АРМА: Ніхто не хоче управляти Глухівським карʼєром кварцитів

АРМА: Ніхто не хоче управляти Глухівським карʼєром кварцитів
Глухівський карʼєр кварцитів. Скріншот. Джерело: https://www.youtube.com/watch?v=fUdX61GR-EQ

Повторний конкурс із відбору управителя для арештованого Глухівського кар’єру кварцитів (ГКК), оголошений в січні 2023 року, не відбувся. Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO повідомили в Національному агентстві України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА).

В АРМА пояснили, що на участь у повторному конкурсі не надійшло жодної заявки. І припустили, що на такий результат вплинули санкції РНБО до російського бізнесмена Олега Дерипаски (з яким повʼязують контроль над ГКК), а також справа про стягнення підконтрольних Дерипасці активів, яку розглядає Вищий антикорупційний суд (ВАКС) за позовом Міністерства юстиції.

Перший конкурс на управління ГКК АРМА оголосило в липні 2022 р.. Переможцем визначили ПрАТ «Бластко» Олександра Ярославського. Проте карʼєр в управління так і не передали. «Відповідне рішення ухвалено Національним агентством через відмову переможця попереднього конкурсного відбору – ПрАТ «Бластко» – від подальших дій щодо набуття статусу управителя зазначеним арештованим активом», – пояснювали в Агентстві. В АРМА відзначили, що на таке рішення Бластко вплинув саме ризик стягнення ГКК в дохід держави у санкційному порядку.

Нагадаємо, 16.02.2023 ВАКС ухвалив рішення стягнути в дохід держави 100% корпоративних прав ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів», ПрАТ «Жежелівський карʼєр» і ПрАТ «Хустський карʼєр». Представники конфіскованих компаній оскаржили рішення ВАКС, втім станом на ранок 08.03.2023 розгляд апеляційної скарги досі не призначено.