АМКУ висунув CRH умови для купівлі цементних заводів в Україні

АМКУ висунув CRH умови для купівлі цементних заводів в Україні
Джерело зображення: https://cemark.ua/

Щоб завершити придбання українських цементних заводів, ірландська група CRH повинна передати до 28% акцій придбаної компанії «Дікергофф Цемент Україна» незалежному інвестору. Таке рішення оприлюднено на сайті Антимонопольного комітету України, пише Економічна Правда.

Дікергофф цемент Україна контролює чотири дійсні спецдозволи на надра (глини, суглинки, вапняки, крейда) (джерело).

АМКУ розглядав заяву CRH на концентрацію з вересня 2023 року. Ця угода може стати другою за розміром з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну.

Щоб завершити угоду CRH має протягом дев’яти місяців передати 25-28% акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» незалежному інвестору. Очікується, що ним стане Європейський банк реконструкції та розвитку.

Наразі CRH в Україні належать три заводи: «Миколаївцемент», «Подільський цемент» та Одеський цементний завод. У 2023 році компанія заявила про наміри придбати «Волинь-цемент» та «Югцемент», якими через дочірню компанію «Дікергофф цемент Україна» володіє італійська компанія Buzzi. Розгляд угоди триває (джерело).

Також серед вимог АМКУ до CRH: забезпечити незалежний контроль над заводами, зберегти їхні виробничі потужності, а також гарантувати рівні умови та ринкові ціни для споживачів цементу. 

Крім того, ірландська група буде зобов’язана регулярно звітувати АМКУ про обсяги виробництва продукції та постачання її на ринок України.

Як зараз виглядає ринок цементу в Україні. Інфографіка: Олександр Шатов, The Page

Читайте також матеріал Forbes за вересень 2023 р. Угода року на ринку цементу. Навіщо ірландська CRH купує в Україні два цементних заводи за €100 млн (і може захопити половину ринку)

Нагадаємо, ТОВ «Марʼянський карʼєр», заснований компанією ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», отримав право купити спецдозвіл на потужне родовище вапняків у Дніпропетровській обл..