Санкційні надра: до рішення РНБО потрапили власники групи UNIGRAN

Санкційні надра: до рішення РНБО потрапили власники групи UNIGRAN
Джерело фото: https://www.unigran.ua/

Президент України Володимир Зеленський Указом №279/2023 від 12.05.2023 ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 12 травня 2023 року «Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Як повідомляє ІА NADRA.INFO, санкції РНБО було застосовано до низки фізичних та юридичних осіб, які володіли або володіють компаніями групи UNIGRAN:

  • ВЕСТГРАЙНАЙТ ХОЛДИНГС ЛІМІТЕД (Westgrinite Holdings Limited, Кіпр), яка володіє 99% капіталу ТОВ «ЮНІГРАН» і 10,53% ТОВ «ЮНІГРАН-СЕРВІС». Санкції до Westgrinite Holdings Limited застосовано терміном на 5 років.
  • Елена Калпа, громадянка Сполученого Королівства Великої Британії і Північної Ірландії, яка вказана кінцевою бенефіціарною власницею ТОВ «ЮНІГРАН», ТОВ «ЮНІГРАН-СЕРВІС», АТ «МАЛИНСЬКИЙ КАМЕНЕДРОБИЛЬНИЙ ЗАВОД» (АМ МКДЗ), ПрАТ «ПИНЯЗЕВИЦЬКИЙ КАРʼЄР». За даними YouControl, Елена Калпа контролює згадані компанії через компанію «СМАРТДІКСІ ЛІМІТЕД». Санкції застосовано терміном на 10 років.
  • СМАРТДІКСІ ЛІМІТЕД (Smartdixi Limited, Кіпр), через яку Елена Калпа контролює згадані вище компанії. Санкції застосовано на 5 років.
  • І.ЕС. МАЙНІНГ КОМПАНІ ЛІМІТЕД (E.S. Mining Company Limited, Кіпр), яка, за даними РНБО, зареєстрована за тією ж кіпрською адресою, що й СМАРТДІКСІ ЛІМІТЕД і ВЕСТГРАЙНАЙТ ХОЛДИНГС ЛІМІТЕД. Компанія зі схожою назвою – S MINING COMPANY LIMITED – вказана як власниця 80,45% АТ МКДЗ, 97,17% ПрАТ «ПИНЯЗЕВИЦЬКИЙ КАРʼЄР» і 61,68% АТ «КОРОСТЕНСЬКИЙ КАРʼЄР». Санкції застосовано на 5 років.
  • Ігор Наумець, який вибув зі статусу кіневого бенефіціарного власника згаданих українських компаній в січні-лютому 2023 р.. В додатку до Рішення РНБО пан Наумець вказаний як громадянин Російської Федерації і громадянин України. Про вихід Ігоря Наумця з групи ми писали в матеріалі UNIGRAN більше не Наумця: хто тепер володіє карʼєрами і компаніями групи? (також у цьому матеріалі є посилання на інші наші розповіді про події довкола групи UNIGRAN). Термін санкцій – 5 років.

АТ «МАЛИНСЬКИЙ КАМЕНЕДРОБИЛЬНИЙ ЗАВОД» розробляє Пинязевицьке родовище гранітів (Житомирська обл.). ПрАТ «ПИНЯЗЕВИЦЬКИЙ КАРʼЄР» – володіє двома спецдозволами на видобування граніту, габро, анортозиту, монцоніту родовища Пинязевицьке 2. АТ «КОРОСТЕНСЬКИЙ КАРʼЄР» володіє спецдозволом на Коростенське (Стремигородське) родовище граніту. ТОВ «ЮНІГРАН-СЕРВІС» є впливовим гравцем на українському ринку буро-вибухових робіт.

До всіх згаданих фігурантів рішення РНБО, серед іншого, застосовано санкцію у вигляді анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами (повне зупинення)

Станом на 12:20 16.05.2023 Державна служба геології та надр України ще не повідомляла про зупинення відповідних спецдозволів, якими володіють українські компанії.

Нагадаємо, на підставі застосування санкцій РНБО (нова норма в Кодексі України про надра, яка набрала чинності 28.03.2023) в березні-травні Держгеонадра зупинили дію спецдозволів на користування надрами компаніям Group DF Дмитра Фірташа, а також зі Смарт-Холдингу Вадима Новинського. Наразі відомо, що лише одній компанії вдалося відновити дію спецдозволу. В травні ІА NADRA.INFO звернулося до РНБО з пропозицією ініціювати обговорення та ухвалення механізму, який забезпечить функціонування видобувних обʼєктів, а відтак захистить Державу і громадян від збитків і ризиків, викликаних зупиненням дії спецдозволів на користування надрами на виконання нових вимог Кодексу України про надра.

Указ Президента України №279/2023 від 12.05.2023 – за посиланням.