Forbes: Інтервʼю з виконавчим головою European Lithium Тоні Сейджем

Forbes: Інтервʼю з виконавчим головою European Lithium Тоні Сейджем
Виконавчий голова European Lithium (ASX:EUR) Тоні Сейдж. Фото: https://tonysage.com.au/

[Видання Forbes опублікувало інтервʼю журналістки Ольги Чайки з виконавчим головою австралійської компанії European Lithium Тоні Сейджем. Передруковуємо і радимо матеріал колег до прочитання. Оригінал – за посиланням]

Австралійська компанія European Lithium цьогоріч планує розпочати видобуток літію в Австрії. Після чого головним пріоритетом компанії може стати українське родовище в Кіровоградській області. Голова правління European Lithium Тоні Сейдж розповів в інтервʼю Forbes, що стоїть на заваді початку видобутку літію в Україні та інвестиціям у $1 млрд.

European Lithium – австралійська компанія, акції якої котируються на Австралійській та Франкфуртській біржах. З 2012 року компанія розробляє літієве родовище та будує збагачувальну фабрику в Австрії. Також European Lithium домовилася про будівництво переробного заводу у Саудівській Аравії. Головний клієнт компанії – автомобільна корпорація BMW.

В Україні компанія претендує на літієве родовище «ділянка Добра» в Кіровоградській області. Щоправда право розробки на нього оскаржується в українських судах. 

Останні роки за право розробки ділянки Добра в судах бореться компанія Millstone&Co Михайла Жернова. У 2021-му Millstone&Co домовилася викупити акції European Lithium на €25 млн (до 3% акцій компанії) до листопада 2025 року. Жернов, який завдяки угоді увійшов до ради директорів European Lithium, сподівається, що австралійська компанія допоможе в українських судах відстояти право на ділянку Добра.

Крім літієвих активів, Тоні Сейдж володіє австралійським професійним футбольним клубом «Перт Глорі», консалтинговою компанією Okewood Pty Ltd, інвестиційною компанією Cape Lambert Resources Ltd.

Сейдж розповів Forbes, на що розраховує European Lithium в Україні та скільки ще триватиме літієвий бум.

Інтерв’ю скорочено та відредаговано для ясності. 

 

Ваша компанія European Lithium може стати одним з перших видобувників літію в Європі. На якому етапі все зараз?

Ми заснували European Lithium у 2012 році. Зараз розробляємо єдине родовище в Австрії, яке раніше належало місцевій владі. Вони шукали інші ресурси, а знайшли літій і побудували шахту. Влада не видобувала літій: ціна на нього була низькою. У 2012-ому ми придбали родовище. Саме в цей час літій почав зростати у ціні. Завдяки цьому ми успішно вийшли на Австралійську та Франкфуртську біржі у 2016 році.

Чотири-п’ять років усе йшло добре, але COVID-19 змусив нас посунути плани на два роки з 2020-го до 2022-го. Але зараз ми виходимо на максимальну швидкість. Плануємо вийти з австрійським родовищем на NASDAQ.

Після цього головним пріоритетом компанії залишиться українське родовище Добра.

 

Наскільки для вас є проблемою судова тяганина навколо ділянки Добра?

Наші партнери, представники Millstone&Co весь час були на зв’язку з судами. Вони на 100% впевнені, що ми матимемо доступ до родовища.

Наразі ми цікавимося тільки ділянкою Добра. Родовище Шевченківське надто близько до лінії фронту. Кілька місяців тому ми перепідписали угоду з Millstone&Co, щоб виключити з неї Шевченківське родовище.

 

Розкажіть детальніше, як ви зайшли в Україну?

Ми познайомилися з Михайлом Жерновим і командою Millstone&Co на початку 2020-х. Вони сказали, що мають ліцензію на розробку ділянки Добра. Згодом ми підписали угоду. Пандемія Covid19 трохи відтермінувала наші плани, але у 2022 році все було готове до початку робіт.

Військовий конфлікт між Росією та Україною різко обірвав усі наші плани.

Ми дуже хочемо почати розробляти ділянку Добра. Вона містить великі поклади. Можливо, найбільші в Європі. Зараз в Австрії ми розробляємо родовище з покладами 12,88 млн т літієвої руди. Ділянка Добра, за даними 1980-1990-х років, містить 19 млн т руди, або майже на 50% більше.

Коли ми почнемо розробляти ділянку, нам треба буде багато бурити та тестувати руду. Бо у світі є багато літієвмісної руди. Але треба пересвідчитися, що українську руду можна збагатити для використання у батареях. Може виявитися, що ваш літій непридатний для батарей. У такому разі його можна використати хіба що для виробництва посуду.

 

Часто буваєте в Україні?

