Миколаївському глиноземному заводу дозволили видобувати воду до весни

Миколаївському глиноземному заводу дозволили видобувати воду до весни
Миколаївський глиноземний завод. Фото: https://suspilne.media/

Миколаївському глиноземному заводу (МГЗ), який видобуває підземну воду і під час війни безкоштовно постачає її для потреб мешканців обласного центра міста Миколаєва, не зупинятимуть спецдозвіл на користування надрами до 01 березня 2024 р..

Відповідний наказ №581 за підписом Першого заступника Голови Державної служби геології та надр України Володимира Бучка, датований 15.11.2023, оприлюднили на сайті Служби у пʼятницю, 17.11.2023 (завантажити). 

 
Нагадаємо, ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» володіє спецдозволом на видобування води родовища Галицинівське. Дію спецдозволу мали зупинити з 01.12.2023 через формальне не виконання компанією нових вимог Кодексу України про надра в частині розкриття кінцевого бенефіціарного власника товариства.

Як розповідав NADRA.INFO директор комунального підприємства «Миколаївводоканал» Борис Дуденко, водогін МГЗ інтегрований у комунальну мережу водоканалу, і завод дає місту до 20% всієї питної води.

«Ця вода є соціальною. Вода роздається жителям у великій кількості точок, безкоштовно (завод не бере плату за подачу води, ми не беремо плату з містян, коли вони набирають цю воду). Це дуже важливий соціальний аспект водопостачання! Нею користуються всі жителі міста, зокрема і маломобільні та соціально незахищені групи населення. В тих умовах, які склалися в місті Миколаєві, для нас ця вода дуже важлива!», – пояснив Борис Дуденко. Він також заявив, що інших джерел артезіанської води з таким добовим дебітом, який дає МГЗ, в місті просто не існує.

Про важливість води, яку місту постачає Миколаївський глиноземний, заявляв і міський голова Миколаєва Олександр Сенкевич під час Круглого столу «Перезапустити українські надра: перші підсумки реалізації санкційної політики у видобувній сфері», який NADRA.INFO провели в Укрінформі.

«Сьогодні МГЗ за власні кошти видобуває цю воду, закачує у трубопровід водоканалу, і ми її отримуємо на резервуарі чистої води. Далі ця вода машинами розвозиться по місту, містяни її можуть отримати безкоштовно. Також цією водою користуються декілька підприємств, які виготовляють продукти харчування в місті Миколаєві. Сьогодні вода МГЗ дається Миколаєву безкоштовно. Це не є 20% всієї води, яку Миколаїв використовує: ця цифра складає біля 100 тис. куб. м на добу, а МГЗ видобуває близько 1 тис. куб. м на добу, [20%] це частка питної води, яку ми роздаємо миколаївцям», – пояснив Олександр Сенкевич. І висловив своє обурення наміром зупинити дію спецдозволу МГЗ на видобування води: «Це дуже серйозно вдарить по нам, по місту Миколаєву, яке і так багатостраждальне: ПДФО у нас забрали (що складало 46% загального бюджету міста, і сьогодні в нас дефіцит по прийнятому бюджету 1,7 млрд грн), воду нам перекривають… Я не знаю, як це назвати. Що це за ставлення до міста Миколаєва, яке отримало офіційний статус «Місто героїв», і зупинило російських окупантів на півдні України?!».

В лютому 2023 р. ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» було стягнуто в дохід держави рішенням Вищого антикорупційного суду, законність якого в червні підтвердила Апеляційна палата ВАКС. Однак про передачу МГЗ в управління Фонду державного майна, як це сталося з Демурінським гірничо-збагачувальним комбінатом, досі не повідомлялося. Власні джерела NADRA.INFO, на умовах анонімності, припускають, що МГЗ не могло і наразі не може виконати вимоги щодо вказання кінцевого бенефіціарного власника в єдиному державному реєстрі на тлі заборони вчиняти реєстраційні дії.

16.02.2023 ВАКС ухвалив рішення стягнути в дохід держави 100% корпоративних прав чотирьох компаній-надрокористувачів (та інші активи), які Міністерство юстиції повʼязувало із підсанкційним громадянином РФ Олегом Дерипаскою:

  • ТОВ «Миколаївський глиноземний завод» – володіє спецдозволом на видобування вод підземних питних і технічних родовища Галицинівське (Миколаївська обл.);
  • ТОВ «Глухівський карʼєр кварцитів»– видобування пісковика кварцитовидного родовища Баницьке (Сумська обл., єдине таке родовище в Україні, що розробляється);
  • ПрАТ «Жежелівський карʼєр» – видобування граніту родовища Жежелівське (Вінницька обл.);
  • ПрАТ «Хустський карʼєр» – видобування андезиту родовища Рокосівське (Закарпатська обл.).

16.06.2023 Апеляційна палата ВАКС скасувала конфіскацію акцій ПрАТ «Жежелівський карʼєр» і ПрАТ «Хустський карʼєр».