Із ДПС про УРП: за яких умов Угода можлива для ділянки Добра – ДЖЕРЕЛО

Із ДПС про УРП: за яких умов Угода можлива для ділянки Добра – ДЖЕРЕЛО

Надрокористувачам доведеться видобувати не тільки літієві руди?

В Державній податкові службі пояснили, за яких умов буде доцільно укладати УРП на тверді корисні копалини, а також оцінили фактори, які впливатимуть на оподаткування результатів можливих Угод про розподіл продукції в межах ділянки літієвих руд Добра.

Відповідні розʼяснення містяться в повідомленні, направленому ДПС до Міністерств енергетики, фінансів, економіки і захисту довкілля та природніх ресурсів України 24.11.2021 у відповідь на звернення народного депутата України Олега Семінського до Міністра енергетики Германа Галущенка. Інформує власне джерело NADRA.info. Публікуємо копію документа:

В ДПС нагадали, що відповідно до довідки Держгеонадр про ділянку літієвих руд Добра, на ділянці “ідентифіковано два рудопрояви жильних натрій-літієвих пегматитів у товщі амфіболових кристалосланців. Підвищений до 1,3% маси гірської породи вміст оксиду літію повʼязано з літійвмісними, але мінливими за вмістом оксиду літію, різновидами мінеральних форм польового шпату – петаліт, та слюди – сподумен”. Таким чином, петаліт і сподумен є корисними компонентами рудопроявів жильних натрій-літієвих пегматитів.

Висновок довідки про визнання корисним компонентом сподумен-петалітової мінералізації безпосередньо літію або його простої сполуки у повідомленні названо не коректним, “оскільки літійвмісні форми сподумену та петаліту можуть використовуватися за декількома технологічними напрямками, наприклад, мінеральна складова для скляної або керамічної шихти, а також у хімічній промисловості для виробництва іншої хімічної продукції”.

 

На думку податківців, щодо ділянки Добра може бути укладено одну з двох УРП: 

    1. Про виключно видобування і будівництво тільки гірничо-збагачувального комплексу. В цьому випадку товарною продукцією вважатимуться концентрати мінералів, що складають пегматити, включаючи кварц та польові шпати, а не лише їх літійвмісні різновиди польових шпатів та слюд (петаліт і сподумен);
    2. Про видобування, збагачення і  будівництво гірничо-хімічного підприємства. В такому випадку, товарною продукцію вважатиметься оксид літію.

Водночас, у ДПС звертають увагу, що видобування твердих корисних копалин із  вилученням (збагаченням) окремих компонентів, як правило, супроводжуються значними обсягами розкривних порід і “хвостів” збагачення  мінеральних концентратів, які щонайменше у 5 разів перевищують обсяг товарної продукції за Угодою.

У звʼязку з цим, в ДПС наголошують, що за чинним законодавством, виконавці УРП не сплачують екологічний податок і оплату за користування землею – тоді як значні обсяги відходів видобування і збагачення твердих корисних копалин потребуватимуть або значних площ земельних ділянок для їх розміщення, або придбання гірських порід (пісків) на заміщення обсягів видобутих концентратів і звʼязуючих компонентів (цементів) для заповнення гірничих виробок, які підлягатимуть відшкодуванню компенсаційною продукцією.

Наприклад, податківці нагадують, що за даними ОВД розробки ділянки літієвих руд Добра, при річній потужності гірничого підприємства у розмірі 3 300 тис. тонн, до загального обсягу “хвостів” масою 900 тис. тонн необхідно придбати у третіх осіб 1 774 тис. тонн мінеральних пісків та 182 тис. тонн цементу. Придбання цих матеріалів сформує сукупність витрат на “підземне розміщення”, що підлягатимуть відшкодування компенсаційною продукцією у розмірі, що в рази більший, ніж витрати плати за використання землі та розміщення відходів видобування, включаючи збагачення.

Відтак, в ДПС вважають, що з метою зменшення “хвостів” і здешевлення УРП, до суттєвих умов Угоди має бути внесено обовʼязок виконавця “супутньо видобувати мінеральні концентрати таких основних корисних компонентів пегматитів як кварц та польові шпати із зарахуванням їх 100 відсоткової вартості до складу доходів виконавця Угоди у якості компенсаційної продукції”.

Загалом, “для впровадження Угод, в межах яких здійснюватиметься видобування твердих корисних копалин із первинною переробкою, спрямованою на виокремлення корисних компонентів, необхідно внести зміни до [Податкового] Кодексу щодо включення до переліку  податків, які сплачуються за такими Угодами, плати за землю та екологічного податку, а також розробки та затвердження рішенням Уряду методики розрахунку та оцінки розподілу економічних інтересів сторін Угод“, – йдеться у повідомленні.

