Дарія Власюк: Чесно виграний і оплачений спецдозвіл незаконно віддали іншому

Дарія Власюк: Чесно виграний і оплачений спецдозвіл незаконно віддали іншому
Джерело фото: https://www.facebook.com/vlasyukdarya

Інтервʼю з адвокаткою Дарією Власюк, яка представляє в суді інтереси компанії-переможця аукціону Державної служби геології та надр України – нетипове для NADRA.INFO, оскільки публікується без звичної передмови: читайте і робіть власні висновки. Редакція залишає за собою право звернутися та/або опублікувати реакцію і коментарі всіх згаданих нижче осіб. 

NADRA.INFO: Що більше аукціонів проводять Держгеонадра, то частіше переможці чи учасники торгів (а подекуди і органи прокуратури) судяться зі Службою. Про деякі випадки ми писали (див. тут, тут, тут, тут). Через що судиться Ваш клієнт?

Дарія Власюк: Позов проти Держгеонадр ТОВ «Файнштейн»* подали в лютому 2023 р..

Спір полягає в тому, що Товариство стало переможцем онлайн-аукціону, сплатило усі передбачені законом платежі, однак, Держгеонадра з незрозумілих причин не видали спецдозвіл законному переможцю торгів.

Начебто, ТОВ «Файнштейн» не зʼявилося в потрібний час до приміщення Держгеонадр по спецдозвіл – що не відповідає дійсності.

 

Давайте про все по черзі. Коли відбувся аукціон?

В листопаді 2021 р. (NADRA.INFO писали про ці торгиРед.).

ТОВ «Файнштейн» за результатом відкритих торгів отримало право купити спецдозвіл на користування шахтоділянкою, виділеною по пласту f1 в межах ділянки «Красноармійська перспектива» поблизу Покровська Донецької обл.. Вид користування надрами – геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою, на 5 років.

 

Скільки компанія запропонувала за лот?

2 060 000 грн.

 

Хто крім ТОВ «Файнштейн» брав участь у торгах?

ТОВ «Українська вуглевидобувна компанія» та ТОВ «Спецбудінжиніринг»:

Джерело зображення: https://auction.prozorro.sale/SUE001-UA-20210920-95753

 

Коли переможець аукціону уклав договір купівлі-продажу спецдозволу?

26.11.2021 ТОВ «Файнштейн» підписало договір та відправило на поштову адресу Держгеонадр. Після цього директорка Товариства Якнін Анастасія Романівна телефонувала до ДГН і цікавилася долею угоди. Але до 06.12.2021 в Держгеонадрах не могли знайти отриманий договір.

 

Зрештою знайшли?

Знайшли.

Спочатку Анастасія Романівна телефонувала до пані Олефір Валерії Сергіївни в Держгеонадра (це контактна особа аукціонного відділу Служби), але це не дало результату. Відтак директорка Товариства була змушена звернутися на гарячу лінію Кабінету Міністрів України (номер звернення зафіксовано: ЯК-13457687 від 06.12.2024). Тільки після цього – приблизно через 40 хвилин – договір ТОВ «Файнштейн» знайшовся!

Його підписали та 07.12.2021 опублікували в електронній системі Прозорро.Продажі.

Крайній термін укладення договору був 09.12.2021. Тобто, строки дотримано.

Звертаю увагу: ДГН заявляють суду, що договір від Товариства отримали лише 06.12.2021. Хоча АТ «Укрпошта» надало офіційне підтвердження (воно міститься в матеріалах справи), що ще 29.11.2021 цінний лист із описом за довіреністю отримано співробітником Держгеонадр:

Ця та наступні ілюстрації до тексту надані Дарією Власюк

Складається враження, що ДГН розділяє канцелярію та відділ аукціонної діяльності Служби, нібито це окремі юридичні особи.

 

Коли переможець торгів здійснив усі платежі?

12.11.2021 було сплачено вартість пакету аукціонної документації в сумі 15 339,54 грн, а також за участь в аукціоні 20 600 грн.

30.12.2021 – укладено договір про компенсацію витрат держави та 17.01.2022 р. сплачено за проведені геологозвідувальні роботи за вказаним договором – 269 570,33 грн.

Крайній день сплати за купівлю спецдозволу був 30.01.2022. Переможець сплатив різницю між гарантійним внеском і ціновою пропозицією 10.01.2022 в сумі 1 961 669, 60 грн. Всі квитанції збережено, вони є в матеріалах справи:

 

За вимогами Кодексу надрокористувач має особисто отримати спецдозвіл. Протягом якого часу це мав зробити представник ТОВ «Файнштейн»?

Протягом 30 робочих днів від дня укладення договору, який було підписано ДГН 06.12.2021. Тобто, 20.01.2022 – за підрахунками Товариства. А за підрахунками ДГН – 19.01.2022.

