Видобувна промисловість в Україні – чи є у нас шанс?

Видобувна промисловість в Україні – чи є у нас шанс?
Зображення асоціативне

Програми торговельного фінансування і кредитування промисловості від Укрексімбанку, пряма співпраця надійного державного банку з міжнародними фінансовими установами і нова платформа Exim Trade Pro – допоможуть надрокористувачам і переробним компаніям знайти кошти для розвитку.

Говорять компанії

Історично основою економіки України була видобувна промисловість, займаючи провідні позиції як у структурі ВВП, так і в структурі експорту. Війна внесла серйозні корективи. Промислове виробництво в Україні за 2022 рік скоротилося на 36,9% після зростання на 1,9% у 2021 році. Що стосується галузей, то в добувній і переробній промисловості падіння склало 37,9%, а у сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиціонованого повітря – 30,7%.

За підсумками 2023 року обсяг промислового виробництва збільшився на 5,9%, свідчать дані Державної служби статистики. Українська промисловість досягла протягом 2023 року головного – стабілізації після шокового падіння у 2022 році. Занепад сповільнено, а подекуди йде зростання навіть у порівнянні з «мирним» 2021 роком. Таким чином, хоч і з втратами, але наші ключові галузі вижили під час найгострішої фази війни.

На сьогодні добувні та переробні підприємства стикаються з такими проблемами як: руйнування виробничих ліній внаслідок воєнних ударів, відтік робочої сили внаслідок вимушеної еміграції та мобілізації, переривання логістичних ланцюгів закупівель та продажів, а також недостатнє виробниче оснащення для відновлення пошкодженої техніки. Крім того, наявність високих воєнних ризиків перешкоджає нормальному перебігу зовнішньоекономічної діяльності, що поглиблює кризові явища у секторі.

Тож сьогодні українським експортерам та імпортерам у сфері видобувної та переробної промисловості важливо мати дієві механізми захисту від ризиків втрати поставок, неплатежів та фінансових втрат, які є серйозним викликом для учасників міжнародної торгівлі.

Підтримка банками експортно-імпортних операцій на сьогодні є прерогативою фінансової підтримки для їх клієнтів, оскільки саме у секторі видобувної та переробної промисловості створюється левова частка доданої вартості експорту продукції з України, що посилює економічну та військову позицію України.

Досвід та експертиза

Сьогодні Укрексімбанк продовжує фінансувати найважливіші сектори економіки. Пріоритетними інструментами для цього є використання спільних із міжнародними фінансовими організаціями програм кредитування та документарних операцій — імпортних акредитивів, перед- та постекспортного фінансування, гарантійних операцій тощо, маючи висококваліфіковану команду професіоналів із великим досвідом структурування та реалізації відповідних угод.

Банк надає професійну експертизу та різноманітні форми підтримки фінансування експортних та імпортних операцій із залученням широкого спектра операцій, послуг та сервісів із торговельного фінансування та документарних операцій, здійснення яких забезпечується найбільшою серед усіх вітчизняних банків мережею кореспондуючих іноземних банків та провідних МФО.

Імпорт обладнання із наданням значних відстрочок платежу (для обладнання відстрочення платежу прив’язане до фактичного строку виготовлення обладнання, тому Банк надає значні відстрочення до 1 року), фінансування експортних контрактів із залученням ЕКА, забезпечення страхування поставок на будь-якому логістичному етапі, імпортні акредитиви з постфінансуванням, гарантування поставок та платежів за поставками – лише мала частина з великого спектра фінансових послуг, які може запропонувати Укрексімбанк для своїх клієнтів.

Укрексімбанк є лідером за обсягом кредитування та фінансування української економіки. Станом на 1 квітня 2024 року обсяг кредитного портфеля юридичних осіб склав 75,6 млрд грн (9% ринку), в тому числі 27,8 млрд грн в рамках спільних програм кредитування із міжнародними фінансовими організаціями (понад 50% ринку кредитів МФО, наданих банками).

Ключовим пріоритетом діяльності для Укрексімбанку є утримання позиції Банку першого вибору для експортерів та імпортерів. Так, за підсумками 2023 року обсяг операцій Банку на ринку Форекс сягнув позначки $12,9 млрд.

За 2022–2023 роки Укрексімбанк надав фінансування понад 100 експортерам на загальну суму понад 12 млрд грн. Окрім цього, банк активно надає торговельне фінансування. Банк профінансував $330 млн угод з торговельного фінансування.

