Держгеонадра зупиняють спецдозвіл МГЗ: Миколаїв втратить 20% питної води

Держгеонадра зупиняють спецдозвіл МГЗ: Миколаїв втратить 20% питної води
Фото: https://www.facebook.com/geonadra

Державна служба геології та надр України з грудня зупиняє дію спеціального дозволу на видобування питних підземних вод родовища Галицинівське, яким користується ТОВ «Миколаївський глиноземний завод», і вода з якого постачається для потреб мешканців обласного центру. Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на Наказ Голови Держгеонадр Романа Опімаха №534 від 18.10.2023.

Дія спеціального дозволу ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» №5220 на видобування води зупиниться 01.12.2023, після чого підприємство має 20 днів, щоб фізично припинити забирати воду зі всіх свердловин.

У водоканалі Миколаєва просять Держгеонадра не забороняти МГЗ користуватися родовищем, яке забезпечує до 20% всієї питної води в місті.

«Це для міста буде дуже погано, тому що ця вода є соціальною. Вода роздається жителям у великій кількості точок, безкоштовно (завод не бере плату за подачу води, ми не беремо плату з містян, коли вони набирають цю воду). Це дуже важливий соціальний аспект водопостачання! Нею користуються всі жителі міста, зокрема і маломобільні та соціально незахищені групи населення. В тих умовах, які склалися в місті Миколаєві, для нас ця вода дуже важлива!», – заявив у коментарі NADRA.INFO директор комунального підприємства «Миколаївводоканал» Борис Дуденко.

Він наголосив, що інших джерел артезіанської води з таким добовим дебітом, який дає МГЗ, в місті просто не існує. До того ж, водогін Миколаївського глиноземного інтегрований у комунальну мережу водоканалу, що є значною перевагою для міста.

Зі слів Бориса Дуденка, про ризик втрати 1/5 балансу питної води Миколаєва вже попереджені і в обласній військовій адміністрації, і в мерії.

«Будемо надіятися, що Держгеонадра приймуть зважене рішення, враховуючи ту тяжку ситуацію з водопостачанням в Миколаєві, в якій місто опинилося майже від самого початку повномасштабного вторгнення», – сподівається директор водоканалу.

Зауважимо, підставою для зупинення дії спецдозволу стало формальне не виконання ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» нових вимог Кодексу України про надра в частині розкриття кінцевого бенефіціарного власника товариства.

Отримати оперативний коментар представника компанії не вдалося. Власні джерела NADRA.INFO, на умовах анонімності, припускають, що МГЗ не могло і наразі не може виконати вимоги щодо вказання кінцевого бенефіціарного власника в єдиному державному реєстрі на тлі заборони вчиняти реєстраційні дії.

В лютому 2023 р. ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» було стягнуто в дохід держави рішенням Вищого антикорупційного суду, законність якого в червні підтвердила Апеляційна палата ВАКС. Однак про передачу МГЗ в управління Фонду державного майна, як це сталося з Демурінським гірничо-збагачувальним комбінатом, досі не повідомлялося.

Нагадаємо, 16.02.2023 ВАКС ухвалив рішення стягнути в дохід держави 100% корпоративних прав усіх чотирьох компаній-надрокористувачів, які Міністерство юстиції повʼязувало із підсанкційним громадянином РФ Олегом Дерипаскою:

  • ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» – володіє спецдозволом на видобування вод підземних питних і технічних родовища Галицинівське (Миколаївська обл.);
  • ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів» – видобування пісковика кварцитовидного родовища Баницьке (Сумська обл., єдине таке родовище в Україні, що розробляється);
  • ПрАТ «Жежелівський карʼєр» – видобування граніту родовища Жежелівське (Вінницька обл.);
  • ПрАТ «Хустський карʼєр» – видобування андезиту родовища Рокосівське (Закарпатська обл.).

16.06.2023 Апеляційна палата ВАКС скасувала конфіскацію акцій ПрАТ «Жежелівський карʼєр» і ПрАТ «Хустський карʼєр».