Санкційні надра Дерипаски: карʼєри групи STRABAG купили на гроші Віталія Антонова

Санкційні надра Дерипаски: карʼєри групи STRABAG купили на гроші Віталія Антонова
Чи знав Віталій Антонов про санкції щодо Олега Дерипаски, коли фінансував купівлю двох карʼєрів у австрійської групи? Фото: https://www.youtube.com/@BigMoneylive

У справі про конфіскацію майна російського олігарха Олега Дерипаски – неочікуваний поворот. Восени 2021 року, коли Дерипаска вже три роки як був під українськими та американськими санкціями, з-під його впливу вийшли два видобувні активи в Україні. Як зʼясувалося в суді, угоду профінансувала компанія відомого українського бізнесмена.

 

Передісторія

NADRA.INFO писали, що в січні 2023 р. ВАКС почав розглядати справу за позовом Міністерства юстиції до громадянина Російської Федерації Олега Дерипаски та ПАТ «Об’єднана компанія «РУСАЛ»

Олега Дерипаску включено до санкційних списків США, ЄС, Канади, Великобританії, Швейцарії, Нової Зеландії, Австралії та, звісно, України. В Україні до російського олігарха санкції застосовувалися у 2018, 2021 і 2022 рр.. Рішення РНБО про блокування активів Дерипаски у жовтні 2022 р. дало можливість Мінʼюсту звернутися до ВАКС із позовом про конфіскацію майна росіянина у дохід держави.

Серед активів, які хочуть стягнути в Мінʼюсті, нас цікавлять чотири компанії-надрокористувачі:

  • ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» – спецдозвіл на видобування вод підземних питних і технічних родовища Галицинівське (Миколаївська обл.);
  • ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» – видобування пісковика кварцитовидного родовища Баницьке (Сумська обл., єдине таке родовище в Україні, що розробляється);
  • ПрАТ «Жежелівський карʼєр» – видобування граніту родовища Жежелівське (Вінницька обл.);
  • ПрАТ «Хустський карʼєр» – видобування андезиту родовища Рокосівське (Закарпатська обл.).

За півроку до повномасштабного вторгнення РФ в Україну Жежелівським і Хустським карʼєрами володіла австрійська компанія STRABAG SE.

За даними Міністерства юстиції, 27,8% STRABAG SE контролював і досі контролює Олег Дерипаска (через кіпрську RASPERIA TRADING LTD).

Санкції до Дерипаски в Україні і США не завадили STRABAG SE вийти з обох карʼєрів в жовтні-листопаді 2021 р..

Як стало відомо під час засідання ВАКС 13.02.2023, це відбулося за безпосередньої участі коштів і компанії, контрольованої бізнесменом Віталієм Антоновим.

 

Що зʼясували в суді?

На початку листопада 2021 р. австрійська STRABAG SE отримала на рахунок майже 540 тис. євро. Це була оплата за 100% акцій двох українських компаній: ПрАТ «Жежелівський карʼєр» і ПрАТ «Хустський карʼєр».

Передачу акцій провела (виступила торговцем) українська компанія ТОВ «Конкорд Кепітал» Ігоря Мазепи.

В результаті угоди, власником акцій Жежелівського і Хустського карʼєрів стала компанія SAMSTA LIMITED (Кіпр), а кінцевим бенефіціарним власником (КБВ) активів – Флоріан Гут. Він досі є КБВ відповідно до Єдиного державного реєстру і бази YouControl.

Але ані SAMSTA LIMITED, ані Флоріан Гут не сплачували STRABAG SE кошти за акції карʼєрів. За них це зробила компанія FINANCIAL & INVESTMENT ENERGY HOLDINGS (FIEH) з Ліхтенштейну, якою володіє український бізнесмен Віталій Антонов. Кошти було перераховано на виконання угоди про позику.