«Укрексімбанк присутній у всіх ключових видобувних регіонах України. Наші фахівці мають чималий досвід експертизи та оцінки видобувних проєктів на різних стадіях і розуміють потреби надрокористувачів. Зважаючи на зростаючий запит ринку, окремим пріоритетом Укрексімбанку може бути фінансування проєктів з реконструкції існуючої енергетичної інфраструктури, зведення нових енергогенеруючих обʼєктів (СЕС та інші рішення для енергетичної автономності видобувного бізнесу). Також допоможемо профінансувати відновлення зруйнованих і модернізацію існуючих виробничих потужностей. Запрошуємо до співпраці!», – заявив директор Департаменту корпоративного бізнесу приватного сектору Олександр Існюк.

Власну СЕС запустив 
Лезниківський карʼєр, 
про намір збудувати 
електростанцію для КРЦ 
заявляв Ігор Мазепа

EXIM Trade Pro – зручна платформа для бізнесу

В березні 2024 року для посилення знань серед українських експортерів та імпортерів державний Укрексімбанк створив Платформу EximTradePro, яка спрямована на спрощення доступу підприємств до зручних, вигідних та ефективних інструментів торговельного фінансування.

Завдячуючи платформі, пришвидшується обмін інформацію із банком, надаються фахові інтерактивні консультації й підбирається оптимальний інструментарій фінансування. Усе це сприяє інтеграції українських підприємств до динамічного світу міжнародної торгівлі.

Основними перевагами торговельного фінансування від Укрексімбанку є:

  • можливість вибору композиції інструментів торгового фінансування для створення оптимальної схеми розрахунків, зниження витрат, забезпечення збалансованості інтересів сторін за контрактом, отримання додаткового джерела фінансування угоди, отримання значних поступок в процесі перемовин про умови контракту тощо;
  • гнучкість ціноутворення при фінансуванні угоди шляхом використання різних продуктів торговельного фінансування, можливість розділення витрат між сторонами по контракту;
  • альтернатива традиційним формам кредитування в періоди кризи;
  • взаємодія між українськими та міжнародними інструментами торговельного фінансування.

EXIM Trade Pro підкреслює головні переваги участі Укрексімбанку у фінансуванні як експортерів: розгалужена мережа банків-кореспондентів; якісне структурування угод; можливість надавати “великі чеки”; наявність додаткового фінансового ресурсу, який Банк отримує від партнерів – міжнародних фінансових організацій: ЄБРР, МФК в межах їх програм із торговельного фінансування; так і імпортерів: авансування платежів постачальникам банком; ретельна перевірка документів постачальників; зниження ризиків непостачання (адже оплата здійснюється лише за фактом виконання продавцем умов акредитива); доступ до фінансування контрактів за участі міжнародних фінансових організацій та іноземних банків; консультаційна підтримка клієнта на всіх етапах угоди.

«Рекомендуємо Укрексімбанк як надійного партнера»

Понад 12 років тому почалася співпраця з Укрексімбанком компанії ТОВ «Роксервіс» – офіційного Дистриб’ютора в Україні шведського концерну Sandvik, який виробляє бурове, дробарно-сортувальне та інше обладнання. Роксервіс розробляє технологію та поставляє як окреме обладнання, так і заводи «під ключ».

В компанії розповідають, що інвестиційні проекти у гірничому бізнесі часто потребують гнучких фінансових інструментів, і співпраця з Укрексімбанком стає у пригоді клієнтам Роксервісу.

«Наше знайомство з Укрексімбанком почалося з договору про придбання гірничим підприємством обладнання Sandvik для виробництва гранітного щебеню. Банку було важливо розуміти, що придбані за залучені кошти активи – це надійне вкладення, яке дасть можливість клієнту ефективно працювати довгі роки, отримувати стабільні прибутки. Угода стала успішною для всіх сторін. Відтоді ми рекомендуємо Укрексімбанк як надійного партнера. І за ці роки самі стали клієнтом фінустанови: завдяки плідній співпраці з банком, ми імпортували нову модель бурового верстату Sandvik для демонстрації в Україні в реальних гірничих умовах. Також, банк підтримав нас у складний воєнний час. Бажаємо успіху та процвітання шановній фінансовій установі!» – каже директорка Роксервісу Олена Загородня