкову використання Демурінського ГЗК для підготовки та здійснення Російською Федерацією повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 р..

Опоненти Мінʼюсту заперечують закиди щодо постачання продукції комбінату російській оборонці, а також спростовують аргументи щодо удаваності угоди з продажу 75% акцій Limpieza Limited. І переконують, що, Мінʼюст не довів звʼязку між Шелковим та Ільтьо, і, оскільки до Ільтьо санкції РНБО не застосовувалися, то її активи (зокрема Демурінський ГЗК) не можуть бути стягнуті в дохід держави.

На запитання NADRA.INFO, надіслані 03.01.2022, Світлана Ільтьо досі не відповіла. Відповіді на деякі запитання ми знайшли під час судових засідань чи отримали від власних джерел (викреслені запитання). Ось про що ми запитували:

“Шановна Світлана Ільтьо,

Просимо Вас відповісти на наступні запитання, які (в сукупності з інформацією, зібраною нами в судовому засіданні, з відкритих і власних джерел) допоможуть читачам Інформаційного агентства NADRA.INFO скласти власну думку про справу за позовом Міністерства юстиції до Михайла Шелкова. В рамках якої Мінʼюст хоче стягнути в дохід держави активи, які, за твердженням Ваших представників у суді, належать Вам:

  1. В якій країні Ви перебуваєте зараз? Якщо не в Україні – коли Ви покинули територію України?
  2. В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб вказано, що Ви є громадянкою України, але резиденткою Австрії, зареєстровані у Відні. Відколи Ви проживаєте у Відні?
  3. Громадянкою яких держав, крім України, Ви є?
  4. Який Ваш середньорічний дохід і ключові джерела доходу?
  5. Ви знайомі з Михайлом Шелковим особисто, зустрічалися з ним? За яких обставин Ви познайомилися?
  6. З ким із топ-менеджменту ВСМПО-Авісма Ви знайомі особисто?
  7. Коли Ви стали власницею Bolatico Limited? Ви (чи юристи у Ваших інтересах) заснували цю компанію, чи купили її?
  8. Якщо Ви купили Bolatico Limited, будь ласка, скажіть, коли саме, і за скільки?
  9. Як випливає з оголошеного в судовому засіданні у справі за позовом Міністерства юстиції до громадянина РФ Михайла Шелкова, компанія BolaticoLimited (Кіпр) стала власницею 25% акцій LimpiezaLimited (Кіпр) в 2019 році. На момент придбання компанією BolaticoLimited 25% акцій LimpiezaLimited Ви вже були одноосібною власницею BolaticoLimited?
  10. Якщо Ви вже були власницею Bolatico Limited на момент купівлі 25% акцій Limpieza Limited в 2019 році., розкажіть, хто саме і за яких обставин запропонував Вам купити 25% акцій Limpieza Limited? Якщо Ви ще не були власницею Bolatico Limited на момент купівлі цією компанією 25% акцій Limpieza Limited в 2019 році, розкажіть, хто саме і за яких обставин запропонував Вам купити компанію Bolatico Limited?
  11. Ви особисто ухвалювали рішення про купівлю компанією Bolatico Limited 25% акцій Limpieza Limited? З ким радилися щодо купівлі частки в компанії, підконтрольній російській корпорації ВСМПО-Авісма?
  12. Чи замовляли Ви аудит активів і пасивів компанії Limpieza Limited, перш ніж Bolatico Limited купила 25% акцій Limpieza Limited? Хто виконував такий аудит?
  13. Хто саме продав BolaticoLimited 25% акцій LimpiezaLimited в 2019 р.? Якщо продавцем була юридична особа – хто був кінцевим бенефіціарним власником даної юридичної особи на момент укладення угоди?
  14. З оголошеного в судовому засіданні випливає, що російська корпорація ВСМПО-Авісма була поручителем під час купівлі компанією Bolatico Limited 25% акцій Limpieza Limited в 2019 р.. Будь ласка, поясність, навіщо знадобилося поручительство ВСМПО-Авісма в угоді про придбання компанією Bolatico Limited 25% акцій Limpieza Limited в 2019 р.?
  15. Скільки Ваша компанія BolaticoLimited заплатила за 25% акцій LimpiezaLimited в 2019 р.?
  16. Bolatico Limited заплатила за 25% акцій Limpieza Limited власними коштами, чи залученими на умовах позики/фінансової допомоги тощо?
  17. Коли Bolatico Limited повністю розрахувалася за 25% акцій Limpieza Limited, які купила в 2019 р.?
  18. В поясненнях Демурінського ГЗК, наданих суду, стверджується, що процедура викупу 75% Limpieza Limited почалася 11.01.2022 (імовірно, допущено неточність тлумачення, і 11.01.2022 почалася не процедура викупу, а аудиту, необхідного для викупу – ред.). Водночас стверджується, що корпоративний конфлікт між ВСМПО-Авісма і Bolatico Limited виник у квітні 2021 р.. За даними Єдиного державного реєстру судових рішень, ухвала про забезпечення позову, якою Господарський суд Дніпропетровської області заборонив змінювати керівника ДемГЗК, набула законної сили 29.06.2021. Таким чином, якщо рахувати від квітня 2021 до січня 2022, між конфліктом і початком викупу минуло 9 місяців. Якщо від червня 2021 – то 7. Поясніть, чому процедура викупу 75% Limpieza Limited, підконтрольних ВСМПО-Авісма, не розпочалася раніше?