Відповідно до цієї угоди, 800 000 дол. США під 6% річних компанія FINANCIAL & INVESTMENT ENERGY HOLDINGS пана Антонова надала компанії SAMSTA LIMITED пана Гута. Метою позики була саме купівля акцій Жежелівського та Хустського карʼєрів, які опинилися в заставі до жовтня 2024 року: якщо Флоріан Гут не поверне борг, власником акцій зможе стати компанія Віталія Антонова.

 

Чи знав Віталій Антонов про санкції?

Відповідати на це та інші запитання NADRA.INFO Віталій Антонов особисто не став, а попросив звернутися до його юриста.

Адвокат Роман Сивий телефоном запевнив нас, що бізнесмен про санкції щодо Олега Дерипаски не знав.

«Ні, він [Віталій Антонов] цього [про санкції щодо Дерипаски] не знав. Наскільки я знаю, супроводжували незалежні міжнародні аудиторські, юридичні та посередницькій компанії цю угоду… цей актив просто був виставлений на відкритий ринок, і, відповідно, з подачі Флоріана Гута і за участі таких компаній, як, наприклад, KPMG, Concorde Capital і так далі, ця угода і відбулася», – пояснив пан Сивий.

Юрист також заявив, що Флоріан Гут не є «номіналом», і угода з купівлі карʼєрів – справжня: «Флоріан Гут не є номіналом. Це є інвестиційний банкір, з яким ми, компанія Галнафтогаз, працюємо щонайменше 11 років. GNG Retail – це холдингова компанія групи Галнафтогаз, він (Флоріан Гут) там є незалежним невиконавчим директором. Він не керує операційною діяльністю, але наглядає за директорами, які керують операційною діяльністю».

В купівлі українського активу в австрійської компанії, частину акцій якої контролює підсанкційний Дерипаска, адвокат проблем не бачить: «Угода між компанією Флоріана Гута уклалася з австрійською публічною компанією STRABAG SE, а не з Олегом Дерипаскою. STRABAG SE є репутабельною компанією, яка має понад 100-річну історію. Олег Дерипаска не є контролером цієї компанії. Віталій Антонов не був стороною цієї угоди. Угода відбулася між двома європейськими компаніями – Флоріана Гута та STRABAG SE».

 

Чиї карʼєри?

Щоправда, як випливає зі слів Романа Сивого, акції українських карʼєрів Флоріан Гут купив не для себе.

«Це була угода в інтересах Віталія Борисовича [Антонова][Флоріан Гут] як інвестбанкір [в інтересах Віталія Антонова]», – спершу заявив адвокат.

Згодом пан Сивий уточнив, що карʼєри, куплені Флоріаном Гутом, призначалися для різних покупців: кінцевим власником Хустського має стати група Віталія Антонова і партнерів, а Жежелівський – відійти іншому покупцеві. На угоді і перепродажу карʼєрів, зі слів адвоката, Флоріан Гут планував заробити комісійні. 

Що заважало Віталію Антонову одразу особисто купити Хустський карʼєр у STRABAG SE і зареєструватися кінцевим бенефіціарним власником?

По-перше, юрист пояснює, що STRABAG SE не продавала активи окремо – тільки пакетом, а купувати Жежелівський карʼєр група компаній Віталія Антонова начебто не планувала.

По-друге, пан Сивий визнає, що інформацію про наявність інтересу групи Віталія Антонова в угоді щодо купівлі карʼєрів не приховували, але і не поспішали розкривати, зважаючи на те, що у звʼязку з війною закриття угоди з Флоріаном Гутом розтягнулося в часі, а також на репутаційний фактор, який має справа, що розглядається у ВАКС.

