8 лютого НАБУ обшукало ОГХК, розслідуючи нову кримінальну справу про розтрату

8 лютого НАБУ обшукало ОГХК, розслідуючи нову кримінальну справу про розтрату
Фото: https://nabu.gov.ua/

В Бюро підтвердили дані джерел NADRA.INFO про слідчі дії

 

В Національному антикорупційному бюро України заявили Інформаційному агентству NADRA.INFO, що Бюро здійснює досудове розслідування у новому кримінальному провадженні від 23.01.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою (караються позбавленням волі на 7-12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна):

«08.02.2023 в межах цього кримінального провадження проводилися слідчі дії в офісному приміщенні акціонерного товариства «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія», – повідомили в НАБУ. Таким чином, в Бюро підтвердили інформацію джерел NADRA.INFO в ОГХК щодо проведення обшуків у центральному офісі компанії 08.02.2023. Деталі слідчих дій, проведених в офісі ОГХК, в НАБУ не розкрили.

Крім НАБУ, в день обшуку NADRA.INFO також телефоном зверталися до центрального офісу ОГХК із проханням спростувати або підтвердити проведення слідчих дій на території компанії. Також ми просили про звʼязок зі співробітником ОГХК, уповноваженим на комунікацію зі ЗМІ – задля отримання оперативних офіційних коментарів. Жодне з цих прохань не було задоволено.

Слідчі дії в ОГХК відбулися наступного дня після того, як, нагадаємо, заступником голови правління компанії було призначено Дімітрі Каландадзе, якого джерела NADRA.INFO назвали найбільш імовірним кандидатом на посаду в.о. голови правління товариства. І рівно за тиждень, 15.02.2023 Фонд державного майна України відправив у відставку т.в.о. голови правління ОГХК Владислава Іткіна. «Це рішення прийнято на підставі ґрунтовного внутрішнього фінансово-економічного аудиту підприємства, який нещодавно провів ФДМУ», – офіційно заявили у Фонді. Владислав Іткін заявив журналістам, що дізнався про своє звільнення зі ЗМІ, і назвав «неправдивою, спрямованою на дискредитацію та заміну правління ОГХК в кон’юнктурних інтересах окремих посадових осіб Фонду держмайна» – «аудиторську» інформацію про господарсько-економічну діяльність ОГХК «яку було вкинуто у ЗМІ із посиланням на анонімні джерела у ФДМ».

Протягом 2021 року Фонд державного майна України тричі намагався продати ОГХК на приватизаційному аукціоні. У ФДМУ запевняли, що компанія володіє достатніми запасами для багаторічної безперебійної роботи. Очікувалося, що продажу ОГХК сприятиме отримання спецдозволу на спірну Селищанську ділянку (яку зрештою відсудив Межиріченський ГЗК Дмитра Фірташа). В липні 2022 р. в.о. голови Фонду держмайна Ольга Батова заявляла, що ОГХК залишається єдиним привабливим великим об’єктом для продажу і в період воєнного стану. В листопаді 2022 року стало відомо про проблеми з експортом продукції ОГХК, в компанії відповідальність за блокування продажів покладали зокрема на Державну службу експортного контролю. В Держекспортконтролі пояснили, що причина затримок з наданням дозволів на експорт – дії менеджменту ОГХК.

Джерела NADRA.INFO допускають, що ФДМУ може виставити ОГХК на приватизаційний аукціон вже навесні цього року.