В АЕСУ спростовують закиди в наданні недостовірної інформації

В АЕСУ спростовують закиди в наданні недостовірної інформації

І вказують на порушення з боку Держгеонадр

 

В ТОВ “Атомні енергетичні системи України” (далі — АЕСУ) наполягають на безпідставності відмови у видачі спецдозволу на видобування урану на ділянці Сафонівська у Миколаївській області. Про це NADRA.info заявили в компанії у відповідь на запит.

Нагадаємо, як ми писали раніше, наказом Голови Держгеонадр Романа Опімаха №773 від 22.10.2021 АЕСУ було відмовлено в наданні спецдозволу на видобування уранових руд Сафонівської ділянки, “у зв’язку з виявленням у поданих документах недостовірних даних”.

“Нашій компанії невідомо, до яких саме недостовірних даних апелює Державна служба геології та надр України у своєму наказі, адже у самому документі такі відомості відсутні. АЕСУ наразі займається детальним вивченням документів та працює над тим, щоб з’ясувати усі обставини й продовжити працювати над можливістю видобутку урану на ділянці Сафонівська. Адже питання видобутку уранових руд задля забезпечення української ядерної енергетики природним ураном власного виробництва є особливо важливим та стратегічним напрямом в умовах гострої енергетичної кризи в Україні”, – заявив генеральний директор АЕСУ, експерт МАГАТЕ (з 1998 р.) Юрій Бакаржієв. 

В компанії наголошують, що протягом п’яти років АЕСУ інвестувала “значні фінансові, організаційні та часові ресурси у розвідку та дослідно-промислову розробку ділянки Сафонівська, виконувала усі покладені на неї спеціальним дозволом зобов’язання та  досягла мети спеціального дозволу — захистила запаси корисних копалин перед Державною комісією України по запасах корисних копалин України”. 

Генеральний директор ТОВ “Атомні енергетичні системи України” Юрій Бакаржієв. Джерело фото: https://bgv.com.ua/uk/teams/

“Безпідставна відмова Держгеонадра у видачі спеціального дозволу на видобування уранових руд Сафонівської ділянки ставить під загрозу не лише розвиток урановидобувної галузі в Україні, але і має значний негативний вплив на інвестиційний клімат в Україні та залучення іноземних інвестицій у економіку країни: сьогодні компанія-інвестор може вкладати мільйони у проведення геологічного вивчення родовища, здійснювати пошук партнерів, розробляти геологічну документацію, нести витрати з утримання штату працівників, а завтра їй безпідставно відмовлять у видачі спецдозволу на експлуатацію ділянки надр. Тобто фактично інвестор підготував родовище до експлуатації, а експлуатувати його будуть інші гравці на ринку, які отримають спеціальний дозвіл на видобування”, – заявили в компанії. 

В АЕСУ стверджують, що “такий підхід Держгеонадр у відносинах із надрокористувачами порушує права АЕСУ як надійного інвестора, фактично блокуючи можливість реалізації інвестиційних планів, що базуються на передбачуваності законодавства, та не сприяє довгостроковим інвестиціям у сферу надрокористування”.

“Понад 50% енергетичної спроможності нашої країни забезпечує атомна енергетика, яка до того ж станом на сьогодні дотує усі види “зеленої” генерації електроенергії в нашій країні. А ціль видобувати уран з українських родовищ у кількості, необхідній для нашої атомної енергетики, постала одразу після здобуття незалежності нашою державою, тож наша компанія продовжить свою активну діяльність задля розвитку напряму видобутку урану в Україні. Переконані, що питання видобутку власного урану – це одна з основ для відновлення енергонезалежності нашої країни та подолання енергетичної кризи, що зазначено в Енергетичній Стратегії України на період до 2035 року затвердженої КМ України”, – уточнив Юрій Бакаржієв. 