І, по-третє, начебто у покупця не було часу на отримання згоди на концентрацію від Антимонопольного комітету України:

«Там є певні домовленості. І, умовно, щоб Віталію Борисовичу сказати, що «це є моє», йому для цього треба отримати дозволи, зокрема, Антимонопольного комітету. Тому він поки що не може цього сказати. Тому що він дозволу АМКУ на концентрацію у вигляді придбання цих активів не отримував. А Віталію Борисовичу такий дозвіл точно треба отримувати, в силу того, що та його компанія FIEH в Україні має дуже багато інших компаній, і в такому випадку треба обовʼязково брати дозвіл АМКУ. Флоріану Гуту, який в Україні не має нічого, дозволу АМКУ на таку операцію не потрібно».

Будь-які натяки на звʼязок Флоріана Гута, Віталія Антонова та куплених карʼєрів із Дерипаскою юрист відкидає:

«Оцей актив і його власники – умовно кажучи, Флоріан Гут, чи людина, чия компанія позичила гроші Флоріану Гуту на це придбання – Віталій Антонов – вони жодного відношення до Дерипаски не мають. А Мінʼюст подав позов проти Дерипаски, щоб стягнути його активи в Україні. Та це не є його активи! Розумієте? [Жежелівський і Хустський карʼєри] не входять в периметр активів Дерипаски. Цими компаніями Фроліан Гут не володіє в інтересах Дерипаски. Це не є номінали чи перетримувачі цих активів. Це є реальна угода, куплена з ринку», – запевняє Роман Сивий.

Про те, що в STRABAG SE шукали покупця своїм карʼєрам серед українського бізнесу, NADRA.INFO заявили і в групі Експрес Техбуд. Кажуть, справді розглядали можливість купити Жежелівський карʼєр.

Як випливає з матеріалів справи, на підтвердження серйозності намірів в угоді про позику між компаніями Антонова і Гута було зафіксовано, що акції українського ТОВ «КСЛ», якими володіє ТОВ «Експрес Техбуд» – будуть передані в заставу компанії FINANCIAL & INVESTMENT ENERGY HOLDINGS. Але далі розмов справа поки що не пішла:

«Хустський карʼєр як обʼєкт для інвестицій привабливіший, ніж Жежелівський. Спершу ми не були готові платити за Жежелівський ту ціну, яку хотів продавець, потім почалася війна, і зрештою, ми ще не ухвалили рішення купувати цей карʼєр, чи ні», – поясняє NADRA.INFO співвласник і керівник Експрес Техбуду Владислав Гулима. І додає, що крім них, до Жежелівського карʼєру прицінювалася ще одна щебенева група, з активами в Київській і Житомирській областях.

Варто відзначити, що Експрес Техбуд не лише не купив Жежелівський карʼєр, але в грудні 2021 року продав компанію КСЛ. Корпоративні права якої, зі слів Романа Сивого, мали бути гарантією викупу Жежелівського карʼєру, і продати їх можна було тільки після погодження Віталія Антонова (такого погодження бізнесмен не надавав). Цю угоду в Експрес Техбуд не коментують.

 

Інші карʼєрні інтереси Антонова

Незадовго до початку слухань ВАКС у згаданій справі, джерела NADRA.INFO розповідали, що Віталій Антонов має інтерес у ще двох видобувних проектах в Україні: ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» (КРЦ) і ТОВ «Рибальський карʼєр».

  • ПрАТ «Кривий Ріг Цемент» володіє спецдозволом на видобування вапняка і глини родовища Жовтокамʼянське.
  • ТОВ «Рибальський карʼєр» – на видобування мігматитів родовища Рибальське.

Обидві ці компанії до квітня-травня 2022 року контролював громадянин російської федерації Іван Шестак (в 2020-2022 рр.. був вказаний єдиним кінцевим бенефіціарним власником обох компаній – дані YouControl). Хто сьогодні контролює Рибальський карʼєр і КРЦ – з офіційних відкритих джерел встановити неможливо.

У Віталія Антонова визнають, що бізнесмен опосередковано контролює 24,99% в кожній компанії. Імена інших співвласників Рибальського карʼєру і КРЦ – не розкривають.