615-ту Постанову Кабміну переписали по-тихому. Під кого цього разу?

615-ту Постанову Кабміну переписали по-тихому. Під кого цього разу?
Джерело фото: https://www.facebook.com/KabminUA/

Кабінет Міністрів України вкотре переписав постанову №615 від 30 травня 2011 р. “Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами” – повідомляє NADRA.info. Хоча зміни (доповнення) до пункту 17 Порядку було внесено ще 28.10.2021 Постановою Уряду №1151, ми не знайшли згадок у ЗМІ про оновлення Порядку.

Доповнення встановлює додаткову підставу для внесення змін до дозволу на користування надрами.

Скористатися нововведенням зможуть тільки ті компанії, які до 31.12.2021 встигнуть взяти в концесію обʼєкти права державної чи комунальної власності чи майно державних/комунальних товариств – якщо концесія передбачає правонаступництво

Цитуємо:

“17. Внесення змін до дозволу здійснюється … у разі:

[НОВИЙ АБЗАЦ]  8) отримання юридичною особою в концесію об’єктів права державної власності, власності Автономної Республіки Крим чи комунальної власності, а також майна господарських товариств, 100 відсотків акцій (часток) яких належать державі, Автономній Республіці Крим, територіальній громаді або іншому господарському товариству, 100 відсотків акцій (часток) якого належать державі, якщо згідно з умовами концесійного договору, укладеного у період до 31 грудня 2021 р., концесіонер стає правонаступником надрокористувача.”.

Цікаво, що в порядку денному засідання КМУ 28.10.2021 на офіційному сайті Уряду – ми не знайшли інформацію про розгляд згаданих змін до Порядку. Не знайшли згадки про зміни і в матеріалах до порядку денного.

  • Чому питання внесення змін до Постанови Кабінету Міністрів України від 30 травня 2011 р. № 615 було відсутнє в порядку денному засідання Уряду 28.10.2021 р.?
  • Хто саме ініціював розгляд змін до Постанови №615 під час засідання Уряду 28.10.2021 р.?
  • Хто саме є автором і розробником проекту змін до пункту 17 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами?
  • Хто погоджував нову норму пункту 17 Порядку?
  • Чому нова норма пункту 17 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами поширюється на юридичних осіб, які уклали концесійні договори тільки до 31.12.2021 р.? В чому є сенс такого часового обмеження?
  • На яких саме концесіонерів розрахована нова норма пункту 17 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами?
  • Скільки концесійних договорів, укладення яких може бути підставою для внесення змін до дозволів на користування надрами, було укладено? 
  • Хто з юридичних осіб звертався до Державної служби геології та надр України з заявами про внесення змін до спеціальних дозволів на користування надрами, на підставі нової норми пункту 17 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами? 
  • Який економічний чи соціальний ефект очікується від застосування нової норми пункту 17 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами? 

Всі ці питання ще 06.12.2021 ми надіслали Премʼєр-міністру України Денису Шмигалю, Т.в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслану Стрільцю, Голові Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олегу Бондаренку, Голові Державної служби геології та надр України Роману Опімаху. 

10.12.2021 ми отримали першу і поки що єдину відповідь – Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України. 

Перший заступник Міністра Богдан Боруховський повідомив, що “Міндовкілля не було ініціатором внесення таких змін та розробником зазначеної постанови. Інформація на інші питання, порушені у листі товариства, в Міндовкілля відсутня” (див. копію відповіді):

В Міндовкілля не ініціювали зміни до Постанови №615 і не погоджували їх

 

“Це про нове (іронічно – прим. NADRA.info) “вікно можливостей” в цьому році підписати договори концесії на певні цілісні майнові комплекси, і отримати в найближчому майбутньому право на користування надрами без аукціону. Як бачимо, розходиться декларування принципів із реальними кроками. Тобто, тут влада каже: надра – тільки через аукціон. А тут, раптом зʼявляються незрозумілі для ринку можливості отримати без аукціону. Без будь-яких коментарів, без будь-якого анонсування, без публічних прелюдій цієї норми”, – прокоментувала NADRA.info зміни в Постанову №615 засновниця і керівниця Геологічної інвестиційної групи Ірина Супрун. 

Щойно ми отримаємо відповіді на наші запитання від решти адресатів – оприлюднимо. Якщо Вам є що розповісти про ці та інші зміни до нормативно-правових актів, які регулюють надрокористування – пишіть нам (контакти тут). 

Нагадаємо, виступаючи на VII міжнародній науково-практичній конференції ДКЗ “Надрокористування в україні. Перспективи інвестування”, засновник і керівник ТОВ “Геологічна сервісна компанія ГСК”, кандидат геологічних наук Олексій Фалькович заявив, що часті зміни нормативної бази чинять негативний вплив на розвиток гірничодобувної галузі України.

“Так, основна стаття Податкового кодексу з 2015 року змінювалася 10 разів. 615-та Постанова КМУ – основна постанова, яка регламентує видачу спецдозволів, з 2011 року змінювалася 22 рази. А Кодекс про надра – з 2000 р. – понад 40 разів змінювався. Як можна будувати моделі розвитку бізнесу при постійно мінливих умовах? Власність інвестора – спеціальні дозволи використання надр можуть бути зупинені по спірним і часто суб’єктивним питанням. Чи варто говорити, що перспективи втратити свою власність в Україні не додають оптимізму та бажання як внутрішнім, так і іноземним інвесторам вкладатися в нашу Державу?” – запитував геолог.

 

Читайте також: Причорноморське ДРГП виставили на приватизацію

Читайте також: Розсекречено бурштинову НСРД: директору держпідприємства пропонували хабар у 50 мільйонів

Читайте також: Результативний листопад. Хто розіграв 15 спецдозволів на користування надрами? 

Читайте також: Мостобудівна компанія купить спірне родовище граніту за півціни

Читайте також: Гуляйпільське спотикання турецьких планів. Депутати виступили проти родовища залізної руди

 

Джерело фото: https://www.facebook.com/KabminUA/