Об’єднаній гірничо-хімічній компанії продовжили дію спецдозволу

Об’єднаній гірничо-хімічній компанії продовжили дію спецдозволу
Фото: Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow

За півтора тижні до приватизації

 

Державна служба геології та надр України  продовжила на 20 років дію спецдозволу №6028 (видобування корисних копалин, основна корисна копалина: піски циркон-рутил-ільменітоносні; супутні корисні компоненти: п’ятиокиси танталу, ніобію, ванадію, окис скандію та окис гафнію; супутні корисні копалини: ставроліт, дистен, силіманіт, пісок) на родовище  Малишевське,  ділянки  Західна, Центральна і Східна.  Спецдозволом володіє АТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія. Відповідний наказ № 752 Голова Державної служби геології та надр України Роман Опімах підписав 20.10.2021 р., документ оприлюднено на сайті Служби.

Продовження строку дії спецдозволу на розробку Малишевського родовища – це запорука стабільної роботи Вільногірського комбінату упродовж років. Яка, зокрема, гарантує надходження до бюджету Вільногірська, дає можливості для розвитку громади і регіону в цілому“, – прокоментував рішення Держгеонадр т.в.о. голови правління АТ ОГХК Єгор Перелигін, повідомляють в ОГХК.

Малишевське родовище титано-цирконієвих руд розташоване на північній околиці м. Вільногірськ Дніпропетровської області. Основні корисні копалини, які видобуваються на родовищі Вільногірським гірничо-металургійним комбінатом, філією АТ “ОГХК”, – ільменіт, рутил та циркон. Промислова розробка Малишевського родовища розпочалась в 1961 році.

Крім Малишівського родовища, ОГХК володіє ще двома спецдозволами: №6027 на видобування руд титану і піску родовища Межирічне і №5269 на геологічне вивчення з ДПР руд титану родовища Селищанське. 

Спецдозвіл на Селищанське родовище продавався на аукціоні в квітні 2021 року. Переможцем торгів стало ТОВ Межиріченський ГЗК з Group DF Дмитра Фірташа. Проте згодом Держгеонадр позбавила МГЗК права купити спецдозвіл. Компанія назвала таке рішення незаконним і намагається оскаржити в судовому порядку. Втім, суд не став забороняти ОГХК купити спецдозвіл, що і було зроблено в серпні. У вересні стало відомо про отримання ОГХК даного спецдозволу.

На 31.08.2021 було заплановано аукціон з приватизації ОГХК. Попри гучні заяви Фонду державного майна про значну кількість охочих купити компанію, на торги в серпні подали заявки всього 3 компанії. Але допущено до аукціону було тільки одного учасника, через що приватизацію скасували, і перенесли на жовтень. Про всіх охочих купити ОГХК, ми писали тут. 

9 вересня в NADRA.info опублікували інтерв’ю заступника Голови ФДМУ Тараса Єлейка і керуючого партнера BDO Corporate Finance Віталія Струкова, присвячене майбутній приватизації ОГХК. Почитати можна тут. 

Аукціон з приватизації ОГХК призначено на 29.10.2021.

 

Читайте також: Вибухова самоволка на півмільярда. Хто без дозволу видобуває надра у Кропивницькому?

Читайте також: РНБО: “Можемо подякувати родині Злочевських”