Укрзалізниця в 2014-2022 виробила 15,5 млн літрів бутильованої води

Укрзалізниця в 2014-2022 виробила 15,5 млн літрів бутильованої води
Зображення асоціативне. Джерело: https://tvoemisto.tv/

Протягом 2014-2022 років Акціонерне товариство «Укрзалізниця» (Укрзалізниця, УЗ) виробило та реалізувало 15 564 тис. літрів бутильованої води. Про таке NADRA.INFO повідомили в Укрзалізниці у відповідь на запит.

Із зазначеного обʼєму 11 225,7 тис. л було виготовлено з води, видобутої Укрзалізницею на підставі спеціальних дозволів на користування надрами. 4 338,3 тис. л виробили після додаткової очистки та підготовки води з міського водогону.

Бутильовану воду виробляли виробничі дільниці філії «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» АТ «Укрзалізниця» (філія БМЕС), відповідно до таких спеціальних дозволів на користування надрами:

  • № 4975 – Херсонська дільниця з виготовлення бутильованої води «Холодок» (спецдозвіл дійсний до 2029 р.);
  • № 4112 – Гребінківська дільниця з виготовлення бутильованої води «Гребінківська» (до 2026 р.);
  • № 5613 Подільська дільниця з виготовлення бутильованої води «Бірзульська» (до 2032 р.).
Миргородська дільниця з виготовлення бутильованої води «Миргородське джерело» використовувала воду з міського водогону після додаткової очистки та підготовки

«Виробничі структурні підрозділи філії БМЕС наразі виготовляють бутильовану питну воду газовану та негазовану номіналом 0,5л, 1,5 – газована/негазована, 5л. – негазована. Бутильована вода, вироблена філією БМЕС до закладів торгівлі не постачається – розподіляється між підрозділами АТ «Укрзалізниця», відповідно до заявлених потреб споживання. Філія БМЕС не виробляє інші напої, окрім бутильованої води. Видобування із свердловин і виробництво води філія БМЕС здійснює власними силами, підрядників не залучає», – кажуть в УЗ.

Саме філія БМЕС відповідальна за організацію діяльності з видобування підземних вод в особі керівників виробничих структурних підрозділів.

Філію «Центр будівельно-монтажних робіт та експлуатації будівель і споруд» АТ «Укрзалізниця» з березня 2024 р. очолює Євгеній Марцинюк (YouControl).

«Вартість виготовленої продукції (виконаних робіт, наданих послуг), що передається філіями в межах АТ «Укрзалізниця» здійснюється за виробничою собівартістю, або за діючими тарифами, встановленими уповноваженими органами державної влади відповідно до їхніх повноважень. Калькуляція виробничої собівартості послуги розраховується на підставі стандартів та технічних вимог для виготовлення продукції (виконання робіт, надання послуг), враховуючи особливості виробництва дільниць, державних і галузевих нормативів використання матеріалів, закупівельних напівфабрикатів, комплектуючих виробів, норм трудомісткості робіт, які виконуються відповідно до вимог технологічного процесу або технолого-нормувальних карт операції, інструкцій, міжгалузевих та галузевих норм тощо, оплати праці працівників АТ «Укрзалізниця», що затверджена відповідними нормативними документами», – кажуть в компанії.

Воду «Бірзульська» виробляє Подільська дільниця філії БМЕС

В УЗ відзначають, що окрім виробництва бутильованої води, філія БМЕС здійснює також діяльність із централізованого водопостачання та централізованого водовідведення на підставі Ліцензії від 29.12.2015 № 3217, виданої Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. На підставі зазначеної ліцензії Укрзалізниця надає послуги таким категоріям споживачів як населення, бюджетні установи, виробництва, підприємства залізниці та ін..

Нагадаємо, нещодавно Укрзалізниці відклали зупинення дозволу на Хлистунівський карʼєр.

На тимчасово окупованій території внаслідок воєнної агресії РФ перебувають два карʼєри Укрзалізниці.