Газ під слідством. Поліція досліджує горизонти найбільшого в Україні сховища і суміжного родовища

Газ під слідством. Поліція досліджує горизонти найбільшого в Україні сховища і суміжного родовища
Зображення асоціативне. Фото: https://utg.ua/

Що сталося?

В червні 2023 р. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, під час зустрічі із членами наглядової ради НАК «Нафтогаз України», присвяченої нарощуванню власного видобутку, однією з конкурентних переваг нашої країни назвав «великі й надійні газосховища».

«Україна має стати газовим сейфом Європи», – заявив Денис Шмигаль.

Водночас, Більче-Волицько-Угерське підземне сховище газу (найбільше ПСГ в Україні та Європі, експлуатується АТ «Укртрансгаз») може опинитися в епіцентрі скандалу через розслідування імовірного порушення «експлуатаційних горизонтів» іншим надрокористувачем, контур родовища якого частково накладається на контур ПСГ, хоча ділянки перебувають на різних глибинах (горизонтах).

Йдеться про Більче-Волицьке газоконденсантне родовище (ГКР). Спецдозволом на Більче-Волицьке ГКР володіє АТ «Укргазвидобування», яке з 2020 р. працює на родовищі спільно з приватним партнером ТОВ «Експерт Петролеум Україна».

[В цьому місці мали бути кольорові ілюстрації з розрізами і привʼязкою до місцевості, але з міркувань національної безпеки на тлі війни РФ проти України, ми не ілюструємо цей матеріал]

 

Що відомо?

Кримінальне провадження має номер 12022000000000568 і було відкрите 24.06.2022. Розслідується Головним слідчим управлінням Національної поліції України (НПУ) за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191КК України: привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою.

В загальних рисах деякі зафіксовані слідством обставини описані в Ухвалі Печерського районного суду міста Києва від 26.01.2023. Цією Ухвалою суд надав слідчим НПУ і Офісу генерального прокурора (ОГП) дозвіл на проведення огляду земельної ділянки за місцем знаходження однієї зі свердловин ГКР (№516 «Більче-Волиця»), з метою встановлення та фіксації факту порушення умов угоди про користування надрами Більче-Волицького ГКР та інших фактів.

Судячи зі згаданої ухвали, в основу кримінальної справи міг лягти акт Державної аудиторської служби України (ДАСУ) від лютого 2022 р.. ДАСУ перевіряла фінансово-господарську діяльність АТ «Укргазвидобування» в 2016-2021 роках, і встановила фінансові порушення, які начебто містять ознаки злочину.

Серед іншого, в ухвалі згадується договір про надання послуг з підвищення видобутку, укладений між Укргазвидобуванням і компанією Експерт Петролеум Україна в 2020 р.: на виконання цієї угоди в 2021-2022 рр.. партнери спорудили розвідувальну свердловину №700, яку підключили до існуючого шлейфу свердловини №516. «…за отриманою інформацією буріння та освоєння свердловини №700 здійснено з порушенням умов угоди про користування надрами Більче-Волицького ГКР, а саме: порушено, межі встановлені спеціальним дозволом №2236 від 07.09.2000 і порушено визначені експлуатаційні горизонти», – йдеться в ухвалі.  

Зауважимо, в тексті згаданого судового документу НЕ стверджується, що газ незаконно викачується з ПСГ. Але про імовірність такого видобутку заявили джерела NADRA.INFO на ринку надрокористування, які попросили залишитися неназваними.

Так, джерело припускає, що з порушенням експлуатаційних горизонтів начебто працюють дві свердловини на Більче-Волицькому ГКР: №516 (за даними джерела, перебуває на балансі АТ «Укргазвидобування») і №700 (начебто, перебуває на балансі ТОВ «Експерт Петролеум Україна»). Протягом 2021-2023 рр.. видобуток газу з обох свердловин, імовірно, перевищив 94 млн м3 природного газу (що, за даними джерела, перевищує нормативні показники по даному покладу в межах спецдозволу). Джерело також відзначає, що значна частина видобутку може припадати на природний газ із Більче-Волицько-Угерського ПСГ.

Підтвердити чи спростувати викладені дані, а також відповісти на низку інших запитань, ми попросили керівників АТ «Укргазвидобування», ТОВ «Експерт Петролеум Україна», АТ «Укртрансгаз», Державної служби геології та надр України і НАК «Нафтогаз України» (сканкопія запиту тут).

 

Що кажуть надрокористувачі і Держгеонадра?

В АТ «Укргазвидобування» дані джерела про обсяги видобутку на свердловинах №516 і №700, а також імовірний видобуток з покладів ПСГ не підтвердили, але і не спростували. Офіційні обсяги видобутку не повідомили, деталей співпраці з приватною компанією не розкрили. 

«АТ «Укргазвидобування» здійснює свою діяльність відповідно до принципів відкритості, чесності та дотримання вимог чинного законодавства України. Зокрема, компанія керувалася ними під час укладення договору з ТОВ «Експерт Петролеум Україна» від 17.04.2020 № УГВ 4816/63-20.