 

Чому підрахунки відрізняються?

Не зрозуміло.

Держгеонадра свою позицію щодо розрахунків жодного разу не обґрунтовували.

 

Чому Ви вважаєте, що саме 20.01.2022 була остання дата для отримання спецдозволу?

Тому що в грудні після 06.12.2021 було 18 робочих днів – понеділок 27.12.2021 був вихідним після Різдва, відповідно до Кодексу Законів про працю. А в січні 2022 р. вихідними були 03.01 і 07.01. Тому, за  підрахунками Товариства, крайній день – 20.01.2022.

 

Анастасія Романівна особисто приїздила по спецдозвіл? Коли?

Так, особисто.

Перш ніж приїхати, Анастасія Романівна кілька разів телефоном спілкувалася зі співробітниками ДГН, уточнюючи, чи все добре з поданими документами, чи пройшли платежі та коли можна приїхати по спецдозвіл. Конкретної відповіді не отримала.

18.01.2022, перш ніж особисто приїхати до Служби, направила на електронну пошту ДГН запит щодо процедури та строків видачі спецдозволу.

Також цінним листом з описом було надіслано підписану Угоду про умови користування надрами та заяву про отримання спеціального дозволу.

І того ж дня, 18.01.2022 пані Якнін здійснила особистий візит до приміщення Держгеонадр. Це підтверджується записом у журналі відвідування ДГН.

 

До кого саме у Держгеонадрах приїздила Анастасія Якнін?

Безпосередньо до начальника аукціонного відділу Олефір Валерії Сергіївни. Запитувала, коли і як зможе отримати спецдозвіл, за який вже було сплачено. Однак, працівниця ДГН, зі слів мого клієнта, відмовилася надавати будь-яку інформацію та документи.

 

Хто конкретно мав видати спецдозвіл директорці компанії?

Як я розумію – документ мав спершу підписати голова Держгеонадр Роман Опімах, а видати на руки оригінал спецдозволу, ймовірно, відповідальна за аукціони посадова особа.

19.01.2022 директорка Товариства знову прийшла в ДГН, знову до аукціонного відділу. Це також підтверджується записом в журналі відвідування ДГН. Однак, їй усно відмовили в підписанні Угоди про умови користування надрами та відмовили у видачі спецдозволу.

 

Хто саме відмовив?

Зі слів мого клієнта, відповідальні працівники відділу аукціонної діяльності.

 

Що було далі?

19.01.2022 директорка Товариства через канцелярію ДГН особисто подала заяву про отримання спецдозволу, долучивши підписану Угоду про умови користування надрами. Всі ці події, наголошую, відбувалися зранку 19 січня, в першій половині дня. Журнал відвідування зафіксував прихід Якнін Анастасії Романівни до Служби о 10:00, що підтверджується також поясненнями Держгеонадр, наданими до суду в заявах по суті справи.

Після того, як директорка відвідала канцелярію, вона відправила електронною поштою особисте звернення до Романа Опімаха як Голови Держгеонадр, в якому просила підписати Угоду та видати спеціальний дозвіл.

Дозвіл не видали, пояснень ніяких не надали.

 

На звернення до Романа Опімаха і лист із заявою про надання спецдозволу – були відповіді?

За кілька днів після візитів на Антона Цедіка, 16, Товариство отримало від ДГН поштового листа, датованого 19.01.2022. Це була відповідь на його лист від 18.01.2022, в якому висловлювалося прохання підписати Угоду про умови користування надрами, а також видати спецдозвіл.

 

Що було в цьому листі?

В цьому листі, підкреслюю – відправленому ДГН до ТОВ «Файнштейн» 19 січня 2022 року Укрпоштою – було сказано, що крайньою датою для отримання спецдозволу є 19 січня 2022 року (!).

Також там вказувалося, що в Угоді про умови користування надрами начебто не вказано строки проведення робіт, а на довіреності на імʼя директорки стояв тільки її підпис без «мокрої печатки». Що є нонсенсом, оскільки використання печатки вже давно не є обовʼязковим реквізитом. І більше того, Кодекс про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за вимагання посадовими особами державних органів такої печатки.

Також у листі наголошувалося: якщо 19.01.2022 ніхто не зʼявиться для отримання спецдозволу, ТОВ «Файнштейн» позбавлять права на його отримання.

 

Але ж Ви стверджуєте, що і 18.01 і 19.01.2022 директорка компанії особисто приїздила до ДГН по спецдозвіл?

Так, і цьому є підтвердження – відповідь Держгеонадр на адвокатський запит, в якій вказується, що і 18 і 19 січня директорка Товариства Анастасія Якнін відвідувала ДГН.

