Ірина Довгалюк: НІОХІМ запрошує до співпраці

Ірина Довгалюк: НІОХІМ запрошує до співпраці

Авторський блог

Автор: Ірина Довгалюк, Директорка Державної установи «Державний науково-дослідний і проектний інститут основної хімії»

Від випробувань і виробництва добрив, виготовлених із видобутої в Україні сировини – до амбітних проектів переробки петалітових літієвмісних руд. Це лише деякі з переліку напрямків і пріоритетів діяльності ДУ «НІОХІМ», яка цього року відзначає 101 рік. Яке місце державна установа займає на світовій хімічній арені, що ексклюзивного пропонує українським на міжнародним замовникам, і в яких царинах колектив відкритий до співпраці з вітчизняними та іноземними інвесторами – спеціально для читачів NADRA.INFO розповідає очільниця НІОХІМу Ірина Довгалюк.

Державна установа «Державний науково-дослідний і проектний інститут основної хімії» (ДУ «НІОХІМ») належить до числа провідних науково-дослідних та проектних центрів у галузі виробництва кальцинованої соди і супутніх продуктів. На даний час інститут є «інтелектуальним монополістом» на внутрішньому ринку України – на зовнішньому нам складають конкуренцію такі всесвітньо відомі гравці, як, наприклад, компанія «Solvay Chemicals, Ins» (Бельгія) та установи з Китайської Народної Республіки.

НІОХІМ є комплексно організованою структурою, оскільки у її складі функціонують наукова, проектна частини та дослідний завод. В сукупності це дає можливість виконувати весь комплекс робіт: від наукових досліджень до проектування промислових виробництв та впровадження розробок на підприємствах, що сприяє забезпеченню випуску продукції світового рівня. Крім того, у смт. Донське Волноваського району Донецької області розташована філія ДУ «НІОХІМ» Хіміко-металургійний завод, яка на даний час знаходиться під тимчасовою окупацією.

ДУ «НІОХІМ» здійснює продаж «Ноу-хау», виконує науково-дослідні і проектні роботи для хімічних підприємств та організацій України, Індії, Німеччини, Польщі, Англії, Туреччини, Аргентини, Казахстану, Узбекистану, Литви.

Державна установа «НІОХІМ» об’єднала в собі дві відомі та потужні наукові школи з багатолітніми прикладними науково-дослідними розробками:

  • Наукова школа з основної хімії Науково-дослідного інституту основної хімії (м. Харків). Інститут був заснований у 1923 році, має багатолітню наукову історію та визнану в світі наукову школу. Протягом своєї столітньої історії інститут безперервно займається проблемами модернізації сучасних технологій хімічного виробництва і проектуванням передового апаратного забезпечення для галузі.
  • Наукова школа з галургії, що була сформована на базі Науково-дослідного інституту галургії (НДІГ), заснованого у 1959 р. в м. Калуш, як Калуська філія всесоюзного Науково-дослідного і проєктного інституту галургії. Основним напрямом наукової діяльності якого було вивчення умов залягання і технології перероблення полімінеральної калійної сировини Прикарпаття. З 2019 р. інститут функціонує в складі ДУ «НІОХІМ» як структурний підрозділ – Лабораторія галургії. На даний час відновлені аналітичні дослідження та проводяться науково-дослідні роботи в галузі переробки полімінеральної сировини і сольових розчинів на калійно-магнієві добрива, випробовування їх у тепличних умовах; досліджуються умови одержання літієвого концентрату з вітчизняної петалітвмісної руди. Підрозділ приймається активна участь у вирішенні екологічних проблем регіону.

В найближчу перспективу науково-технічна діяльність ДУ «НІОХІМ» спрямована на:

  • Забезпечення розвитку економіки України з використанням результатів фундаментальних, прикладних наукових досліджень та науково-технічних розробок, вирішення екологічних проблем довкілля;
  • Розширення ринку науково-технічних (експериментальних) розробок за контрактами і договорами для підприємств України, іноземних замовників;
  • Пріоритетний напрям інноваційної діяльності в галузі хімічної промисловості: дослідження, розробки, освоєння та впровадження енергоефективних ресурсозберігаючих технологій.

ДУ «НІОХІМ», як єдиний діючий профільний науково-дослідний та проєктний інститут в хімічній галузі є активним учасником в обговоренні напрямків розвитку хімічної промисловості в Україні, виступає ініціатором проєктів з імпортозаміщення та має пропозиції для реалізації в рамках державної програми з відновлення України від наслідків війни.

Найактуальнішими напрямками діяльності є вдосконалення технологій:

Кальцинованої, харчової та фармацевтичної соди. Установою в рамках державної програми з імпортозаміщення в хімічній промисловості у 2021 р. за власним фінансуванням завершено розробку техніко-економічного обґрунтування щодо створення індустріального парку «Слов’янський» для «Будівництва заводу кальцинованої соди потужністю 400 тис. т на рік в м. Слов’янськ, Україна». Содове виробництво має стати ядром розвитку потужної індустрії імпортозаміщення України з впровадженням розроблених інститутом нових технологій високоякісних продуктів.