Контекст 

Відповідно до Указу Президента, яким введено в дію рішення РНБО “Про стимулювання пошуку, видобутку та збагачення корисних копалин, які мають стратегічне значення для сталого розвитку економіки та обороноздатності держави” від 16.07.2021, Кабінету Міністрів у місячний строк було доручено “ґ) опрацювати питання щодо реалізації проектів з пошуку, видобутку та збагачення рідкіснометалевих корисних копалин, зокрема на ділянці “Добра” (Кіровоградська область), на умовах угоди про розподіл продукції”.

На право розробляти ділянку Добру претендує ТОВ “Петро-Консалтінг”, якому навесні 2020 р. Держгеонадр відмовила у видачі спецдозволу. Зараз триває судовий процес за позовом компанії до Служби. Отримання даного спецдозволу є однією з умов завершення угоди з продажу ТОВ “Петро-Консалтінг” австралійській компанії European Lithium, яка в 2023-24 рр. планує почати видобування літієвих руд в Австрії. Також українська компанія має повернути спецдозвіл на родовище Шевченівське, який втратила за рішенням суду навесні 2020 р.

В інтервʼю NADRA.info власник ТОВ “Петро-Консалтінг” Михайло Жернов заявив, що компанію влаштує будь-який варіант отримання спецдозволів: за рішенням суду, шляхом викупу на аукціоні чи в результаті укладення УРП. Водночас, Жернов відзначив: Як робити УРП у рудних корисних копалин – ніхто не знає. До УРП потрібно провести розвідку родовища. Неможливо підписувати договір і брати на себе довгострокові зобов’язання, не розуміючи, що там в землі. … На сьогоднішній момент, наскільки мені відома позиція Кабміну та Держгеонадр, УРП в рудних – не реально. Ми цей варіант не розглядали, бо немає відповідного закону. Чинний прописаний лише під нафтогаз. Під рудні його треба міняти. Але, повторюся, ми не проти УРП”.

Також нагадаємо, що 24.11.2021 стало відомо про наміри компанії Shenzhen Chengxin Lithium Group Co., Ltd. зайти на родовище Шевченківське, а також ділянки Добра і Крута Балка. Китайський виробник енергетичних матеріалів для літієвих акумуляторів подав заявку до Держгеонадр про номінування цих обʼєктів на аукціон. Михайло Жернов заявив, що проведення аукціон неможливе до завершення судових процесів за позовами ТОВ “Петро-Консалтінг”: “Мені відомо, що до Держгеонадр постійно приїздять інвестори в пошуках вільних ділянок, які зокрема цікавляться і літієвими обʼєктами. І це робота Служби – комунікувати про це. Про конкретну заявку від китайської компанії ще не знав. Але хочу нагадати, що ми в судах [за право розробки ділянки Добра і родовища Шевченківське]. І доки суди не буде завершено, ні про який аукціон [з продажу прав на ці обʼєкти] не може бути мови”, – в телефонному коментарі NADRA.info заявляв Михайло Жернов.

 

Довідково. Олег Валерійович Семінський є народним депутатом Верховної ради України, членом депутатської фракції Політична партія “Слуга Народу”. Пан Семінський контролює 50% капіталу компанії ТОВ “Сенд Індастрі” (дані YouControl), яка володіє спецдозволом №6568 на видобування кварцого піску (придатного для виробництва скловиробів, глазурі, емалей, сухих будівельних сумішей, тонкої кераміки, пилокварцу, як кварцовий формувальний пісок, для виготовлення зварювальних матеріалів спеціального й загального призначення, сировини для фільтрувальних матеріалів у водопостачані, основи або компоненту абразивних матеріалів) родовища Вершини в Чернігівській області (144,05 га, дійсний до 2041 р. – дані ДНВП “Геоінформ України”). Також Олег Семінський був засновником ТОВ “Укргласс Індастрі” (Чернігівська обл.), основним видом діяльності якого є “23.11 Виробництво листового скла”. 25.11.2021 NADRA.info звернулися до Олега Семінського із запитом про коментарі щодо його звернення до пана Германа Галущенка і діяльності компанії ТОВ “Сенд Індастрі”, сподіваємося на відповідь.

 

 

Читайте також: На українські родовища літієвих руд заходять китайці?

Читайте також: Дмитро Кащук: Надрам потрібні прозорі правила, а не ручне управління через РНБО

Читайте також: Азартний бурштин. Співвласник ігрового бізнесу збільшує частку на ринку видобування бурштину

Читайте також: Центр “Сонячне ремесло” планує утричі збільшити видобуток бурштину до кінця 2021

 

Фото асоціативне. Джерело https://cutt.ly/YTNkKUO