 

Метою співпраці є нарощення видобутку на 13-ти газових родовищах у Львівській області, запаси яких виснажені. Зокрема, зобов’язання партнера щодо збільшеного видобутку становлять більше 300 млн куб. м впродовж 5-ти років.

 

У тому числі, договором передбачено підвищення ефективності видобутку на Більче-Волицькому газовому родовищі. З огляду на його межування з ПСГ, проектування, будівництво та подальше видобування газу із свердловин на цій ділянці здійснюється у координації та за погодженням АТ «Укртрансгаз», – заявили в Департаменті комунікацій Укргазвидобування.

Там також пояснили, що зазначений договір містить положення про нерозголошення відомостей, що є конфіденційною інформацією та/або комерційною таємницею, тож компанія не має можливості розголошувати його деталі:

«Наразі рішення судів, які б набрали законної сили та встановлювали будь-які порушення під час укладання та виконання зазначеного договору, відсутні», – констатували в Укргазвидобуванні. Чи проводилися слідчі дії в компанії – не відповіли

 

В ТОВ «Експерт Петролеум Україна» були багатослівнішими:

«Дійсно, група Нафтогаз за результатами відкритого конкурсу залучила міжнародну компанію Expert Petroleum до збільшення видобутку вуглеводнів на родовищах АТ «Укргазвидобування» в Західній Україні.

 

Зокрема, у квітні 2020 р. між » АТ «Укргазвидобування» і ТОВ «Експерт Петролеум Україна» було підписано перший в історії нафтогазової галузі України повноцінний сервісний контракт з підвищення видобутку (Production Enhancement ContractPEC) на 15 років з можливістю подовження ще на 10 років. Згідно умов контракту, ТОВ «Експерт Петролеум Україна» у перші 5 років співпраці зобовʼязалось інвестувати близько 30 млн дол. США у гривневому еквіваленті в інтенсифікацію, буріння свердловин і розвиток інфраструктури та отримати додатково принаймні 300 млн куб. м газу на 13-ти малих виснажених родовищах у Західній Україні впродовж 5-ти років і потенційно здійснити додаткові інвестиції у подальшому.

 

АТ «Укргазвидобування» затверджує плани розробки, щорічну програму робіт та бюджет, що пропонує ТОВ «Експерт Петролеум Україна» на цих родовищах. ТОВ «Експерт Петролеум Україна» отримує фіксовану плату за підтримку базового видобутку (на рівні поточних операційних витрат АТ «Укргазвидобування» із урахуванням інфляційної складової) та за досягнення збільшеного видобутку, попередньо інвестуючи у збільшення видобутку власні кошти. Повна власність на видобутий газ, спецдозволи на користування надрами та наявні активи залишається за АТ «Укргазвидобування».

 

На сьогодні, ТОВ «Експерт Петролеум Україна» інвестувало в підвищення видобутку газу 537 млн грн, і перевищує свої контрактні зобовʼязання щодо збільшеного видобутку. Для цього зокрема було створено нові моделі колекторів родовищ, проведено ряд операцій з інтенсифікації діючих свердловин із використанням новітніх технологій, зроблено та інтерпретовано сейсміку, пробурено нові свердловини, встановлено відновлені компресори, запроваджено систему виявлення та ремонту витоків газу, та інше.

 

ТОВ «Експерт Петролеум Україна» дає роботу майже 200 співробітникам, постійно проводить їх навчання для розвитку компетенцій співробітників у новітніх технологіях. ТОВ «Експерт Петролеум Україна» на сьогодні сплачено 346 млн грн податків у державний та місцевий бюджети.

 

ТОВ «Експерт Петролеум Україна» є наразі чи не єдиним іноземним інвестором в газовидобування України із фізичною присутністю в Україні попри військові ризики. Ми ніколи не припиняли наші інвестиції з початку дії контракту і навіть збільшили їх за останні 15 місяців, щоби задовольнити збільшений попит на газ у Львівській області. ТОВ «Експерт Петролеум Україна» бере на себе довгострокові зобовʼязання. Після більше ніж трьох років ми все ще далекі від повернення наших інвестицій і натомість продовжуємо зосереджуватися на тому, щоби зробити українські газові родовища безпечнішими, екологічнішими та продуктивнішими на триваліший час. Я особисто регулярно працюю в Україні та відвідую родовища», – заявив NADRA.INFO керівник ТОВ «Експерт Петролеум Україна» Мішель Лубутан.

Інші деталі співпраці з АТ «Укргазвидобування» у ТОВ «Експерт Петролеум Україна» не повідомили, пославшись на конфіденційність та комерційну таємницю.

