Гіпс і глина: до власників ще двох видобувних компаній застосували санкції РНБО

Гіпс і глина: до власників ще двох видобувних компаній застосували санкції РНБО

Власники двох українських видобувних підприємств увійшли до переліку осіб, до яких застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) Ради національної безпеки та оборони України (РНБО). Повідомляє Інформаційне агентство NADRA.INFO із посиланням на Указ Президента України Володимира Зеленського від 23 листопада 2023 року №773/2023.


Санкції застосовано до:

  • Кабаргін Сергій Леонідович, громадянин Російської Федерації. За даними YouControl і Єдиного державного реєстру юридичних осіб, Сергій Кабаргін є кінцевим бенефіціарним власником (непрямий вирішальний вплив, 26,89%) АТ «Кіровоградське рудоуправління». Кіровоградське рудоуправління контролює Обознівське родовище (каолін вторинний, суглинок, пісок, води підземні питні і технічні, води дренажні), спецдозвіл №459 до 2035 р., Кіровоградська обл.. NADRA.INFO писали, що в серпні 2023 р. компанії вдалося зберегти спецдозвіл – суд відмовився задовольнити позов про анулювання, поданий Державною службою геології та надр України. Дані про Сергія Кабаргіна на сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) – за посиланням.
  • Гончаров Юрій Олексійович, громадянин Російської Федерації. За даними YouControl і Єдиного державного реєстру юридичних осіб, Юрій Гончаров володіє 50% капіталу ТОВ «Кострижівський Комбінат Будівельних Матеріалів» (ККБМ). ККБМ має дійсний спецдозвіл на видобування гіпсу, вапняку і глини родовища Скитське (ділянка – Східна), №4189, до 2037 р.. Дані про Юрія Гончарова на сайті НАЗК – за посиланням.

До обох санкції застосовано на 5 років. Однак, перелік обмежень відрізняється:

До Сергія Кабаргіна (власник Кіровоградського рудоуправління) НЕ застосовано санкцію у вигляді «анулювання або зупинення ліцензій та інших дозволів, одержання (наявність) яких є умовою для здійснення певного виду діяльності, зокрема, анулювання чи зупинення дії спеціальних дозволів на користування надрами», яку застосовано до Юрія Гончарова (співвласник ККБМ).

З повним текстом і додатками до Указу Президента від 23 листопада 2023 року №773/2023 Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 листопада 2023 року «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)» можна ознайомитися за посиланням.

Нагадаємо, в березні-червні 2023 р., виконуючи нові вимоги Кодексу України про надра, Державна служба геології та надр України зупинила дію спецдозволів низці компаній (Smart Holding, Group DF, UNIGRAN) на тлі санкцій до їх власників. В травні NADRA.INFO ініціювали розробку механізму, який повинен захистити інтереси України у випадку зупинки видобувних обʼєктів у санкційному порядку. Наприкінці вересня, відповідаючи на запитання NADRA.INFO, заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма анонсував напрацювання змін до законодавства, щоб розблокувати видобувні підприємства. В листопаді в державному Інформаційному агентстві Укрінформ відбувся великий Круглий стіл «Перезапустити українські надра: перші підсумки реалізації санкційної політики у видобувній сфері». Станом на 24.11.2023 відновити дію дозволу на користування надрами вдалося тільки Межиріченському гірничо-збагачувальному комбінату. Крім цього, Держгеонадра погодилися відтермінувати зупинення дозволу Миколаївського глиноземного заводу, який видобуває і постачає питну воду для потреб мешканців міста Миколаїв.