Група Smart Energy почала відновлювати роботу на Харківщині

Група Smart Energy почала відновлювати роботу на Харківщині
Зображення асоціативне. Джерело: https://smart-energy.com.ua/

Група Smart Energy відновила діяльність однієї зі своїх харківських компаній. У роботу запустили свердловини Васищівського родовища на Харківщині. Повідомляють у Smart Holding* у четвер 22.08.2024. Понад рік через примусову зупинку державою дії спеціальних дозволів на видобування вуглеводнів не працювали компанії групи «Укргазвидобуток» та «Пром-Енерго Продукт».

Відповідні накази про це були видані Держгеонадра 12.04.2023 та 04.05.2023. А 26.06.2024 держава, зрозумівши шкоду від простою, прийняла рішення відновити ліцензії.

За цей час держава втратила 1,65 млрд грн податків та майже 195 млн кубометрів газу.

«Після розблокування спецдозволів на видобуток, нам знадобився лише місяць, щоб повернути до роботи першу компанію. З метою всебічного дотримання законодавства, чинних норм і правил у нафтогазовій галузі необхідно було пройти у встановленому порядку погоджувальні процедури на всіх рівнях, ретельно продіагностувати та перевірити все задіяне обладнання, придбати нове та замінити його там, де це потрібно, посилити безпекові заходи, зібрати команду та налагодити її роботу. Це той мінімум робіт, який нам вдалось успішно виконати за цей стислий термін часу, щоб продовжити видобуток газу та конденсату», – зазначив в.о. генерального директора групи компаній Smart Energy Олексій Заєць.

Напередодні зупинки видобуток компаній групи на Харківщини становив у середньому 450 тис. кубометрів газу на добу. Наразі планові показники є нижчими. По-перше, у наслідок довготривалого простою продуктивність свердловин знизилась. Наразі, на першому етапі, на Васищівському родовищі дебіти становлять 25 тис. кубометрів газу на добу, що у 2 рази нижче, ніж до зупинки. Відповідно група продовжує вживати заходи для нарощування видобутку. По-друге, у жовтні 2023 року російський агресор здійснив атаку на один з газовидобувних об’єктів компанії «Укргазвидобуток», внаслідок чого суттєво було пошкоджено обладнання установки підготовки газу. Тепер потрібні час та інвестиції на її відновлення.

«Звичайно, позитивним є той факт, що влада побачила реальні наслідки та недоліки санкційних заходів, а саме зупинки спеціальних дозволів на видобуток. Головне тепер – зробити правильні висновки та не допустити у майбутньому повторення ситуації, адже бізнес має працювати та приносити користь економіці країни та її громадянам. Ми продовжимо інвестувати в розвиток газовидобутку. Наразі група шукає можливості для відновлення довгострокових програм розвитку, що передбачає продовження програми буріння, будівництво нової інфраструктури та модернізацію наявного обладнання», – підсумував очільник групи Smart Energy.

В групі нагадують, що підставою для зупинення дії спецдозволів стали неправомірні дії Міністерства юстиції України, які в порушення міжнародного та українського законодавств примусово видалили з реєстрів нових бенефіціарних власників компаній групи Smart Energy і повернули колишнього бенефіціара Вадима Новинського.

Також наказом Держгеонадра №293 від 26.06.2024 було поновлено дію спеціальних дозволів на видобуток вуглеводнів для компаній групи Smart Energy не лише на Островерхівському та Васищівському, а й на Свистунківсько-Червонолуцькому родовищах. Группа готується до поступового запуску свердловин на родовищах, що стане внеском в енергетичну безпеку країни напередодні опалювального сезону.

Довідка

Група компаній Smart Energy входить до складу інвестиційної групи Smart Holding, реалізує проєкти з розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів та належить до п’ятірки найбільших приватних газовидобувників України, сумарно видобуваючи до початку російської військової агресії понад 1 млн м³ газу на добу.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений компанією «Укргазвидобуток» (Харківська область), а також публічною британською компанією Enwell Energy. У свою чергу, активи Enwell Energy працюють на Полтавщині – це Представництво «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» і «Аркона Газ-Енергія», а також на Харківщині – компанія «Пром-Енерго Продукт».

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/прес-релізи компаній-надрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.