Олексій Фалькович: Українські літієві родовища не підготовлені для іноземних інвестицій

Олексій Фалькович: Українські літієві родовища не підготовлені для іноземних інвестицій

Україна володіє унікальними родовищами літієвих руд, але вони не підготовлені для іноземних інвестицій. Про це заявив директор ТОВ “Геологічна сервісна компанія ГСК”, кандидат геологічних наукОлексій Фалькович під час прес-конференції “Нова промислова політика України: перспективи видобутку і переробки літію та інших стратегічно важливих корисних копалин” яку організувало видання “ЕнергоБізнес” у прес-центрі ІА “Інтерфакс-Україна”.

 

“На сьогоднішній день СБУ розсекретила матеріали по титану та літію, і на сьогодні вони відносять до класу “для службового користування”, тобто обмежений доступ, але, принаймні, є доступ для фахівців, можна ознайомитися з інформацією “, – заявив Олексій Фалькович. “Необхідно просто організувати у себе на підприємстві відповідну службу, яка з відповідними документами [працюватиме]. Це не є секретністю. СБУ – за документами ДСК не займаються, займаються лише відомства – Державна геологічна служба, де зберігаються всі документи”, – уточнив геолог. 

Фалькович нагадав, що в Україні, за попередніми оцінками, є найбільші у Європі родовища літію: “Це насамперед Полохівське родовище петалітових руд. Ділянка Добра – яка знаходиться в безпосередній близькості до Полохівського родовища, та, власне, Шевченківське родовище, це родовище сподуменових руд”.

“Мало того, що потрібно геометризувати в просторі саме родовище, потрібно ще розуміти, як це корисні копалини, ці рудні тіла можна добути, яким способом. Потім, коли це буде на поверхні, як це можна збагатити. І який кінцевий продукт можна одержати? Як правильно, з літієвих руд виходить або карбонат літію, або оксид літію. Так ось, найбільше наше родовище Полохівське – це родовище петалітових руд, які важко збагатити. І на сьогоднішній день наша компанія, яка займається цим питанням, вона вивчає можливість отримання кінцевих продуктів”, – заявив Олексій Фалькович.

Водночас, геолог відзначив, що українські літієві родовища не підготовлені для іноземних інвестицій.

“Жоден нормальний закордонний інвестор не зайде в Україну і не вкладе свої гроші, бо у нас немає родовищ, оцінених за міжнародними стандартами. Вони не розуміють цієї класифікації, яка прийнята у нас. Тільки вихідці з колишнього СРСР, котрі працюють за кордоном, розуміють, що таке категорії, в яких сьогодні ДКЗ приймає ці запаси. Потрібна або JORC, або національний канадський інструмент NI43-101 – закордонний інвестор розуміє цю класифікацію. На жаль, у нас фактично жодне рудне родовище, крім залізнорудних (які знаходяться у приватних руках, які отримали вже закордонні кредити, інвестиції та оцінили свої об’єкти) – наші нові об’єкти, що виставляються на аукціон, вони не оцінені. Тому серйозний закордонний інвестор не заходить, заходить наш інвестор, якому для того, щоб підтвердити запаси в ДКЗ, оцінити можливість видобутку (як правило, це підземний спосіб), оцінити можливість технологічного збагачення цих руд – потрібен час та гроші”, – відзначив пан Фалькович. 

Як приклад, Олексій Фалькович привів Полохівське родовище, на якому інвестор уже не один рік займається дорозвідкою родовища, підтвердженням тих запасів. Нагадаємо, спецдозволом на Полохівське родовище володіє ТОВ “Укрлітійвидобування”. У липні 2021 р. в капітал компанії увійшов бізнесмен Ігор Кривецький, а в жовтні статутний капітал Укрлітійвидобування було збільшено з 10 000 грн до 297 510 000 грн (частка Ігоря Кривецького знизилася з 10% до 0,0003%).

“Вони відібрали великооб’ємну пробу, відправили її за кордон для того, щоб їм допомогли створити технологію збагачення. Проте, наше законодавство говорить про те, що, отримавши ліцензію на видобуток, протягом 3 років, ви повинні приступити до видобутку, тобто до експлуатації. І фактично, за три роки це неможливо. Рудний об’єкт готується до експлуатації, якщо його готувати – мінімум 5 років. Через три роки виникає колізія: необхідно переробляти програму робіт, ліцензію можуть призупинити чи взагалі відібрати. Який закордонний інвестор, та й наш теж – ризикуватиме своїми грошима?”, – запитує Олексій Фалькович.

Геолог вкотре наголосив, що потрібно розрізняти сумлінних інвесторів та тих, хто тримає ліцензію для перепродажу.