Калійно-магнієвих добрив. Україна має потужну сировинну базу для відновлення вітчизняної калійної промисловості. Мінімальні потреби сільського господарства України в калійних добривах складають більше 500 тис. т діючої речовини (100% К2О). Останніми роками калійні добрива імпортуються. На Прикарпатті знаходяться родовища калійних солей із запасами орієнтовно 7,8 млрд т, і створення на їх базі виробництв калійних добрив може повністю забезпечити не лише потреби України, але й експорт продукції. ДУ «НІОХІМ» пропонує програму щодо відновлення калійної промисловості в Україні з метою забезпечення потреб сільського господарства калійними добривами, розвитку сировинної бази, забезпечення екологічної рівноваги в зоні діяльності калійних підприємств. Лабораторія галургії ДУ «НІОХІМ» володіє багаторічними технологічними розробками та великим практичним досвідом, що може забезпечити створення на базі полімінеральної сировини Прикарпаття виробництв високоефективного калійно-магнієвого добрива – калімагнезії та технічної солі.

Ділянка випробувань власних добрив

Солі харчової та технічної (хлориду натрію). В сучасних умовах сіль прямо або побічно використовується більш ніж в 1500 виробництв різних видів продукції. Україна була одним з найбільших виробників харчової солі в Європі і володіє великим виробничим потенціалом для забезпечення населення, галузей промисловості та потреб експорту високоякісної йодованої або звичайної солі. Але останнім часом стала імпортером солі, хоча має власні величезні запаси сировини. До війни найбільшим виробником солі харчової в Україні було об’єднання «Артемсіль» (Донецька обл.), на частку якого припадало понад 90 % усієї виробленої солі в країні. Ресурсами для харчової солі в Україні є відкладення кам’яної солі, розсоли і самосадочна сіль озер Причорноморського регіону. В країні розташовано чотири великих соленосних басейни: Донецький, Дніпровсько-Донецький, Закарпатський та Передкарпатський. Зважаючи на такий великий ресурсний потенціал в Україні необхідно створювати нові підприємства з випуску харчової та технічної солі, щоб бути незалежними від імпорту стратегічно важливого продукту.

Переробка петалітвмісної руди галургійним методом з отриманням літієвого концентрату теж є дуже актуальною та важливою тематикою, а особливо у сучасних умовах зростання попиту на джерела живлення. Тому наша установа розпочала наукові дослідження і в цьому напрямку.

Керівництвом ДУ «НІОХІМ» постійно ведуться переговори з інвесторами щодо наукових досліджень, розробок науково-технічної документації, передачі «ноу-хау», наукового супроводу виробництв соди кальцинованої легкої та важкої, харчового та фармацевтичного натрію бікарбонату, інших важливих продуктів.

ДУ «НІОХІМ» підготовлені пропозиції щодо створення в Україні нових виробництв таких продуктів: натрій сульфату, магній гідроксиду високої чистоти, магній хлориду технічного (бішофіту), кальцій хлориду, білої сажі вищих марок (БС-120, «Ультрасіл ВН-3»), калімагнезії, калій сульфату.

До пріоритетів діяльності установи можна також віднести:

  • високотехнологічна утилізація відходів виробництва содових заводів, включаючи використання вторинних ресурсів;
  • впровадження комплексних заходів щодо зниження концентрації оксидів Карбону, Сульфуру, Нітрогену, а також амоніаку і пилу у викидах до показників ГДК, що застосовуються до певних об’єктів;
  • технологія переробки сольових розчинів, що є відходами калійного виробництва на калійно-магнієві добрива.
  • випробовування калійно-магнієвих добрив, які можна одержувати з полімінеральної руди Прикарпаття, у тепличних умовах.

До речі, за рейтингом міжнародної експертної компанії «HIS MARKIT», USA (організатор постійної Міжнародної конференції «WORLD SODA Ash») ДУ «НІОХІМ» визнано провідною установою на світовому ринку розробок виробництва соди кальцинованої та продуктів на її основі.

На даний час ДУ «НІОХІМ» вже співпрацює з такими міжнародними компаніями:

  • TATA Chemicals Limited (м. Мітхапур, Індія),
  • GHCL LTD, (м. Ахмедабад, Індія),
  • RSPL Limited (Індія),
  • CIECH Soda Deutschland GmbH&Co.KG (м. Штасфурт, Німеччина),
  • Kazproject engineering & Support Co (Республіка Казахстан),
  • Soda Sanayli (Туреччина),
  • Santa Teresita Ltda (Чилі).

Результати науково-технічної діяльності ДУ «НІОХІМ» затребувані вітчизняними і закордонними замовниками, користуються значним попитом серед компаній хімічної галузі промисловості та в сферах суміжних галузей – харчової, фармацевтичної, металургійної. ДУ «НІОХІМ» щорічно реалізує 4-7 закінчених прикладних наукових досліджень, науково-технічних, дослідно-конструкторських (експериментальних) розробок, які мають практичне впровадження. Виведені на ринок нові інноваційні розробки та науково-технічні завдання комерціалізуються на умовах господарчого розрахунку згідно контракту, договору (ліцензійної угоди) про надання прав використання промислового зразка.

Ласкаво запрошуємо до співпраці всі зацікавлені підприємства та організації!

Автор: Ірина Довгалюк

Фото надані автором