Першу заявку на літієву УРП в Україні подали зі США

Першу заявку на літієву УРП в Україні подали зі США

Що сталося?

На вівторок, 01.02.2022 скликається засідання Міжвідомчої комісії з організації укладення та виконання угод про розподіл продукції (УРП). Повідомляє NADRA.info з посиланням на власне джерело в Уряді. Інформацію про скликання засідання Міжвідомчої комісії також підтвердили три члени комісії. 

Очікується, що засідання відбудеться в другій половині дня в приміщенні Міністерства енергетики України. 

Приводом для засідання Міжвідомчої комісії стала заявка іноземної компанії, яка просить Уряд про конкурс на ділянку надр із покладами літієвих руд для укладення УРП.

“Є лист від інвестора, який зацікавлений у видобутку літію. І він просить розглянути можливість проведення конкурсу по УРП. Юридична особа, яка подалася, зареєстрована в США”, – повідомив NADRA.info народний депутат України Андрій Жупанин (ПП “Слуга Народу”).

В Держгеонадр неофіційно повідомили, що назва компанії-заявника містить словосполучення “Privateer Capital”, і його цікавить ділянка літієвих руд Добра. 

 

Що відомо про заявника?

Офіційні дані про заявника і ділянку ми сподіваємося отримати за результатами засідання Міжвідомчої комісії. 

Проаналізувавши інформацію з відкритих і власних джерел, можемо припустити, що йдеться про Privateer Capital Management LP, зареєстровану в місті Остін, штат Техас, США. 

Рік реєстрації компанії – 2013, але домен офіційного сайту https://www.privateercapital.com/ куплено лише в 2021 році. 

Сайт компанії не інформативний – містить тільки адресу, дає можливість надіслати звернення чи увійти користувачам, які мають паролі. Єдине, що вказує на інтерес компанії до видобувної галузі – фонове зображення на сторінці login.

Більше інформації про компанію можна знайти в соцмережі LinkedIn на сторінці https://www.linkedin.com/company/privateer-capital-management-lp/ . Як випливає звідти, в компанії від 2 до 10 співробітників, Президентом і Генеральним радником компанії є Thomas C. Washmon.

Більше про керівника можна прочитати на сайті American Ventures (мовою оригіналу): “In his leadership capacity at Privateer Capital, Tom serves on the Board of Directors of two of Privateer Capital’s portfolio companies, the Lucena Group, LLC, a global risk management company and Grey Rock Energy Partners, a Dallas based private equity firm focused on the lower and mid-market of non-operated working interests in oil and gas, with more than $450 million of assets and committed capital under management”.

“Якщо ми заглянемо на вебпортал Privateer Capital Management LP, ми побачимо, що локація компанії – Остін, Техас. Згідно з державним реєстром компаній Техасу за такою адресою і такою назвою зареєстрована дочірня компанія Делаверської компанії з аналогічною назвою. З даних реєстру компаній Делаверу ми бачимо, що вже материнська компанія має реєстраційного агента, а саме THE CORPORATION TRUST COMPANY, LP. А згідно з §17-104 Кодексу Делаверу ( The Delaware Code), потреба у реєстраційному агенті виникає у компаній, які фізично не присутні не території штату. Це може наштовхувати на роздуми”, – звернула увагу адвокат Марта Сарвас.

“PRIVATEER CAPITAL” є зареєстрованою торговою маркою у США. Цю інформацію нам підтвердив юрист патентно-юридичній агенції ROYALTY.ua Олександр Віденєєв: реєстрантами вказано “Privateer Capital Management, LP GP = Privateer Management, LLC…”.

Ми скористалися формою на сайті Privateer Capital Management LP, а також можливостями соціальних мереж, щоб встановити звʼязок з паном Томасом та іншими посадовими особами компанії – чекаємо на підтвердження чи спростування наших припущень, коментарі і відповіді на запитання.

 

Що про заявника каже український ринок?

Єдиним дійсним спецдозволом на видобування руд літію в Україні (№6195, родовище Полохівське, Кіровоградська обл., дійсний до 2037 р.) володіє ТОВ “Укрлітійвидобування”  Сергія Табалова і Ігоря Кривецького.

