Продаж спецдозволів МКДЗ і Пинязевицького карʼєру оскаржили

Продаж спецдозволів МКДЗ і Пинязевицького карʼєру оскаржили
Зображення асоціативне. Автор фото Олег Петрасюк

Кіпрська компанія, яка раніше оскаржила відчуження спецдозволу АТ «Коростенський карʼєр», подала позови про визнання недійсними договорів купівлі-продажу прав користування надрами, якими володіють також АТ «Малинський каменедробильний завод» і ПрАТ «Пинязевицький карʼєр». Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані порталу Судової влади України і реєстру судових рішень.

NADRA.INFO писали, що наприкінці серпня ТОВ «Новел Пром» Марка Трабулсі зі статутним капіталом 100 грн подало заяви до Державної служби геології та надр України щодо чотирьох спецдозволів на видобування гранітів Коростенського та Пинязевицького карʼєрів, а також МКДЗ (всі три – група UNIGRAN), з чого може випливати, що права користування надрами перебувають у процедурі відчуження.

19.09.2024 E.S.Mining Company Limited (Кіпр, під санкціями РНБО з травня 2023 р.) оскаржила відчуження спецдозволу Коростенського карʼєру. А 24.09.2024 – дозволів Пинязевицького карʼєру та МКДЗ.

Станом на ранок 01.10.2024, відкрито провадження тільки за позовом до Коростенського карʼєру. Решту заяв повернули позивачу. Крім цього, вже відомо, що суд відмовився заборонити Державній службі геології та надр України вносити зміни в частині заміни власника (надрокористувача) до спецдозволу МКДЗ (ухвала). Решта документів у відкритому доступі наразі відсутня.

Нагадаємо, АТ «Коростенський карʼєр» розробляє Коростенське (Стремигородське) родовище гранітів (спецдозвіл № 634, до 2032 р.), АТ «Малинський каменедробильний завод» – родовище Пинязевицьке (СД № 766, до 2036 р.), ПрАТ «Пинязевицький карʼєр» – родовище Пинязевицьке-ІІ (СД № 1601, до 2034 р.) і родовище Пинязевицьке-ІІ, ділянка-Північна (СД № 6136, до 2036 р.). В серпні 2024 р. всі згадані спецдозволи вивели з-під санкцій РНБО. Згодом компаніям розблокували право на видобувну діяльність.