У відповіді компанії ми також не знайшли спростування чи заперечення викладених нами обставин. Щодо деталей кримінального провадження нам порадили звертатися до відповідних правоохоронних органів. Також зауважили, що наш запит містив певні твердження щодо діяльності ТОВ «Експерт Петролеум Україна», які у товаристві вважають «безпідставними» – але, які саме твердження були безпідставними, не повідомили:

 

В АТ «Укртрансгаз» заявили, що немає підстав говорити про начебто незаконне видобування газу з покладів ПСГ, і навіть виключили імовірність такого видобування. Але підтвердили розслідування кримінального провадження: «Під час здійснення досудового розслідування на виконання ухвали від 11.04.2023 слідчого судді  Печерського районного суду м. Києва Хайнацького Є.С. (Справа №757/13048/23-к), АТ «Укртрансгаз» надано тимчасовий доступ до документів щодо Більче-Волицького підземного сховища газу»:

«Тривала експлуатація Більче-Волицько-Угерського ПСГ (більше 40 років) та аналіз його роботи свідчить про відсутність як видобутку газу з покладів даного сховища, так і ймовірність такого видобутку, оскільки об’єкти видобування і підземного зберігання газу знаходяться у різних і відокремлених геологічних системах»

 

В Державній службі геології та надр України заявили NADRA.INFO, що в Службі відсутня інформація щодо наявності порушень вимог законодавства у сфері користування надрами – як по спеціальному дозволу АТ «Укртрансгаз» на Більче-Волицько-Угерське ПСГ, так і по спецдозволу АТ «Укргазвидобування» на Більче-Волицьке ГКР.

Водночас, як випливає із даних Держгеонадр, діяльність надрокористувачів на ПСГ і ГКР після укладення угоди між АТ «Укргазвидобування» і ТОВ «Експерт Петролеум Україна» ще не була предметом перевірок: діяльність Укртрансгазу як власника спецдозволу на Більче-Волицько-Угерське ПСГ перевіряли в 2019 р., а Укргазвидобування як надрокористувача на Більче-Волицькому ГКР – в 2011 р.. При цьому, в Держгеонадрах відзначають, що в Акті перевірки ПСГ «встановлено вичерпний перелік питань щодо дотримання вимог законодавства під час будівництва та експлуатації підземних сховищ нафти та газу, що підлягають перевірці, серед яких відсутні питання, що дозволяють встановити факт незаконного видобування природного газу з Більче-ВолицькоУгерського ПСГ іншим суб’єктом господарювання». Щодо нових перевірок, то на час дії воєнного стану в Україні вони припинені.

«Стосовно обсягів видобутку природного газу АТ «Укргазвидобування» на Більче-Волицькому ГКР (спеціальний дозвіл на користування надрами від 07.09.2000 2236) інформуємо, що відповідно до форми звітності 6-ГР нафта, природний газ, конденсат, етан, пропан, бутан, гелій) (річна)), (затвердженої наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 14.03.2016 97) видобуток природного газу склав: за 2021 рік – 106 млн м3; за 2022 рік – 124 млн м3. За 2023 рік звітність за формою 6-ГР, у разі необхідності, буде надана на початку лютого 2024 року відповідно до чинного законодавства», – повідомив Голова Держгеонадр Роман Опімах:

В НАК «Нафтогаз України» на запит не відповіли.

Нагадаємо, у вересні 2022 р. Укргазвидобування запустило нову високодебітну свердловину (115 тис. куб. м газу на добу). 

«Ми вітаємо такий результат на одному з наших родовищ, переданих в управління Expert Petroleum. Свердловина була пробурена та запущена в роботу в рекордні терміни – 18 днів. Саме такого ефекту ми і очікували від міжнародного партнера, який має можливість ухвалювати швидкі та ефективні рішення. Сьогодні Карпатський регіон є важливим напрямком стабілізації виробництва та компенсації втрат, які ми понесли від початку широкомасштабної війни. Ми розраховуємо на зростання видобутку на виснажених родовищах в межах проекту РЕС з Expert Petroleum та працюємо над новими перспективними проектами в цьому регіоні», – заявляв Олександр Романюк, тодішній т.в.о. генерального директора Укргазвидобування (велике інтервʼю Олександра Романюка після відставки читайте тут). За даними джерела NADRA..INFO, у вересневому повідомленні Укргазвидобування, імовірно, йшлося саме про спорудження та запуск згадуваної свердловини №700 на Більче-Волицькому ГКР.

Також нагадаємо, що 18.04.2020 р. Експерт Петролеум Україна перемогло в тендері АТ «Укргазвидобування» із закупівлі «Послуг та робіт із підвищення видобутку за рахунок власних коштів підрядника з прив’язкою компенсації підряднику до об’єму фактично видобутих вуглеводнів». За умовами закупівлі, Укргазвидобування мало авансом перерахувати підряднику понад 7,4 млрд грн. Відтак, за даними НАШІ ГРОШІ, в переліку підрядників Укргазвидобування за період 2016-2021 рр.. Експерт Петролеум Україна посіло друге місце.

ТОВ «Експерт Петролеум Україна» засновано 13.04.2020. 100% капіталу товариства володіє компанія ЕКСПЕРТ ПЕТРОЛЕУМ СПВ САРЛ (Нідерланди). Кінцеві бенефіціарні власники (всі – Йорданія): Сухтіан Гіат Мунір Реда, Сухтіан Мугіт Гіат Мунір, Сухтіан Файзал Гіат Мунір, Сухтіан Муна Гіат Мунір, Мартінон Девід Мішель Даніель Мартінон. Керівник – Лубутан Мішель Марі Жан. Власні спецдозволи на користування надрами в компанії відсутні (анкетні дані від YouControl).

Далі буде.