Компанія-золотошукач судиться з Держгеонадр

Компанія-золотошукач судиться з Держгеонадр
В пошуках українського золота. Роботи на Жовтоводській площі (Дніпропетровська обл.), жовтень-2021

Що сталося? 

ТОВ “Спис Україна”, яке проводить геологічне вивчення руд золота в Дніпропетровській області, подало позов проти Державної служби геології та надр України. Повідомляє NADRA.info із посиланням на дані Єдиного державного реєстру судових рішень. 

Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв заяву до розгляду. Справу розгляне одноосібно суддя Ігор Качур за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні). Текст ухвали про відкриття провадження оприлюднено надвечір 17.12.2021.

 

Про що просить надрокористувач?

ТОВ “Спис Україна” просить суд визнати протиправною бездіяльність Держгеонадр і зобовʼязати Службу вчинити певні дії. Щодо чого саме, на думку бізнесу, Держгеонадр була “протиправно бездіяльною” – не повідомляється.

В компанії подробиці позову проти Держгеонадр не розкривають. 

 

Турецькі апетити

Учасниками ТОВ “Спис Україна” є 4 турецькі компанії, а також координатор групи ONUR в Україні Караахметоглу Емре. Протягом 2021 року засновники двічі збільшували статутний капітал компанії: в червні з 869 грн до 110 882 869 грн, і в листопаді до 140 062 789 грн (дані YouControl). Керівником підприємства вказаний Чакмак Фират. Кінцеві бенефіціарні власники: Четінджевіз Онур і Кавак Мурат (обидва – Туреччина).

Із листопада 2021 р. Спис Україна володіє чотирма дійсними спецдозволами:

  1. 5126 – руди золота, площа Жовтоводська (Дніпропетровська обл., геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою) – виданий 02.02.2021
  2. 6536 – пісок, каолін первинний, родовище Павлівське (Дніпропетровська обл., видобування) – виданий 09.07.2021
  3. 5298 – каолін первинний, ділянка Іванівська з проявом Іванівський (Дніпропетровська обл., геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою) – виданий 05.11.2021
  4. 5299 – каолін первинний, ділянка з проявом Миролюбівсько-Дніпровська (Дніпропетровська обл., геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою) – виданий 05.11.2021

Всі спецдозволи отримано за результатами онлайн-торгів в електронній системі ДП “Прозорро.Продажі”.

Також компанія була активною в номінуванні ділянок надр для продажу на відкритих торгах. В січні 2021 р. ТОВ “Спис Україна” номінувало для виставлення на аукціони 11 спецдозволів: три – руди золота, 8 – каоліни. В червні 2021 р. компанія номінувала спецдозвіл на Гуляйпільське родовище залізних руд у Запорізькій області.

За даними Держгеонадр, з 12 аукціонів, ініційованих ТОВ “Спис Україна”, відбулися тільки 3 (про перемогу компанії у двох із цих трьох, читайте тут). 2 аукціони мають відбутися “під ялинку” – 28.12.2021 (реєстрація на каолін в Миколаївській області за посиланням, реєстрація на каолін в Дніпропетровській – тут). Ще три аукціони (ГВ + ДПР руд золота і Дніпропетровській і Одеській обл.) досі не оголошено.

 

Графіт, золото, залізо – пригоди турків в українських надрах: 

В березні 2021 р. ТОВ “Спис Україна” перемогло на торгах з продажу спецдозволу на видобування графіту на Городнявській ділянці Буртинського родовища (Хмельницька обл.). 

На базі детально розвіданих запасів Городнявської ділянки Буртинського родовища може бути створене потужне підприємство з річною продуктивністю з видобутку і переробки руди в обсязі 1 млн.тонн і випуску графітового концентрату в кількості 55,9 тис.тоннСтрок забезпечення підприємства запасами – 130 років.

Втім, виграний спецдозвіл досі не отримано на тлі тривалої судової суперечки за позовами власників землі в межах контуру об’єкта надрокористування.

Окрім цього, на тлі емоційних протестів місцевих мешканців компанія активно освоює Жовтоводську золотоносну площу.

Роботи на Жовтоводській площі. Околиці села Жовте, Дніпропетровська обл., жовтень-2021

Офіційних повідомлень від ТОВ “Спис Україна” щодо результатів геологічного вивчення площі нами помічено не було, прохання про коментарі в компанії ігнорують. Натомість, шириться неофіційний гомін. 

Так, 29.11.2021 під час VII міжнародної науково-практичної конференції “Надрокористування в україні. Перспективи інвестування” у Львові, директор ТОВ “Геологічна сервісна компанія ГСК”, кандидат геологічних наук Олексій Фалькович заявив (дивитися за посиланням з 06:04:34): 

“Ви всі знаєте. Продали ліцензію на Жовтоводську площу, на геологічне вивчення, на золото. … Пробурили 12 свердловин, іноземна компанія. Золота – немає. Його навіть близько нема. Навіть тисячних грама на тонну нема. Зараз іноземна компанія представляє претензію. До кого? До геологічної служби. Бо вона казала, що там повинно бути золото”. 

Незабаром щодо цієї ситуації висловилися і на Facebook-сторінці Національної Асоціації Добувної Промисловості України:

“Жовтоводська площа руд виявилася майже не золотою. ТОВ “Спис Україна” розпочала буріння свердловин для видобутку рідкісного металу, а натомість знайшли переважно залізисті кварцити … Ця ситуація яскраво демонструє той факт, що потрібно повторно проводити георозвідувальні роботи на потенційно привабливих ділянках. Довіряй, але перевіряй! В Інвестиційному атласі надрокористувача зазначено про 1,22-2,78 г/т золота, min 0,8 г/т. Але насправді його кількість виявилася настільки мізерною, що немає жодних перспектив продовжувати роботи”.

Не без пригод відбувається і спроба ТОВ “Спис Україна” виставити на аукціон спецдозвіл на Гуляйпільське родовище залізних руд у Запорізькій області, про що згадувалося вище. Нещодавно категорично проти продажу і розробки родовища виступили місцеві депутати.

 

 

Читайте також: Аукціону в понеділок не буде. Чому приватизація ОГХК знову відкладається?

Читайте також: Подано третю заяву про номінування на аукціон ділянки літієвих руд

Читайте також: 615-ту Постанову Кабміну переписали по-тихому. Під кого цього разу?

Читайте також: Причорноморське ДРГП виставили на приватизацію

Читайте також: Розсекречено бурштинову НСРД: директору держпідприємства пропонували хабар у 50 мільйонів