По сусідству зі сховищами: три виставлені на продаж площі межують із ПСГ

По сусідству зі сховищами: три виставлені на продаж площі межують із ПСГ
Зображення асоціативне. Джерело: https://utg.ua/

У вересні Державна служба геології та надр України планує з аукціону продати 11 спеціальних дозволів на користування надрами з покладами рідких вуглеводнів. Три з них межують із підземними сховищами газу. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані АТ «Прозорро.Продажі», Держгеонадр і власних джерел.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Так, контури Північно-Вівнянської площі і Криницької площі у Львівській області частково накладаються на контури Більче-Волицько-Угерського газосховища (найбільше ПСГ в Україні та Європі, експлуатується АТ «Укртрансгаз» – спецдозвіл №1847):

Крім цього, Північно-Глибівська площа межує з Богородчанським ПСГ в Івано-Франківській обл. (спецдозвіл АТ «Укртрансгаз» № 1849).

Держгеонадра як організатор аукціонів не приховує перетину контурів і встановлює обмеження по глибинах розробки: для Північно-Вівнянської площі на ділянці перетину з ПСГ – вище глибини 800 м; для Криницької – вище 800 м і нижче 1130 м (виключаються глибини сховища). Обмежень щодо Північно-Глибівської площі не встановлено – лише констатується близькість до Богородчанського ПСГ.

Джерела NADRA.INFO у нафтогазовидобувній галузі, зважаючи на умовність контурів нафтогазоносних ділянок і міграцію вуглеводнів, вказують на імовірні ризики для ПСГ від експлуатації вміщуючих горизонтів, контури яких перетинаються з контурами газосховищ або межують із ними.

Чи узгоджували з АТ «Укртрансгаз», яке управляє підземними сховищами, наміри віддати в користування дотичні до ПСГ ділянки і умови їх розробки? Та як в Укртрансгазі оцінюють імовірні ризики від майбутньої експлуатації цих сусідніх покладів? Розкажемо, щойно отримаємо від оператора сховищ офіційну відповідь на наш запит.

Раніше в матеріалі Газ під слідством. Поліція досліджує горизонти найбільшого в Україні сховища і суміжного родовища ми писали, що в Укртрансгазі виключають імовірність незаконного видобування газу з покладів ПСГ.