Суд скасував результати аукціону з продажу дозволу на видобуток піску з водосховища (Житомир.info)

Суд скасував результати аукціону з продажу дозволу на видобуток піску з водосховища (Житомир.info)
Джерело фото: https://zhit.gp.gov.ua/

За позовом Житомирської окружної прокуратури визнано недійсними результати проведення аукціону з продажу спецдозволу на користування надрами родовища «Відсічне», розташованого у межах Житомирського району, та договір купівлі-продажу приватним товариством цього спецдозволу.

Про це 12.06.2024 року повідомляє Житомир.info* з посиланням на пресслужбу Житомирської обласної прокуратури.

«У вересні 2023 року Держслужба геології та надр України на аукціоні продала товариству спецдозвіл для видобування піску з родовища, яке знаходиться під водосховищем з аналогічною назвою – «Відсічне». Відповідно до виставленого лоту, набувач спецдозволу мав право протягом 20 років видобувати у комерційних цілях корисну копалину – пісок – з дна водосховища. Такі умови використання родовища площею понад 28 га обидві сторони засвідчили укладеним договором купівлі-продажу. Однак прокурори встановили, що правочини здійснено з порушенням чинного законодавства, зокрема, Закону України «Про питну воду та питне водопостачання». Законодавець обмежив будь-яку господарську діяльність у зоні санітарної охорони таких водойм. Розташоване на р. Тетерів санітарне водосховище «Відсічне» фактично забезпечує питною водою мешканців Житомира та приміських селищ. А видобування у промислових масштабах піску з дна водосховища значно погіршить його стан, негативно вплине на якість води. Це призведе до необхідності зміни технологій очищення питної води та здорожчання для споживачів її вартості», – йдеться у повідомленні.

Джерело фото: https://www.zhitomir.info/

Прокурори Спеціалізованої екологічної прокуратури Житомирської обласної прокуратури звернулися до Господарського суду м. Києва та довели протиправність надання спецдозволу для видобування піску з дна водосховища питної води.

Нагадаємо, аукціон, який став причиною позову, Державна служба геології та надр України проводили 5 вересня 2023 року з початковою ціною 338 945,79 грн (без ПДВ), переможцем стало ТОВ «Массив Плюс» (зареєстроване у 2020 році в Житомирі, у квартирі будинку на вул.Князів Острозьких) з пропозицією 9 млн 010 тис. грн, договір купівлі-продажу дозволу 20 років видобувати пісок підписали 25 вересня 2023 року.

Про важливість перепроєктного 
моніторингу ділянок надр, 
виставлених Держгеонадрами на
аукціони, читайте в блозі 
Геологічної інвестиційної групи

Як повідомляв Житомир.info, 29 листопада 2023 року Господарський суд м.Києва відкрив провадження у справі за позовом заступник керівника Житомирської окружної прокуратури в інтересах держави в особі Житомирської міської ради до Державної служби геології та надр України та ТОВ «Массив Плюс» щодо визнання недійсними результати аукціону з продажу спеціального дозволу на видобуток піску у водосховищі «Відсічне» і відмовив у задоволенні заяви щодо забезпечення позову шляхом заборони ТОВ «Массив Плюс» видобувати корисні копалини у «Відсічному». Ухвалою від 11 березня 2024 року суд задовольнив заяву Житомирської окружної прокуратури про забезпечення позову і заборонив ТОВ «Массив Плюс» видобувати пісок з водосховища «Відсічне» біля Житомира.

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/пресрелізи компанійнадрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.