Санкції РНБО щодо блокування спецдозволів не погоджують із Держгеонадрами?

Санкції РНБО щодо блокування спецдозволів не погоджують із Держгеонадрами?
Зображення асоціативне

Проекти рішень Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій), які передбачають зупинення або анулювання спеціальних дозволів на користування надрами – не погоджуються з Державною службою геології та надр України. Таке випливає з відповіді Голови Держгеонадр Романа Опімаха на запит:

Звернутися до Держгеонадр NADRA.INFO вирішили після того, як Президент України Володимир Зеленський Указом від 23 листопада 2023 року №773/2023 ввів в дію рішення РНБО про застосування санкцій до двох громадян РФ, які є кінцевими бенефіціарними власниками (КБВ) українських видобувних компаній:

  • Кабаргін Сергій – АТ «Кіровоградське рудоуправління» (Кіровоградське РУ), яке володіє спецдозволом №459 від 28.02.1996 на видобування вторинних каолінів (придатних для виробництва вогнетривких виробів і цементу) та питних і технічних підземних вод родовища Обознівське (Кіровоградська обл.).
  • Гончаров Юрій – ТОВ «Кострижівський Комбінат Будівельних Матеріалів» (Кострижівський КБМ, ККБМ), спецдозвіл №4189 від 23.01.2007 на видобування гіпсу (сировини для виробництва в’яжучих матеріалів), вапняків (для виробництва будівельного вапна, вапнякового борошна чи цементної сировинної суміші) та глини родовища Скитське, ділянка Східна (Чернівецька обл.).

Увагу привернув набір санкцій: до Гончарова застосували обмеження у вигляді анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами, тоді як до Кабаргіна цю санкцію не застосували

Нагадаємо, застосування такої санкції РНБО до власника компанії-надрокористувача має наслідком обмеження права користування надрами власне компанії (як це сталося з підприємствами груп Smart HoldingGroup DFUNIGRAN із відповідними наслідками).

Пояснити таку санкційну вибірковість ми попросили Держгеонадра, основними завданнями якої (згідно з Положенням про Службу) є реалізація державної політики у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, а також внесення на розгляд Міністра захисту довкілля та природних ресурсів пропозицій щодо забезпечення формування державної політики у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр.

В Службі заявили, що не отримували для погодження проект рішення РНБО, яким було застосовано санкції до громадян РФ Кабаргіна та Гончарова:

«Державна служба геології та надр України не отримувала для погодження проект рішення РНБО від 23 листопада 2023 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)».

Відповідно до частин першої, шостої статті 5 Закону України «Про санкції» пропозиції щодо застосування, скасування та внесення змін до санкцій виносяться на розгляд Ради національної безпеки та оборони України Верховною Радою України, Президентом України, Кабінетом Міністрів України, Національним банком України, Службою безпеки України.

Рішення про внесення змін до санкцій приймається органом, що прийняв рішення про їх застосування відповідно до цього Закону, за власною ініціативою або на підставі пропозицій Верховної Ради України, Президента України, Кабінету Міністрів України, Національного банку України, Служби безпеки України.

Враховуючи наведене, Держгеонадрам, як центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, і діє відповідно до Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 No 1174, не надано повноважень щодо участі у процедурі застосування, скасування та внесення змін до санкцій».

Чи погоджували з Держгеонадрами попередні санкційні рішення РНБО, на підставі яких Служба зупиняла або анулювала спецдозволи (наприклад, в березні і липні 2021 р.)? Прямої відповіді на це запитання ми не отримали:

Не відповіли в Держгеонадрах і на запитання, чи узагальнювала Служба практику застосування положень Кодексу України про надра, які передбачають зупинення/анулювання дії спецдозволів на користування надрами компаніям підсанкційних власників (хоча узагальнення практики застосування законодавства з питань, що належать до компетенції Держгеонадр, передбачене Положенням про Службу).

Що стосується оцінки Держгеонадрами ефективності застосування санкційних положень Кодексу України про надра, її в Службі не аналізували, оскільки не уповноважені:

«Ефективність застосування санаційних положень Кодексу України про надра, внесених Законом України від 1 грудня 2022 року 2805-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами» залежить від практики застосування санкцій уповноваженими на це органами влади, а також від мети їх застосування.

Як вказано вище, Держгеонадрам, як центральному органу виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері геологічного вивчення та раціонального використання надр, і діє відповідно до Положення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2015 1174, не надано повноважень щодо участі у процедурі застосування, скасування та внесення змін до санкцій; Держгеонадра здійснюють реалізацію санкції у вигляді анулювання або зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами на виконання рішень РНБО, уведений в дію Указами Президента України, що набули чинності в установленому порядку.

Враховуючи наведене, Держгеонадра не уповноважені здійснювати аналіз ефективності застосування санкцій, зокрема, в частині застосування санкції, встановленому пунктом 6 частини першої статті 4 Закону України «Про санкції», – заявили в Держгеонадрах.

Також ми запитували, чи розробляли Держгеонадра пропозиції щодо вдосконалення нормативно-правових актів в частині відновлення дії зупинених спецдозволів на користування надрами компаніям підсанкційних власників? В Держгеонадрах відповіли так:

«Законом України від 01.12.2022 №2805-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства у сфері користування надрами» (набув чинності 28.03.2023) внесено зміни до ст.ст. 26, 57 Кодексу України про надра та ст.ст. 26, 27 Закону України «Про нафту і газ». Під час розгляду відповідного законопроекту у другому читанні, пропозиції щодо встановлення підстав для поновлення дії спеціального дозволу на користування надрами, надані Держгеонадрами до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, було враховано в повному обсязі».  

Що стосується поточного статусу спецдозволів Кіровоградського РУ і Кострижівського КБМ, в Держгеонадрах заявили, що «Згідно з відомостями Державного геологічного порталу (Розділ: Спецдозволи на користування надрами), станом на 04.12.2023 обидва спеціальні дозволи на користування надрами, є чинними». І нагадали, що «відповідно до вимог статті 13 Кодексу України про надра, у разі застосування спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) у вигляді анулювання або зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами відповідно до Закону України “Про санкції” до кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, яка є користувачем надр, Державна служба геології та надр України анулює або зупиняє дію спеціального дозволу на користування надрами такого користувача через 30 днів з дня застосування таких санкцій, якщо через 30 днів з дня видання указу Президента України про застосування відповідної санкції особа, до якої її застосовано, залишається кінцевим бенефіціарним власником юридичної особи, що є власником відповідного спеціального дозволу на користування надрами».

Тим часом, Кострижівський КБМ може втратити свій спецдозвіл зовсім не з санкційних підстав. Як зʼясували NADRA.INFO, ще до застосування санкцій до Юрія Гончарова, у вересні 2023 р. Чернівецький окружний адміністративний суд анулював спецдозвіл компанії (на тій підставі, що надрокористувачем не може бути юридична особа, чиїм власником є громадянин РФ). Рішення оскаржується, але вже набрало законної сили.

NADRA.INFO готові опублікувати позиції/коментарі українського менеджменту компаній АТ «Кіровоградське рудоуправління» і ТОВ «Кострижівський Комбінат Будівельних Матеріалів» щодо згаданих питань (наші контакти).