За дві інші ділянки літієвих руд – родовище Шевченківське і ділянку Добра в судах бʼється компанія ТОВ “Європейський Літій Україна” (до 04.01.2022 – ТОВ “Петро-Консалтінг”) Михайла Жернова, який нещодавно підтвердив наміри австралійських інвесторів працювати на родовищах літієвих руд в Україні. Пан Жернов скептично оцінив інтерес потенційного інвестора зі США до українського літію.

“Не вірю, що хтось з іноземних інвесторів з нуля буде заходити в ці проекти в Україні зараз. Навіть якщо прибрати весь істеричний інформаційний фон довкола України і галас про “Завтра війна!” За весь час із 2019 року жоден профільний інвестор не виявив інтересу до літієвих проектів в Україні, окрім European Lithium. Імовірно, як і сумнівний інтерес китайців (виставити на аукціон три ділянки надр просить китайська компанія Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd. – Прим.), більше схоже на “інформаційний вкид”, – припускає Михайло Жернов.

Він також розповів, що на лютий заплановано приїзд до України керівництва та інвесторів компанії European Lithium Ltd., акції якої торгуються на ASX. 

“Ми плануємо провести низку нарад і зустрічей, в Кабінеті Міністрів, у Держгеонадр – і спільно намітити план подальших дій. Як я казав раніше, ми з інвесторами готові до будь-якого розвитку подій: якщо спецдозволи буде виставлено на конкурс в рамках УРП, ми готові до УРП. Австралійські інвестори підтверджують наміри інвестувати у наші спільні проекти в Україні, і це рішення затверджено на щорічних зборах акціонерів 21 січня”, – заявив Жернов. 

Нічого ані про Privateer Capital, ані про Thomas C. Washmon не чув ніхто з опитаних нами учасників ринку надрокористування в Україні: “Нічого по ним в мережі немає – ні портфеля, ні потужної команди, тільки вебсайт з адресою. Тому виглядає дуже сумнівно. “Порожня” компанія, цікаво, хто за нею стоїть?… “ – десь до такого зводилася більшість отриманих нами відповідей, зокрема в Держгеонадр. 

 

Що кажуть експерти?

Що означає Limited Partnership (LP) – організаційно-правова форма компанії Privateer Capital Management? І які особливості роботи з такою компанією та її відповідальності? Ми звернулися по коментарі до фахівців. 

“LP або limited partnership в Сполучених Штатах Америки – це одна з організаційно-правових форм юридичної особи, що регулюється UNIFORM LIMITED PARTNERSHIP ACT та визнається майже всіма штатами США, яка передбачає наявність генерального (повного) партнера (general partner), який здійснює управління партнерством та несе повну відповідальність за зобов’язаннями партнерства всім своїм майном та обмежених партнерів (limited partners), які не мають права на управління партнерством, і відповідальність яких обмежена вартістю їх внеску в партнерство. Найбільш подібним аналогом обмеженого партнерства в Україні є командитне товариство.

Оскільки США не є офшорною юрисдикцією, то сказати, що LP використовується саме в США для оптимізації оподаткування не можна. Дійсно, у LP дещо спрощена податкова система звітності. Однак, LP є досить поширеною формою партнерства (на ряду з general partneship та limited liability partnership) та широко використовується для хедж фондів, інвестиційних фондів в нерухомість, інвестицій в певний актив тощо. Відомими LP зі США є Enterprise Products та Blackstone Group (публічні компанії), та Bloomberg L.P. (приватна компанія)”, – пояснив NADRA.info радник адвокатського об’єднання “Арцінгер”, керівник практики енергетики та природних ресурсів, адвокат Ярослав Чекер.

“Чинне законодавство України не передбачає заборони щодо участі LP в угодах про розподіл продукції в якості інвестора. Однак, варто зазначити, що у випадку перемоги в аукціоні з УРП, нерезиденту-переможцю доведеться створити представництво в Україні“, – додає адвокат. 

