Анулювання дозволу на Сахалінське родовище: УНБ шукає свідка з ДБР

Анулювання дозволу на Сахалінське родовище: УНБ шукає свідка з ДБР

В четвер, 20.06.2024 після перерви (оголошеної 11.06.2024) продовжилося засідання Шостого апеляційного адміністративного суду за заявою ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» (компанія за нововиявленими обставинами намагається переглянути рішення про анулювання спецдозволу на Сахалінське нафтогазоконденсатне родовище).

Нагадаємо, під час першого засідання 11.06.2024 ШААС не почав розглядати справу по суті, оскільки задовольнив клопотання долучити третьою стороною АРМА, дав час представнику Агентства на ознайомлення з матеріалами, викликав до суду представника Державної служби геології та надр України і оголосив перерву.

У засіданні 20.06.2024 розгляд по суті також не розпочався: Укрнафтобуріння звернулося до суду із клопотанням про відкладення розгляду справи.

Обґрунтовуючи клопотання, керівниця юридичного департаменту Укрнафтобуріння, адвокатка Олена Ткаченко заявила, що в компанії хочуть залучити у справу свідка від Державного бюро розслідувань для отримання важливих пояснень, однак не встигли ідентифікувати, хто саме буде цим свідком:

«Ми звернулися з листом до ДБР із проханням взяти участь у розгляді справи, в тому числі, можливо, ідентифікувати особу, яка може бути допитана судом як свідок для розкриття тих обставин, які ми висвітлюємо в заяві як нововиявлені. … Ми хочемо їх залучити для того, щоб вони надали пояснення. Вважаємо, що це доцільно, але за цей тиждень ми не встигли ідентифікувати ту особу, яка може бути заявлена суду як свідок від ДБР … В тому числі, ми ознайомилися з аудіозаписом [засідання ШААС, в якому було ухвалено рішення про анулювання спецдозволу] і хочемо подати додаткові пояснення до нашої заяви» – заявила Олена Ткаченко.

Ніхто з представників сторін не був проти відкладення розгляду справи, залишивши вирішення цього питання на розсуд суду.

Представник Держгеонадр Геннадій Гера прокоментував заявлену необхідність ідентифікувати співробітника ДБР, якого в Укрнафтобурінні хочуть залучити як свідка:

«…Стосовно ідентифікації особи можна передивитися лист ДБР (відповідь, яку вони надавали журналістському виданню NADRA.INFO). Там зазначається виконавець Дмитро Камінський. Стосовно листа ДБР, яким Державна служба геології та надр України обґрунтовувала свою заяву про поновлення строку подання заяви про поворот виконання судового рішення (лист від 08.12.2022), звертаю увагу суду на той факт, що цей лист також було підписано старшим слідчим в особливо важливих справах Головного слідчого управління Дмитром Камінським».

Зрештою суд погодився відкласти засідання:

«Клопотання Голови правління ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» Олега Мальчика про відкладення розгляду справи задля надання часу для підготовки письмових пояснень з обґрунтуванням доводів, які мають ключове значення для вирішення справи, одержання відповіді-пояснення від ДБР – задовольнити. При цьому продовжити строк розгляду справи … на достатній і розумний для всебічного розгляду справи. … Відкласти [засідання] на 06 серпня, 15:00», – проголосила головуюча у справі суддя Тетяна Вівдиченко.

Коментуючи засідання, Олег Мальчик заявив журналістам: «Ми сьогодні звернулися до суду [із клопотанням] про перенесення розгляду цієї справи у звʼязку з тим, що просили ДБР взяти участь у слуханні цієї справи для зʼясування всіх обставин, які, на нашу думку, досить важливі для того, щоб винести законне рішення у цій справі. Тому очікуємо відповіді ДБР. Більше того, хотіли б отримати від них деякі пояснення для зʼясування питань, які додатково у нас зʼявилися після прослуховування аудіозапису першого засідання ШААС. Попробуємо доказати свою правоту, відстояти державницькі позиції і досягти справедливості», – сказав Олег Мальчик.

Інтервʼю Олега Мальчика 
читайте за посиланням.

Доки матеріал про засідання суду готувався до публікації, в АРМА опублікували заяву про ініціативу внести зміни до Кодексу України про надра щодо можливості видобутку газу на Сахалінському родовищі без спецдозволу під час війни.

Нагадаємо, постановою ШААС від 28.11.2023 було задоволено заяву Держгеонадр про поворот виконання судового рішення і анулювання спеціального дозволу Укрнафтобуріння на Сахалінське НГКР. Компанія припинила видобування газу 01.12.2024. В Держгеонадрах пояснювали, що пішли анулювати спецдозвіл через лист від ДБР (щодо виконання постанови Верховного Суд від 26.11.2019). В ДБР заявляли, що не просили Держгеонадра анулювати спецдозвіл Укрнафтобуріння. В Укрнафтобурінні намагалися добитися перегляду цього рішення і заявляли про значні втрати держави від зупинки видобування. Зрештою, звернулися до суду із заявою про перегляд постанови від 28.11.2023 «за нововиявленими обставинами».

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» перебуває в управлінні ПАТ «Укрнафта». Приватний акціонер Укрнафтобуріння заявляв про незаконне відчуження його активів (на сьогодні на офіційному сайті компанії оригінал цієї заяви недоступний).