Мостобудівна компанія купить спірне родовище граніту за півціни

Мостобудівна компанія купить спірне родовище граніту за півціни
Північний обхід міста Рівне - одна з багатьох робіт компанії, яка хоче видобувати граніт в Миколаївській області. Автор фото - Павло Авдокушин. Джерело фото: https://www.facebook.com/mz112com

Чому родовище спірне? І скільки може втратити переможець торгів?

Що сталося?

ТОВ “Мостобудівний загін №112” уклало з Державною службою геології та надр України договір купівлі-продажу спецдозволу на видобування граніту, чарнокіту і мігматиту Центральної частини ділянки Центральна Чаусівського родовища (Первомайський р-н, Миколаївська обл., запаси С1 – майже 15,7 млн м3) на 20 років. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані електронної системи ДП “Прозорро.Продажі”. Власне торги відбулися ще 05.11.2021, договір укладено 03.12.2021. Станом на 10.12.2021, статус торгів – “Очікується оплата”.

Аукціон 05.11.2021 був уже третьою спробою продати спецдозвіл. На торги 17.09.2021 і 20.10.2021 ніхто не зареєструвався.

 

Чому спецдозвіл віддають за півціни?

Аукціон відбувався за методом покрокового зниження стартової ціни та подальшого подання цінових пропозицій (голландський аукціон). 

Ціна стартувала з 17 162 608 грн і знижувалася, доки Мостобудівний загін №112 не запропонував за лот 8 924 556,16 грн. Оскільки компанія була єдиним учасником, ця ставка і стала переможною. 

 

Що буде, якщо переможець аукціону не викупить спецдозвіл?

Компанія втратить понад 3,4 млн грн, сплачених як гарантійний внесок для участі в торгах. 

 

Чому родовище спірне? 

В 1995 р. спецдозвіл №298 на видобування граніту, чарнокіту і мігматиту Центральної ділянки Чаусівського родовища отримало Іноземне підприємство “Первомайський гранітно-щебеневий карʼєр” (ПГЩК, 100% компанії належить Агентству публічної власної Республіки Молдова). Дія спецдозволу закінчилася в 2015 році. ПГКЩ намагався продовжити дію спецдозволу, але марно. Компанія зайшла в судову тяганину з Держгеонадр, вимагаючи зобовʼязати Службу продовжити спецдозвіл.

Дві перші інстанції ПГЩК програв, але крапку в суперечці досі не поставлено – остання ухвала Верховного Суду у справі 814/49/18 датована вереснем 2018, і вона – тільки про відкриття касаційного провадження за скаргою ПГЩК. 

Після аукціону 05.11.2021 ПГЩК подав до Окружного адміністративного суду м. Києва три заяви про забезпечення позову, в яких просив:

  • заборонити Держгеонадр видавати наказ про видачу спеціального дозволу і видавати спецдозвіл на Центральну частину ділянки Центральна Чаусівського родовища,
  • заборонити Держгеонадр і ТОВ “Мостобудівельний загін №112” укладати та підписувати договір купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами,
  • заборонити ТОВ “Мостобудівельний загін №112” будь-яким чином користування надрами Центральної частини ділянки Центральна Чаусівського родовища гранітів, чарнокітів, мігматитів, проданого за наслідками електронного аукціону 05.11.2021. Жодна з заяв не була задоволена.

Представник ПГЩК в суді, адвокат Денис Романчук заявив NADRA.info, що проведення аукціону і продаж спецдозволу компанії ТОВ “Мостобудівельний загін №112” порушує права ПГЩК, яке володіло спецдозволом №298 і досі захищає в судах право розробки родовища Чаусівське. 

ПГЩК свого часу перебувало у банкрутстві, що перешкоджало можливості належним чином продовжити спецдозвіл. В той же час, підстави для такого продовження були. Ми (ПГЩК) подали пакет документів, які нам повернули. Тому підприємство ініціювало судовий спір – щодо неправомірності дій Держгеонадр.  Як у звʼязку з цим [справою, яка розглядаться у Верховному Суді], так і з іншими обставинами – наприклад, із тим, що у ПГЩК у постійному землекористуванні ділянки, що у власності ПГЩК перебуває майновий комплекс для розробки цього карʼєру – ми вважаємо, що проведення цього аукціону і видача спецдозволу без нашої участі – як мінімум порушує наші права, а як максимум, вважається неправомірним“, – заявив Денис Романчук. 