Якщо справа дійде до реєстрації юридичної особи в Україні, ми зможемо дізнатися про справжніх кінцевих бенефіціарів компанії-засновника – розповів NADRA.info експерт з транскордонних інвестицій, засновник міжнародної групи компаній polyakoff.eu Вадим Поляков.

“LP не передбачає розкриття всіх учасників такого партнерства. Проте, якщо дана компанія відкриє представництво в Україні, вона підпадатиме під вимоги Закону України “Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення” зокрема і в частині розкриття бенефіціарних власників”, – пояснив Вадим Поляков.

Він також звернув увагу, що перевагою використання LP з таких штатів як Делавер і Техас є порівняно сприятливий режим місцевого оподаткування. До того ж, із самої компанії у формі LP не стягується корпоративний податок – податки сплачують партнери окремо, кожен за правилами тієї юрисдикції, в якій зареєстрований.

 

Що далі?

Заява на УРП для літієвого проекту, яку розглянуть 01.02.2022 – провісник багатьох нововведень, які чекають на надрокористування в цьому році і стосуватимуться не лише літієвих руд, але й інших стратегічних корисних копалин. 

Як повідомляють наші джерела, в середу, 02.02.2022 Кабінет Міністрів України може ухвалити зміни до Постанови від 1 серпня 2013 р. № 644. Якщо зміни затвердять у редакції, затвердженій Урядовим Комітетом на минулому тижні (про що ми писали), Міністр енергетики Герман Галущенко більше не буде одноосібним головою Міжвідомчої комісії: іншим співголовою стане Перший віце-прем’єр-міністр України – Міністр економіки. Сьогодні цю посаду обіймає Юлія Свириденко, і її зоною відповідальності в комісії будуть всі УРП, крім нафтогазових. 

Також до розгляду КМУ готовий проект постанови про перелік ділянок стратегічних надр, які будуть надаватися на умовах аукціонів і шляхом укладення УРП. “Такий перелік ділянок нами був складений ще в минулому році (проект Постанови тут, перелік ділянок тут – Прим.). На сьогоднішній день він на фінальній стадії затвердження Урядом. … Ми передали [проект постанови в Кабінет Міністрів], і він вже погоджений усім зацікавленими урядовими установами”, – заявляв Роман Опімах під час прес-конференції 19.01.2022. 

Крім цього, в Держгеонадр розробили і нещодавно оприлюднили проект змін до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою КМУ № 615 (детальніше про ключові новації читайте тут).

Нагадаємо, рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 16.07.2021 року, введеного в дію Указом Президента України від 23.07.2021 року №306/2021, було затверджено Перелік із 37 металічних руд та неметалічних корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави (стратегічні надра): 

Металічні руди: 

  1. Алюмінієві
  2. Берилієві 
  3. Ванадієві
  4. Вісмутові
  5. Вольфрамові
  6. Галієві
  7. Гафнієві
  8. Германієві
  9. Залізні
  10. Золота
  11. Індієві
  12. Ітрієві
  13. Літієві
  14. Магнієві
  15. Марганцеві
  16. Металів лантаноїдної групи
  17. Миш’якові
  18. Мідні
  19. Нікелеві
  20. Ніобієві
  21. Оловʼяні
  22. Свинцеві
  23. Скандієві
  24. Срібла
  25. Стронцієві
  26. Сурмʼяні
  27. Танталові
  28. Телурові
  29. Титанові
  30. Уранові
  31. Цезієві
  32. Цинкові
  33. Цирконієві

Неметалічні корисні копалини:

  1. Барит
  2. Графіт
  3. Сіль калійна
  4. Флюорит

 

Читайте також: Вапнякова вистава одного актора. Спецдозвіл на цінну ділянку надр готуються віддати без аукціону?

Читайте також: Компанія китайського громадянина зберегла контроль над родовищем марганцевих руд 

Читайте також: Граничні терміни (!) робіт, потрійне узгодження стратегічних надр, обовʼязкова ОВД, розкриття власників та інші нововведення з проекту змін до 615-ї

Читайте також: Тисагаз і Волинська ГХК пішли судом проти Володимира Зеленського 

 

Зображення асоціативне, джерело: https://cutt.ly/vOchKgE