Також в АЕСУ звертають увагу, що рішення Держгеонадра було надано з більш як піврічною затримкою – “сім місяців по тому, як АЕСУ подало запит на спецдозвіл. Хоча відповідно до Постанови КМУ №615 від 30.05.2011 року такі рішення мають публікуватися протягом 30 календарних днів після отримання всіх погоджень, передбачених законодавством (погодження компанією були отримані 01.03.2021 року)”. 

В компанії заявили, що виконали всі необхідні геолого-економічні дослідження і захистили запаси корисної копалини Сафонівського родовища: “Всі відповідні протоколи ДКЗ знаходяться у Держгеонадра. Документи були подані у терміни та згідно з усіма вимогами Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого Постановою КМУ №615 від 30.05.2011 року, та пройшли попередні опрацювання в Держгеонадра з позитивним висновком”.

Відзначимо, що однією з особливих умов спецдозволу №4938 на ділянку Сафонівська було “дослідити можливість вилучення супутніх корисних копалин – молібдену та селену”. Як заявили в АЕСУ, за результатами геологічного вивчення, зокрема дослідно-промислової розробки ділянки Сафонівська, не було виявлено у промислових кількостях таких супутніх корисних копалин як молібден та селен. “Ці висновки зокрема містяться у звітах та протоколі Державної комісії України по запасах корисних копалин, введеного в дію Держгеонадра у 2020 році”, – уточнили в АЕСУ.

В компанії також заявили, що АЕСУ було виконано усі покладені на неї зобов’язання у рамках наданих спецдозволів №4938 (ділянка Сафонівська), 4939 (площа Михайлівська), 4940 (ділянка Новогурівська). Відтак жодних заяв про внесення змін до даних спецдозволів компанія до Держгеонадр не подавала. Також в АЕСУ пояснили, що не подавали заяв на отримання спецдозволів на видобування на площі Михайлівській і ділянці Новогурівській, і нагадали, що згідно з Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, який затверджений Постановою КМУ №615 від 30.05.2011 року, компанія може подати таку заяву протягом трьох років після затвердження запасів.

ТОВ “Атомні енергетичні системи України” володіє трьома дійсними спецдозволами на геологічне вивчення включно з дослідно-промисловою розробкою руд урану в Миколаївській області: №4938 (ділянка Сафонівська), 4939 (площа Михайлівська), 4940 (ділянка Новогурівська) – дані ДНВП “Геоінформ України”. Термін дії всіх трьох спецдозволів закінчився 05.11.2021.

Спецдозволи АЕСУ. Скріншот бази даних ДНВП “Геоінформ України”

ТОВ “Атомні енергетичні системи України” засновано в 2015 р.. Статутний капітал 25 тис. грн. Реєстрація – с. Миколаївка, Миколаївська обл.. Засновники: Буткевич Геннадій (83,4%), Настенко Олександр (8,3%), Якименко Віталій (8,3%). Кінцевий бенефіціарний власник – Буткевич Геннадій (дані про структуру власності – YouControl). Віталій Якименко є батьком народного депутата Верховної Ради України, голови підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Павла Якименка.

В липні 2020 року в ТОВ “Атомні енергетичні системи України” заявили, що компанією вперше в Україні “був складений ресурсний звіт по урановому родовищу відповідно до міжнародних вимог, в даному випадку — відповідно до коду JORC (Австралія)“. Запаси в Сафонівському родовищі оцінили як 4700 тонн. “Наша мета — допомогти державі у виконанні задекларованої програми енергетичної безпеки. Зараз нашим АЕС потрібно 2400 тонн урану на рік, а добуває Україна тільки 600. Решту купуємо за зовнішніми контрактами за валюту, в тому числі і в Росії. У свою чергу, атомна енергетика — це як кров для української економіки, вона займає 52% в загальному енергетичному балансі”, – заявляв Юрій Бакаржієв. “У тривалій перспективі АЕСУ розглядає можливість виходу на IPO”, – йшлося у повідомленні. Сайт компанії – https://nucsystems.com.ua/ru/

 

Читайте також: Vodafone та Ferrexpo будують “Розумний кар’єр” на Полтавському ГЗК

 

Джерело фото: https://nucsystems.com.ua/uran-appeal/