“Є таке поняття, як Угода про надрокористування, що підписується з двох сторін, і там вказується програма робіт та чітко розписані ті кроки, які необхідно зробити. Напевно, за кордоном заведено інше. У них інвестор каже: “Я п’ять років готуватиму родовище і щороку витрачатиму таку суму грошей на підготовку даного родовища до експлуатації”. Якщо він не витрачає цієї суми грошей, держава його карає. Але до подробиць не розписує. Тому що [у нас] приїжджає комісія геологічного контролю та каже: “Ось ви не виконали ось цей пункт”. А в нього по ходу розвідки змінилися дані, змінилися умови, і він це не виконуватиме – але виконуватиме щось інше. Це [такий стан справ] потрібно міняти”, – наголосив Олексій Фалькович. Він також схвально відгукнувся щодо пропозиції оцінювати виконання програми робіт спеціальною комісією: “Були дуже хороші пропозиції для нашої держави: дається термін 5 років і якщо не приступив до видобутку, приїжджає спеціальна комісія та дивиться програму робіт, яку, до речі, підписує сам інвестор. І вже тоді приймається рішення про зупинення ліцензії та анулювання”.

До труднощів, які чекають на надрокористувачів у літієвих проектів, пан Фалькович відніс і застарілі будівельні норми. “У нас при проектуванні тих же підземних гірничих виробок ми користуємося застарілими нормами ДБН. Не слід користуватися старими нормами, які були розроблені в минулому столітті. Напевно, потрібно застосовувати нову технологію та техніку, яка є сьогодні. Відповідно, потрібно не змушувати інвестора та проектанта проектувати під ці ДБН, а змінювати норми”, – наголосив геолог.

Щодо титанових родовищ, Олексій Фалькович нагадав, що в Україні знаходиться найбільше родовище титану у Європі.

“Це Стремигородське родовище – величезне. Воно перебуває під керуванням пана Фірташа. І вже багато років там не проводять жодних робіт. Я не впевнений, що винна група Фірташа – тому що там передбачено під кар’єрний спосіб відпрацювання, родовище величезне, і свого часу, прямо в центрі цього родовища, земельні ділянки взяли відповідні чиновники. І тепер вони всі кажуть: ну домовляйтеся. 

А ви розумієте, що таке “домовляйтесь”? Люди виставляють абсолютно непорівнянні ціни за свій пай. Тому, мабуть, держава у таких стратегічних родовищах має взяти якусь частину відповідальності за її відпрацювання на себе.

У нас є унікальне Мотронівське родовище, яке знаходиться поряд з Вільногірським ГЗК. На сьогоднішній день родовище також належить одному українському олігарху (Мотронівський ГЗК входить в Group DF Дмитра Фірташа – прим. NADRA.info), а ми знаємо, що Вільногірський ГЗК – у нього через 4-5 років виснажуються запаси. Тут теж треба ухвалювати якісь політичні рішення”, – додав Фалькович. І зауважив, що потрібно, щоб українські надрокористувачі застосовували найсучасніші технології і не торгували в жодному разі рудою, і намагалися не торгувати навіть концентратом.

“Є кінцеві продукти, і потрібно орієнтувати їх на те, щоб отримувати якнайбільше продукції з максимальною додатковою вартістю”, – підсумував геолог.

 

Нагадаємо, NADRA.info писали, що українськими покладами літієвих руд зацікавилася китайська компанія Chengxin Lithium Group Co., Ltd. (виробник нових енергетичних матеріалів для літієвих акумуляторів). Компанія номінувала для виставлення на аукціон ділянки Добра і Крута Балка, а також родовище Шевченківське. На два з трьох обʼєктів претендує українське ТОВ “Петро-Консалтінг”, якому в 2020 р. Держгеонадр відмовила у видачі спецдозволу на ділянку Добра. Петро-Консалтінг також в судах відстоює право на видобування літієвих руд родовища Шевченківське. Раніше про судові перспективи компанії ми писали в матеріалі Нові літієві шанси Петро-Консалтінга.

Також нагадаємо, що в листопаді 2021 р. MillStone&Co, яка контролює ТОВ “Петро-Консалтінг”, заявила про угоду з European Lithium (акції котируються на Австралійській фондовій біржі): інвестор MillStone&Co Михайло Жернов домовився купити частку в European Lithium, яка за два-три роки має розпочати видобування літію в Австрії. Своєю чергою, European Lithium увійде в Петро-Консалтінг, щойно компанія отримає літієві спецдозволи в Україні. Оголошення про угоду на біржі зустріли стрімким стрибком вартості акцій австралійської компанії. Водночас, ділянка Добра, яку планує розробляти Петро-Консалтінг, опинилася в рішенні Радбезу з вказівкою організувати користування надрами на умовах Угоди про розподіл продукції.

Джерело NADRA.info в Державній податковій службі повідомило про позицію ДПС щодо умов, за яких буде доцільно укладати УРП на тверді корисні копалини (зокрема літієві руди), а також оцінили фактори, які впливатимуть на оподаткування результатів можливих Угод про розподіл продукції в межах ділянки літієвих руд Добра.

 

Читайте також: Результативний листопад. Хто розіграв 15 спецдозволів на користування надрами? 

Читайте також: Графітовий гість. Як Заваллівський графіт потрапив у розслідування “Української правди”

Читайте також: Мостобудівна компанія купить спірне родовище граніту за півціни

Читайте також: Гуляйпільське спотикання турецьких планів. Депутати виступили проти родовища залізної руди