АМКУ дозволив CRH купити Дікергофф цемент Україна

АМКУ дозволив CRH купити Дікергофф цемент Україна
Джерело фото: https://www.dyckerhoff.com.ua/

В четвер 05.09.2024 Антимонопольний комітет України надав дозвіл на придбання компанією «CRH UKRAINE B.V.» (м. Роттердам, Нідерланди) акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» та частки у статутному капіталі ТОВ з ІІ «Дікергофф /Україна/», що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариств.

Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднене рішення АМКУ.

Дікергофф цемент Україна контролює чотири дійсні спецдозволи на надра (глини, суглинки, вапняки, крейда) (джерело).

Також надано дозвіл на узгоджені дії у вигляді виконання положень про утримання від конкуренції, передбачених підпунктом 16.1 пункту 16 Договору купівлі-продажу акцій, укладеного між компаніями «DYCKERHOFF GMBH» (м. Вісбаден, Німеччина), «CRH UKRAINE B.V.» (м. Роттердам, Нідерланди) та «CRH NEDERLAND B.V.» (м. Рейсвейк, Нідерланди) строком на двадцять чотири місяці після завершення трансакції щодо купівлі-продажу акцій/частки у статутному капіталі за Договором.

НОВИНУ ОНОВЛЕНО ПІСЛЯ ПУБЛІКАЦІЇ:

О 20:11 четверга 05.09.2024 на офіційній Facebook-сторінці АМКУ опублікували розлогі розʼяснення щодо ухваленого рішення, цитуємо дослівно:

«АМКУ надав дозвіл на придбання «CRH UKRAINE B.V.» акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» та частки у статутному капіталі ТОВ з іноземними інвестиціями «Дікергофф /Україна/».

Комітетом завершено розгляд справи про концентрації у вигляді придбання компанією «CRH UKRAINE B.V.» (Нідерланди) акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» та частки у статутному капіталі ТОВ ІІ «Дікергофф /Україна/», що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариств, а також – пов’язаної із нею справи про узгоджені дії у вигляді виконання положень про утримання від конкуренції, передбачених Договором купівлі-продажу акцій, укладеного між компаніями «DYCKERHOFF GMBH» (Німеччина), «CRH UKRAINE B.V.» та «CRH NEDERLAND B.V.» (Нідерланди) строком на 24 місяці після завершення трансакцій за Договором та надано дозвіл із зобов`язаннями.

 

Враховуючи, що ринки цементів, яких стосуються дані концентрації, є важливими для України воєнного, а особливо – повоєнного часу, Комітет ретельно дослідив суть питання та максимально прискіпливо підійшов до розгляду справи.

В рамках справи Комітетом було опитано споживачів, конкурентів учасників концентрацій та інших зацікавлених осіб з метою оцінки можливих наслідків концентрацій на задіяні ринки цементу і бетону.

 

За результатами проведеного дослідження в справі, Комітет встановив, що заявлені концентрації призводять до монополізації та суттєвого обмеження конкуренції на ринку цементу в Україні, а відтак підлягають забороні. Керуючись нормами конкуренційного законодавства, Комітет повідомив учасників концентрацій про такі підстави та встановив строк для надання пропозицій щодо зобов’язань, які готові взяти на себе учасники, що усувають відповідний негативний вплив концентрацій.

 

Відтак, заявниками було запропоновано перелік обмежень, які, на думку компанії CRH, усунуть негативні наслідки концентрацій на ринок цементу. Під час проведення «market-test» таких зобов’язань до Комітету надійшли листи учасників ринків та міжнародних асоціацій (зокрема, Американської торговельної палати і Європейської Бізнес Асоціації), які висловили підтримку інвестиціям компанії CRH, які матимуть позитивний довгостроковий вплив на будівельну галузь, інвестиційний клімат та економіку України. Разом з цим, до Комітету також надходили листи від суб’єктів господарювання, які містять заперечення щодо заявлених концентрацій в цілому та тексту зобов’язань, зокрема.

