НКЦПФР: збори акціонерів УНБ у березні відбулися з порушеннями

НКЦПФР: збори акціонерів УНБ у березні відбулися з порушеннями
Джерело зображення: https://finclub.net/

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зафіксувала порушення профільного законодавства товариством ПрАТ «Видобувна компанія «Укрнафтобуріння» (Укрнафтобуріння, УНБ) під час організації дистанційних позачергових загальних зборів акціонерів УНБ, що відбулися 11.03.2024. Пише NADRA.INFO із посиланням на постанову НКЦПФР про застосування заходів впливу контрольного характеру від 13.06.2024 (17.06.2024), про яку на широкий загал досі не повідомляли ані видобувна компанія, ані інші ЗМІ.

З рішеннями, ухваленими під час зборів акціонерів УНБ 11.03.2024 можна ознайомитися за посиланням.

Щодо порушень під час скликання та проведення зборів до Комісії звернулися акціонери УНБ: Приватна компанія з обмеженою відповідальністю JKX Ukraine B.V. (Нідерланди), ARES SYSTEMS LTD (Англія), ARIANA BUSINESS LIMITED (Англія) – які володіють понад 5% акцій ПрАТ.

НКЦПФР встановила, що Укрнафтобуріння порушило вимоги Закону України «Про акціонерні товариства» і Порядку скликання та проведення дистанційних загальних зборів акціонерів у частині не надання акціонерам можливості ознайомитися з матеріалами під час підготовки до загальних зборів, а також матеріалами, необхідними для прийняття рішень з питань, включених до проєкту порядку денного. Крім цього, УНБ не надало відповіді на письмові запитання акціонерів щодо питань, включених до проєкту порядку денного загальних зборів, і не надіслало акціонерам відмови у включенні їх пропозицій до проекту порядку денного загальних зборів акціонерів. Укрнафтобуріння подало до НКЦПФР низку пояснень, які «не спростовують вчинення правопорушення».

Відтак JKX Ukraine B.V. звернулося до Господарського суду міста Києва із позовом про визнання рішень загальних зборів акціонерів недійсними (ухвала). У свою чергу, ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» звернулося до Київського окружного адміністративного суду із позовом проти НКЦПФР – просить суд визнати протиправною та скасувати постанову Комісії «про застосування заходів впливу контрольного характеру» (ухвала).

Нагадаємо, ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» перебуває в управлінні ПАТ «Укрнафта». Приватний акціонер УНБ заявляв про незаконне відчуження його активів.

В грудні 2023 р. Укрнафтобуріння припинило видобування вуглеводнів на Сахалінському нафтогазоконденсатному родовищі через анулювання спеціального дозволу.

«Можемо сміливо казати, що держава [від анулювання спецдозволу Укрнафтобуріння] недоотримала 9 млрд грн», – заявляв Голова правління УНБ Олег Мальчик в інтервʼю NADRA.INFO.

06.08.2024 ШААС скасував анулювання спецдозволу на Сахалінське родовище. «Очікуємо його відновлення та додаткових обʼємів газу, які так необхідні Україні перед початком найскладнішого опалювального сезону!», – заявив Голова правління НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.