Два карʼєри Укрзалізниці опинилися під тимчасовою окупацією

Два карʼєри Укрзалізниці опинилися під тимчасовою окупацією
Один із тимчасово окупованих карʼєрів Укрзалізниці. Скріншот сервісу Google Maps

Тимчасово окуповано близько 30 мільйонів кубічних метрів запасів мігматитів і гранітів

 

Внаслідок воєнної агресії Російської Федерації проти України два виробничі підрозділи філії «Центр управління промисловістю» АТ «Українська залізниця» (ЦУП) опинилися на тимчасово окупованій території. Про таке Інформаційному агентству NADRA.INFO заявили в Укрзалізниці у відповідь на запит.

Також в компанії повідомили, що станом на 31.12.2022 на балансі ЦУПу перебувало 18 кар’єрів (16 щебеневих, 1 піщаний та 1 гравійний кар’єри):

  • Із них, 11 підрозділів функціонують у повному обсязі: Хлистунівський, Пенізевицький, Крюківський, Редутський, Знам’янський, Томашгородський, Кам’яницький, Королівський, Самчинецький, Радошинський (піщаний) та Стрийський (гравійний);
  • по 5-ти виробничим підрозділам ведуться роботи по подовженню дозвільних документів;
  • 2 виробничих підрозділи, а саме – «Хлібодарівський кар’єр» та «Трудівський кар’єр» знаходяться на тимчасово окупованій території внаслідок воєнної агресії російської федерації.

Станом на 2021 р., в Укрзалізниці звітували про діяльність 19 карʼєрів.

Зауважимо, не зважаючи на втрату контролю над двома виробничими підрозділами внаслідок війни, у 2022 році карʼєри Укрзалізниці виробили 2 430 тис. тонн і реалізували 1 861,1 тис. тонн щебеневої продукції. Також у компанії заявляють, що у разі необхідності повоєнної відбудови країни, мають можливість наростити об’єм виробництва продукції в 2-2,5 разів, що дасть можливість не тільки забезпечити підприємства АТ «Укрзалізниці» щебеневою продукцією, а й забезпечити виробництво будівельних матеріалів, призначених для будівництва інших інфраструктурних об’єктів.

За даними Публічного аудиту надрокористування Трудівський карʼєр Укрзалізниці є виробничим підрозділом, який видобуває і переробляє гнейси, граніти, мігматити родовища Царекостянтинівське в Запорізькій області (спецдозвіл №4705). Запаси родовища станом на 2018 рік (категорії B+C1) – 16 146 000 куб. м мігматитів.

Хлібодарівський карʼєр володіє спецдозволом №4736 на видобування граніту родовища Хлібодарівське в Донецькій області. Запаси станом на 2016 р. (А+В+С1) – 13 616 259 куб. м.

Як ми писали раніше 2020 рік Трудівський карʼєр завершив зі збитком -11,2 млн грн, Хлібодарівський карʼєр – з прибутком 639 тис. грн.