У 2004-2006 роках я запускав нафтогазову компанію Regal Petroleum. Компанія досі торгується на Лондонській біржі.

Я був у Києві раніше, мені сподобалося. Сподобалися люди.

Загалом мій досвід в Україні був позитивним. Впевнений, у нас не буде жодних проблем. Я працював в Африці, Румунії, Казахстані, Таджикистані. У мене є купа жахливих історій про Африку: часто там просять гроші на першому ж кроці. А в Україні мені лише довелося залучити до проєкту юриста. 

 

Скільки ви готові інвестувати у видобуток літію в Україні?

$1 млрд протягом чотирьох-п’яти років. 

 

На що підуть ці гроші?

Приблизно за 9-12 місяців ми витратимо $15-20 млн на буріння, щоб підтвердити запаси.

На родовищі вже проводили буріння у радянські часи. Нам треба буде пробуритися поряд із існуючими скважинами. Геологічні роботи в Австрії завершено, тож мої два геологи чекають на нові задачі. Для буріння ми плануємо винайняти місцеву компанію. 

Якщо ми зробимо це на 30% території, зможемо конвертувати результати радянських досліджень у формат, який визнається на заході.

Після буріння у нас піде 4-5 місяців, щоб пересвідчитися, чи руда придатна для виробництва батарей. За наступні шість місяців зробимо Bankable Feasibility Study або техніко-економічне обгрунтування. Тож за два роки ми будемо готові до будівництва шахт.

 

Чи готові ви будувати збагачувальну фабрику і переробний завод в Україні?

Так, нам потрібно два заводи. Збагачувальна фабрика має бути поряд із шахтою. Вона має підвищувати частку оксиду літію у руді з 1,36% до 6%.

Також потрібен завод з виробництва гідроксиду літію, з якого роблять батареї. Для цього виробництва велике значення має електроенергія. Ми проведемо дослідження, чи є у Кіровоградській області достатньо генерації та скільки коштує електрика порівняно з іншими країнами. Якщо умови будуть сприятливі – ми побудуємо завод в Україні.

Якщо ні – експортуватимемо збагачену руду, концентрат. 

 

Чому іноземні компанії досі не видобувають літій в Україні?

Зараз основна причина – безпекові ризики.

Я багато працював в Африці – у таких країнах, як Сьєрра-Леоне, Малі, Гана, Демократична Республіка Конго, Замбія. Два роки тому у мене було родовище в африканській країні Малі. Представники радикального ісламістського угруповання «Боко Харам» почали вбивати всіх навколо. Це одні з найнебезпечніших терористів у світі. Вони заходять у села та перетворюють дітей у солдатів.

З того, що я бачу й читаю – війська Путіна в Україні скоюють військові злочини, російські солдати непередбачувані. Тому рішення для західних компаній – просто не відправляти фахівців у зону небезпеки.

 

З ваших слів єдина проблема – війна.

Так. Це – єдина проблема.

Зараз ніхто не хоче витрачати гроші в Україні, бо будь-що позитивне для України може знищити ракета. Вочевидь, Росія не хоче, щоб Україна існувала і процвітала. Уявіть, ми зараз кажемо, що починаємо будувати завод. Одного дня Росія його знищить. Ніхто не хоче приймати цей ризик.

Для мене великий ризик відправляти людей у небезпечну зону. Якщо, приміром, на одній із наших шахт станеться нещасний випадок – я нестиму відповідальність особисто. 

Плюс багато фахівців зараз не хочуть їхати працювати в Україну через війну. А нам для багатьох робіт потрібні міжнародні компанії, які надають послуги з буріння, інженери, металурги тощо.

З цим стикаємося не тільки ми, а й інші компанії, це велика проблема. Дуже шкода, що все так, бо Україна має багато можливостей для інвестицій.

 

Чим Україна цікава для інвесторів?

Війна не триватиме вічно. А Україна вже має партнерів, які допоможуть у відбудові – це Велика Британія, США, Німеччина, Франція тощо. Мільярди будуть інвестовані в Україну.

Завершення війни стане чудовою нагодою для нас інвестувати в Україну. Україна має купу можливостей – у вас повно корисних копалин, ви можете нагодувати пів планети.

 

Скільки часу літій матиме попит?

Дуже багато часу. США витратили близько $200 млрд на розвиток літій-іонних батарей. Технологія все покращується. До 2035 року кількість проданих батарей у світі має збільшитися удесятеро – до 10 млн на рік. Єдине, що може зупинити літієвий бум – радикальна зміна політики ЄС.

Прогнозується, що дефіцит літію триватиме до 2038-го року. Тому зараз відкривається багато шахт у Бразилії, Чилі, Аргентині та Австралії.

Ми певні, що війна в Україні не триватиме до 2038-го.