Видобуток газу поблизу ПСГ: що кажуть в Укртрансгазі

Видобуток газу поблизу ПСГ: що кажуть в Укртрансгазі
Джерело фото: https://utg.ua/

Державна служба геології та надр України не інформувала АТ «Укртрансгаз» про свої наміри передати в експлуатацію та не зверталася щодо погодження умов експлуатації площ вуглеводнів, які межують із підземними сховищами газу – адже не зобовʼязана до цього чинними нормативно-правовими документами. Про таке в АТ «Укртрансгаз» заявили у відповідь на запит NADRA.INFO.

Нагадаємо, у вересні Державна служба геології та надр України планує з аукціону продати 11 спеціальних дозволів на користування надрами з покладами рідких вуглеводнів. Три з них межують із підземними сховищами газу, які експлуатує АТ «Укртрансгаз». А саме, контури Північно-Вівнянської площі і Криницької площі у Львівській області частково накладаються на контури Більче-Волицько-Угерського газосховища, а Північно-Глибівська площа межує з Богородчанським ПСГ в Івано-Франківській обл..

Оскільки джерела NADRA.INFO вказали на імовірні ризики для ПСГ від експлуатації вміщуючих горизонтів, контури яких перетинаються з контурами газосховищ або межують із ними, ми надіслали до АТ «Укртрансгаз» низку запитань, зокрема, щодо оцінки впливу на ПСГ від видобутку на суміжних ділянках надр.

В Укртрансгазі нагадали, що «згідно з розділом VII пункту 6 Правил розробки нафтових та газових родовищ, затверджених наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 15.03.2017 118, розробка родовищ (покладів), площа яких частково або повністю збігається з площею підземного сховища газу (далі – ПСГ), допускається за відсутності взаємного впливу ПСГ і родовища. Отже, видобуток вуглеводнів на площах розробки газових родовищ може здійснюватися без впливу на експлуатацію ПСГ, оскільки об’єкти видобування і підземного зберігання газу знаходитимуться у різних і відокремлених геологічних структурах». Щоправда, чи оцінювали в Укртрансгазі наслідки/ризики майбутньої експлуатації конкретних ділянок надр – не повідомили.

Також у компанії заявили, що «з метою вчасного виявлення та попередження можливого заколонного перетікання природного газу застосовуються розроблені спеціальні комплекси геолого-промислових досліджень. Систематичні геолого-промислові дослідження фактично здійснюють контрольні функції, тобто запобігають порушенню герметичності пласта-покрівлі та свердловин, перетіканню флюїдів у вищезалягаючі пористі пласти, розтіканню газу по пласту-колектору за межі проєктного ГВК (газо-водоконтакт), що забезпечує дотримання вимог нормативних документів щодо охорони надр та навколишнього середовища»:

Водночас, в компанії не відповіли, коли і ким були розроблені, погоджені та затверджені геологічні моделі підземних сховищ газу, та чи проходили такі моделі експертизу Державної комісії України по запасах корисних копалин (ДКЗ).

Ситуація на Солохівському ПСГ

Окрім намірів Держгеонадр надати в користування нові площі, дотичні до ПСГ у Львівській та Івано-Франківській областях, ми просили Укртрансгаз підтвердити чи спростувати повідомлення нашого джерела щодо імовірно несанкціонованого відбору газу з покладу ПСГ Солохівське у Полтавській обл., контур якого накладається на однойменне нафтогазоконденсатне родовище. А саме, читач NADRA.INFO заявив, що АТ «Укртрансгаз» в 2023 р. зверталося до іншого надрокористувача (АТ «Укргазвидобування») із вимогою припинити експлуатацію на Солохівському НГКР свердловини № 213, яка була на початку 2022 р. переведена у спостережну, однак її начебто продовжували використовувати як видобувну (всупереч Правилам розробки нафтових і газових родовищ). Зі слів джерела, ця свердловина за період «спостереження» видобула з покладу ПСГ майже 79 млн куб. м газу (близько 4% обсягів, що зберігаються в байоському покладі сховища). В Укртрансгазі наше запитання з цього приводу залишили без відповіді.

Раніше в матеріалі Газ під слідством. Поліція досліджує горизонти найбільшого в Україні сховища і суміжного родовища ми писали, що в Укртрансгазі виключають імовірність незаконного видобування газу з покладів ПСГ.