Надра зачекають: скандальну ділянку на Донеччині зняли з торгів

Надра зачекають: скандальну ділянку на Донеччині зняли з торгів
Жителі Нікольського, що на Донеччині, ще на початку лютого мітингували проти видобутку цирконію на території їх громади. ФОТО: Суспільне Донбас

Аукціон, запланований на березень, відмінили після протестів. Але ділянку ще можуть виставити на продаж

Державна служба геології та надр України зняла з продажу спецдозвіл на Азовську ділянку з Азовським рудопроявом, розташовану в Нікольському районі Донецької області за 1,5 км на захід від смт. Нікольське (до 2016 м. Володарськ) та у 25 км західніше залізничної станції Маріуполь (мав продаватися спецдозвіл на геологічне вивчення, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ основних корисних копалин – цирконієвих і рідкісноземельних руд та супутніх корисних копалин – польового шпату і піску, 5 років) /джерело фото Суспільне Донбас/.

Рішення оформлено наказом Держгеонадр №167 від 18.02.2021 за підписом голови Служби Романа Опімаха. Документ завантажено (ЗАВАНТАЖУЄТЬСЯ ФАЙЛ) на сторінці лоту в електорнній системі ДП “Прозорро.Продажі”.

Підставою для відкликання лоту з аукціону стало рішення Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів скасувати своє попереднє рішення від 21.10.2020 р., яким Міндовкілля запропонувало виставити (тоді ще не ускандалену) ділянку на аукціон. 

В самому Міндовкілля зазначили, що переглянули свою пропозицію щодо продажу Азовської ділянку з Азовським рудопроявом після того, як до них з відповідним листом звернулися Держгеонадр. 

Як випливає з оприлюдненого документу, Держгеонадр звернулися до Міндовкілля 15.02.2020, і вже 16.02.2020 отримали відповідь такого змісту: перш ніж продавати, потрібно організувати “проведення періодичних додаткових комплексних вимірювань потужності поглибленої дози зовнішнього гамма-випромінювання на території Донецької області, 1,5 км на захід від адміністративного центру Нікольської селищної територіальної громади”.

При цьому, якщо вимірювання не покажуть перевищення допустимої норми випромінювання, в Міндовкілля “пропонують номінувати ділянку корисних копалин для продажу на аукціоні”.

Нагадаємо, 15.02.2020 мав відбутися аукціон з продажу Азовської ділянки. Це був би повторний аукціон, з удвічі зниженою стартовою ціною (перший аукціон не відбувся 12.01.2021 – не було охочих взяти участь). 

Ще напередодні повторних торгів, 12.02.2021 Державна служба геології та надр України оприлюднила оголошення, яким звернула увагу потенційних учасників запланованого аукціону з продажу спецдозволу на Азовську ділянку на триваючі протести місцевих громад. 

Зрозуміло, що 15.02.2021 купити спецдозвіл на Азовську ділянку, навіть удвічі дешевше, на тлі масових протестів не знайшлося бажаючих. 

16.02.2020, виступаючи на брифінгу у Верховій Раді, народний депутат від політичної партії “За Майбутнє”, Голова Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець заявив: “Ми зробимо все, щоб (новий) аукціон не відбувся. І після цього ця небезпечна ділянка буде остаточно знята з продажу… ми будемо робити так, щоб на мапі перспективних родовищ України взагалі зникла ця ділянка…”.

За даними на офіційному сайті Держгеонадр, заява для виставлення Азовської ділянки на аукціон надійшла від ПрАТ “Харківський плитковий завод” (кінцевий бенефіціар Валентин Шеветовський, власник керамічної групи “Голден Тайл”) в червні 2020 р. В компанії визнали, що спершу розглядали можливість участі в торгах, але відмовилися після ретельного вивчення всіх обставин.

Зокрема, 18.02.2021 Олександр Єфімов, Голова правління ПрАТ “Харківський плитковий завод” (після публікації на сайті Радіо Свобода 17.02.2021 про те, що ХПЗ, нібито, є учасником аукціону) заявив, що “завод дійсно півроку тому надсилав лист про попередню зацікавленість щодо участі в аукціоні на вже сформовану Азовську ділянку з Інвестиційного атласу Держгеонадр. Але це був лише лист про зацікавленість (для більш детельного вивчення інформаці про ділянку надр) —він не робить нас учасниками аукціону”. 

В компанії пояснили, що за законом за таким листом на адресу Держгеонадра підприємство не отримує статусу учасника аукціону. Для отримання статуту завод мав би подати відповідну заяву на сайті Prozorro та сплатити гарантійний внесок. 

“Ми цього не робили. Більше того, весь цей час ми вивчали інформацію про цей об’єкт, позицію громади та мешканців місцевості по цій темі та перспективі розробки родовища там. Після опрацювання всієї інформації ми прийняли рішення не приймати участь у аукціоні, — додав Олександр Єфімов. 

За його словами, Харківський плитковий завод ніколи не брав й не братиме участь у конкурсах, тендерах чи заходах, що обурюватимуть місцеві громади. Здоров’я та безпека громадян, їх благополуччя та затишок у громадах, завжди стоятимуть на першому місці у роботі підприємства, – йдеться в дописі на офіційні сторінці Golden Tile Ceramic Group у Facebook.

Читайте також: Спецдозвіл на Кліщіївську ділянку вогнетривких глин куплять за 40 млн грн. Компанію Ріната Ахметова “обійшли” на 14 млн грн!