 

Надані учасниками ринку зауваження були оцінені Комітетом та враховані учасниками концентрацій в остаточній редакції зобов’язань, суть яких полягає у наступному:

– протягом 9 місяців з моменту здійснення заявлених концентрацій створити юридичну особу – Холдингову компанію;

– та передати їй придбаний пакет акцій ПрАТ «Дікергофф цемент Україна». Після чого продати або іншим чином передати третій особі (не пов’язаній відносинами контролю з компанією «CRH UKRAINE B.V.») від 25 до 28 відсотків акцій статутного капіталу Холдингової компанії – з правами вето (для забезпечення блокування ключових управлінських рішень вищого органу управління Холдингової компанії);

– протягом перехідного періоду, а саме з моменту здійснення заявлених концентрацій до моменту продажу або іншим чином передачі акцій (частки) у розмірі від 25% до 28% статутного капіталу Холдингової компанії третій особі, не пов’язаній відносинами контролю з «CRH UKRAINE B.V.», забезпечити заборону обміну комерційною інформацією між приватним акціонерним товариством «ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» та товариством з обмеженою відповідальністю «Цемент», приватним акціонерним товариством «Миколаївцемент», акціонерним товариством «Подільський цемент», у тому числі, через компанію «CRH UKRAINE B.V.» і суб’єктів господарювання, пов’язаних відносинами контролю з компанією «CRH UKRAINE B.V.»

– протягом 5 років з моменту здійснення заявлених концентрацій:

– призначати на керівні посади, у т.ч. членів виконавчих та наглядових органів ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» осіб, які не займають посад в суб’єктах господарювання, пов’язаних відносинами контролю з «CRH UKRAINE B.V.» в Україні;

– застосовувати ринкові ціни під час реалізації цементу, а також не допускати необґрунтованої відмови та не обмежувати обсяги реалізації цементу загальнобудівельного призначення та сульфатостійкого цементу спеціального призначення суб’єктам господарювання, не пов’язаним відносинами контролю з компанією «CRH UKRAINE B.V.» без економічно виправданих причин;

– не зменшувати сукупні реальні виробничі потужності ТОВ «Цемент», ПАТ «Миколаївцемент», АТ «Подільський цемент» і ПрАТ «Дікергофф цемент Україна» з виробництва цементу, які існують на момент здійснення концентрації, без економічно виправданих причин;

– не експортувати клінкер, вироблений на українських підприємствах «CRH UKRAINE B.V.», якщо цей експорт може призвести до неможливості задоволення запитів від вітчизняних суб’єктів господарювання, не пов’язаних відносинами контролю з «CRH UKRAINE B.V.».

 

Під час прийняття рішень за результатами розгляду справи про концентрації, Комітет виходив як з необхідності захисту конкуренції, так і глобальної потреби України в інвестиціях в цементну галузь для збільшення об’ємів виробництва цементу з метою задоволення попиту на цемент, який зросте після завершення війни у зв’язку з необхідністю відбудови України.

Таким чином, запропоновані зобов’язання, з одного боку, повинні захистити конкурентів і споживачів на ринку цементу, а з іншого боку, є гарантією розвитку ринку цементу з дотриманням найкращих стандартів, зокрема, екологічних та технологічних.

Комітетом передбачено чіткий механізм контролю за виконанням компанією CRH таких зобов’язань та, у разі недотримання встановлених планів їх виконання, Комітетом будуть вжиті відповідні заходи, передбачені чинним законодавством», – йдеться у дописі АМКУ.

Нагадаємо, АМКУ розглядав заяву CRH на концентрацію з вересня 2023 року. Як писали ЗМІ, щоб завершити придбання українських цементних заводів, ірландська група CRH повинна передати до 28% акцій придбаної компанії «Дікергофф Цемент Україна» незалежному інвестору. 

Також серед вимог АМКУ до CRH було: забезпечити незалежний контроль над заводами, зберегти їхні виробничі потужності, а також гарантувати рівні умови та ринкові ціни для споживачів цементу.  Крім того, ірландська група буде зобов’язана регулярно звітувати АМКУ про обсяги виробництва продукції та постачання її на ринок України.

Наразі CRH в Україні належать три заводи: «Миколаївцемент», «Подільський цемент» та Одеський цементний завод. У 2023 році компанія заявила про наміри придбати «Волинь-цемент» та «Югцемент», якими через дочірню компанію «Дікергофф цемент Україна» володіє італійська компанія Buzzi. Розгляд угоди триває (джерело).

Читайте також матеріал Forbes за вересень 2023 р. Угода року на ринку цементу. Навіщо ірландська CRH купує в Україні два цементних заводи за €100 млн (і може захопити половину ринку)

Нагадаємо, ТОВ «Марʼянський карʼєр», заснований компанією ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», купив спецдозвіл на потужне родовище вапняків у Дніпропетровській обл..