  19. Хто саме і за яких обставин запропонував Вам купити компанією BolaticoLimited 75% акцій LimpiezaLimited? Ініціатива зосередити 100% Limpieza Limited йшла від Вас, чи від акціонерів ВСМПО-Авісма?
  20. Ви особисто ухвалювали рішення про купівлю компанією Bolatico Limited 75% акцій Limpieza Limited у ВСМПО-Авісма?
  21. Чи замовляли Ви аудит активів і пасивів компанії LimpiezaLimited, перш ніж BolaticoLimited купила 75% акцій, і таким чином зосередила 100% акцій LimpiezaLimited? Хто саме робив такий аудит, коли саме було завершено аудит (повна дата)? Прокоментуйте результати такого аудиту.
  22. В момент укладення угоди про купівлю у ВСМПО-Авісма 75% акцій Limpieza Limited Ви знали, що в червні 2021 р. до Михайла Шелкова і Limpieza Limited Рада національної безпеки та оборони України застосувала санкції?
  23. Коли саме Вам стало відомо, що до Михайла Шелкова і Limpieza Limited Рада національної безпеки та оборони України застосувала санкції?
  24. Яку суму коштів, і в якій валюті було сплачено компанією BolaticoLimited за 75% акцій LimpiezaLimited на користь ВСМПО-Авісма?
  25. Коли саме (повна дата) компанія BolaticoLimited перерахувала на користь ВСМПО-Авісма кошти за 75% акцій LimpiezaLimited?
  26. Через який саме банк Bolatico Limited перерахувала на користь ВСМПО-Авісма кошти за 75% акцій Limpieza Limited?
  27. Bolatico Limited заплатила ВСМПО-Авісма за 75% акцій Limpieza Limited власними коштами, чи залученими на умовах позики/фінансової допомоги тощо? Яке джерело походження коштів, якими Bolatico Limited заплатила ВСМПО-Авісма за 75% акцій Limpieza Limited?
  28. NADRA.INFO писали із посиланням на дані кіпрських реєстрів, що кредитні зобовʼязання Limpieza Limited перед ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» (loans from shareholder) перевищують 9,5 млн. дол. станом на 31.12.2021.
    1. Якими були кредитні зобовʼязання Limpieza Limited перед ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» станом на 11.01.2022?
    2. Якими є кредитні зобовʼязання Limpieza Limited перед ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма» станом на 03.01.2023?
    3. Як Limpieza Limited планує виконувати кредитні зобовʼязання перед ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма»?
    4. Якими будуть наслідки невиконання кредитних зобовʼязань Limpieza Limited перед ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма»?
  29. Що є заставою за кредитними зобовʼязаннями Limpieza Limited перед ВАТ «Корпорація «ВСМПО-Авісма»?
  30. Наші джерела (також це випливає з низки публікацій інших медіа) повʼязують Вас (і реальний контроль над Bolatico Limited) із Юрієм Перцевим та Русланом Журилом. Будь ласка, прокоментуйте. Хто зі згаданих має більший вплив на Bolatico Limited – пан Перцев чи пан Журило?
  31. Директор Демурінського ГЗК Дмитро Федаш заявив, що склад ради директорів Limpieza Limited було змінено в жовтні 2022 р. (в надісланому запитанні “жовтень”, хоча як стало зрозуміло під час пізніших судових засідань, імовірно, склад ради директорів було змінено не в жовтні, а в серпні 2022 р. – ред.), що призвело до втрати звʼязку між українською компанією і кіпрською материнською структурою.
    1. Хто сьогодні є директорами Limpieza Limited?
    2. Хто з директорів відповідальний за комунікацію Limpieza Limited з ТОВ «Демурінський ГЗК»?
    3. Чому склад ради директорів Limpieza Limited було змінено тільки в жовтні 2022 р., хоча, як стверджують Ваші адвокати, Ваша компанія Bolatico Limited купила 75% акцій Limpieza Limited у ВСМПО-Авісма ще в лютому-березні 2022 р.?
  32. В поясненнях Демурінського ГЗК, наданих суду, стверджується, що корпоративний конфлікт між ВСМПО-Авісма і Bolatico Limited «підігрівався колишнім керівником ТОВ «Демурінський ГЗК» – Кучуком Віталієм Валентиновичем». На чому засноване це твердження? Як саме Віталій Кучук підігрівав цей конфлікт? До речі, база даних YouControl не містить згадки про Кучука як керівника ТОВ «Демурінський ГЗК».
  33. Бути власником Limpieza Limited означає і нести відповідальність за ефективність бізнесів, якими кіпрська компанія володіє в Україні. Допускаємо, що можна керувати всім одноосібно, спираючись на професійний менеджмент. Та все ж, хто конкретно є у Вашій команді? З ким разом Ви робите бізнес в Україні? Чиї гроші у Ваших бізнес-проектах?»

 

Далі буде