 

Чим, крім Ваших слів, підтверджується факт спілкування пані Якнін зі співробітниками ДГН 18 і 19 січня (а не лише відвідування приміщення Держгеонадр – Ред.)?

В матеріалах справи містяться пояснення, надані Держгеонадрами. Вони підтверджують, що 18 січня Анастасія Якнін зверталася до аукціонного відділу по розʼяснення щодо отримання спецдозволу. І начальниця відділу пані Олефір спілкувалася з нею особисто. Щодо 19 січня, ДГН підтверджує, що Анастасія Романівна зʼявлялася до аукціонного відділу з платіжними дорученнями, спілкувалася зі співробітниками відділу, і на прохання передати платіжні доручення, заявила, що зробить це через канцелярію.

 

Після 19 січня пані Якнін приїздила до ДГН по спецдозвіл?

Не володію даною інформацією.

 

Що було далі?

24.01.2022 ДГН оприлюднила наказ № 34 від 21.01.2022 (завантажити), яким позбавила ТОВ «Файнштейн» права на отримання спецдозволу з формулюванням: «Переможець не зʼявився для отримання спецдозволу» (дослівне формулювання: «…переможець … не з’явився для отримання дозволу або відмовився від підписання угоди про умови користування надрами…» – Ред.). Ані про відсутність печатки на довіреності, ані про начебто непроставлені строки виконання робіт в угоді – там не було ні слова.

 

Коли про цей наказ дізналися в компанії – як відреагували, що зробили?

Дізналися за кілька днів. І звернулися до юристів по допомогу.

А потім почалося повномасштабне вторгнення РФ, і ТОВ «Файнштейн» вимушено призупинило свою діяльність.

В січні 2023 року компанія відновила діяльність і ухвалила рішення позиватися до Держгеонадр, вимагаючи скасувати наказ про позбавлення права на отримання виграного і сплаченого спецдозволу та надати такий спецдозвіл.

 

Але в цей момент спецдозвіл вже було надано іншому учаснику торгів…

Так, ТОВ «Українська вуглевидобувна компанія». Її діяльністю Товариство не цікавилося, аж до моменту їх залучення апеляційним судом в якості третьої особи.

 

Ми про цю справу дізналися на етапі апеляції. Коли і яке рішення було ухвалено судом першої інстанції?

Київський окружний адміністративний суд підтримав позицію законного переможця аукціону ТОВ «Файнштейн» і повністю задовольнив позов 24.01.2024 (рішення). Наказ Держгеонадр про позбавлення Товариства права на отримання спецдозволу було визнано протиправним і скасовано, Службу зобовʼязали видати ТОВ «Файнштейн» спеціальний дозвіл на шахтоділянку, виділену по пласту f1 в межах ділянки «Красноармійська перспектива».

“Ключовим у даному випадку є те, що позивач з`явився в строк, передбачений Договором купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами, до відповідача з метою отримання Спеціального дозволу на користування надрами, однак, відповідач допустив протиправну бездіяльність – не видав позивачеві відповідний дозвіл та не уклав угоду про умови користування надрами. При цьому обставина перебування представника у приміщенні відповідача 18 та 19.01.2022, як того вимагає п. 4.2. Договору купівлі-продажу спеціального дозволу на користування надрами, останнім не заперечується”, – йдеться в рішенні суду.

 

Але рішення не набуло законної сили, оскільки ДГН його оскаржила…

Так, 22.02.2024 Держгеонадра подали апеляційну скаргу, яку зараз і розглядає Шостий апеляційний адміністративний суд.

 

Яка позиція у цьому спорі ДГН?

Держгеонадра вважають, що із виграним і фактично купленим ТОВ «Файнштейн» спецдозволом все зробили правильно, віддавши іншому учаснику. Служба просила суд у першій інстанції відмовити в задоволенні позову, а тепер просить апеляцію скасувати рішення першої інстанції.

 

Яка позиція ТОВ «Українська вуглевидобувна компанія»?

Ідентична позиції ДГН. Більше того, вони заявляють, що Товариство, оскаржуючи невидачу спецдозволу, начебто оскаржує сам аукціон. А це не так. Інакше, тоді ТОВ «Файнштейн» оскаржувало би законність своєї чесної перемоги в аукціоні.

 

Коли наступне засідання?

01.10.2024, о 14:00.

 

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

 

* – ТОВ «Файнштейн» засновано в жовтні 2021 р.. Статутний капітал 2 000 грн. Кінцеві бенефіціарні власники: Каманьйо Хурадо Вероніка Ямілет, Мак-Лін Дель Сід Де Акоста Ірамірус Естер (Панама) – через Корпорацію «ФАЙНШТАЙН МАЙНІНГ С.А.» (Панама) (YouControl).