Карʼєр на Чаусівському родовищі в Миколаївській області – скріншот Публічної кадастрової карти. Адвокат Денис Романчук стверджує, що землю і майновий комплекс карʼєру контролює ПГЩК

Пан Романчук також висловив переконання, що в Держгеонадр не могли не знати про судову суперечку щодо подовження спецдозволу та інші обставини. Водночас, адвокат звернув увагу, що ПГЩК кілька останніх років “перебував під контролем рейдерів”. 

“Скандальна історія, коли за допомогою підробних документів кілька разів змінювався директор, ПГЩК реєструвався не за своєю адресою, а в Києві. Ми кілька разів оскаржували це все в Мінюст. І діючий директор, який очолював ПГЩК протягом тривалого періоду до 2017 року, він повернувся на підприємство тільки напередодні подачі документів до суду про оскарження аукціону. … Судячи з того, що відбулося, люди, які [раніше] контролювали ПГЩК, не сильно турбувалися про свою участь в аукціоні, про можливість його оскарження до проведення, попередження Держгеонадр і т.д.”, – пояснив адвокат. 

 

Що каже покупець спецдозволу?

В ТОВ “Мостобудівельний загін №112” на запитання NADRA.info не відповіли.

 

Що відомо про покупця?

ТОВ “Мостобудівельний загін №112” засновано в 1998 р.. Статутний капітал 538 000 грн. Реєстрація – м. Бровари (Київська обл.). Власник – Бабіцький Вʼячеслав з Вінницької області. Керівник – Порожнюк Сергій. 

Спедцозволів на користування надрами Мостобудівельний загін №112 не має. Виконує роботи з проектування, реконструкції і будівництва мостів та дорожних переходів.

Компанію повʼязують з екс-народним депутатом Верховної Ради України Володимиром Продивусом.

Сайт компанії: https://www.mz112.com/ 

Facebook: https://www.facebook.com/mz112com/ 

До речі, спецдозвіл на аукціон номінувало не ТОВ “Мостобудівельний загін №112”. В 2020 р. виставити родовище на торги просило ТОВ “Інвестиційна Компанія “Трейд Інвест Груп” (Одеса), а в 2021 р. – ТОВ “Південь-Нерудпром” (Київ). Жодна з компаній на торги не прийшла.

 

Контекст

В жовтні 2021 р. колишній віце-голова Парламенту Молдови Александр Слусарь заявив, що “Молдова де-факто втратила свій кар’єр щебеню в Первомайську Миколаївської області”.

“Мене збентежила інформація про те, що український орган, відповідальний за геологію та геодезію, виставив на аукціон … право користування кам’яною земельною ділянкою, яка на законних підставах перебуває у розпорядженні держпідприємства, підпорядкованого республіці Молдови. …

Мені також повідомили, що право на видобуток родовища, швидше за все, отримає компанія українського олігарха Володимира Продивуса, чиї інтереси багато років пропагували в Молдові Володимир Андроначе та його людина в Агентстві публічної власності Євген Бузган.  

Прошу Агентство публічної власності [Республіки Молдова] терміново надати пояснення щодо достовірності інформації та пояснити, чим займається призначений Агентством адміністратор на цьому первомайському підприємстві”, написав Александр Слусарь у Facebook 13.10.2021 р.

 

 

Читайте також: Гуляйпільське спотикання турецьких планів. Депутати виступили проти родовища залізної руди

Читайте також: Титанові оглядини. Українськими родовищами цікавляться казахи

Читайте також: Ігор Ліскі зайшов у піщані проекти на заході України

Читайте також: На українські родовища літієвих руд заходять китайці?

 

Автор фото – Павло Авдокушин. Джерело фото: https://www.facebook.com/mz112com