Єгор Перелигін: У мене багато питань до «policymakers» і регуляторів

Єгор Перелигін: У мене багато питань до «policymakers» і регуляторів
Джерело фото: https://www.facebook.com/yegor.perelygin

Т.в.о. Голови правління АТ «Обʼєднана гірничо-хімічна компанія» (ОГХК) Єгор Перелигін взяв участь у спеціальній галузевій події Mining Day Європейської Бізнес Асоціації (European Business Association, EBA) і на особистій Facebook-сторінці поділився враженнями та думками про галузеві виклики сьогодення:

«Відвідав сьогодні EBA Mining Day. Дякую організаторам за запрошення. Почув багато важливих та конструктивних тез. Мені особисто було цікаво послухати представників IFIs (International Financial Institutions) щодо можливостей фінансування української гірничодобувної промисловості. Не всі знають, що на початку своєї карʼєри в банківському секторі (в минулому житті) я мав досвід у розбудові міжнародних програм фінансування промисловості у якості FI manager, а потім у якості Радника із зовнішньоекономічних питань та співпраці з IFI. Тому, я дуже добре знаю методологію міжнародних фінансових інституцій та критерії відбору кредитних проектів. Пройшло багато років, і ось я вже знаходжусь по інший бік структурованих кредитів та кредитних проектів і представляю досить великого гірничодобувного оператора у якості першої особи.

 

На що я звернув увагу сьогодні? По-перше, я не бачу справжньої готовності IFI фінансувати ризикові гірничодобувні проекти. По-друге, я не бачу готовності з боку IFI фінансувати «greenfield» проекти, там де існує великий рівень волатильності, і там де дуже довгі часові горизонти. Ми всі добре знаємо і розуміємо, що гірничодобувні «greenfield» проекти – це про часові горизонти у 7-13 років. А іноді, навіть 15-17 років… IFI можуть бути партнерами на якусь частину в капіталі, можуть допомогти з фінансуванням програм енергоефективності, або програм з модернізації виробничого обладнання, і це важливо, і це має свій ефект… але це не проектне фінансування, і це не вирішує питання розбудови та розвитку великих видобувних/переробних проектів.

 

Я багато говорю про те, що якщо ми хочемо побудувати справжню багаторівневу гірничодобувну промисловість – нам необхідно вирішити питання доступу до проектного фінансування та доступу до ринків капіталу.

 

Давайте подивимося на такий кейс: США виділяє майже 850 млн доларів на розбудову вартісного ланцюгу РЗЕ. Defense Production Act застосовується як ключовий інструмент імплементації програм підтримки розбудови цілої галузі. В рамках цього акту, Австралія, Канада та Великобританія класифікуються як локальні (американські) джерела постачання і компанії з ціх країн отримують певні преференції. Потім, беремо Inflation Reduction Act і бачимо наскільки агресивно США готові підтримувати розвиток власного вартісного ланцюга з видобутку та переробки критичних мінералів.

 

У той самий час, паралельно розвивається інший кейс: китайські промислові гіганти роблять системні інвестиції у країни Африки, консолідують родовища з критичних мінералів та інтегрують економіки третього світу у свої кредитні програми, інфраструктурну розбудову та експортне фінансування. Китай відіграє ключову роль у розвитку нікелевого кластеру в Індонезії, повністю нівелюючи всі проекти в Південній Америці і повністю нейтралізуючи конкуренцію. Паралельно, Китай спокійно йде нога в ногу із глобальним зниженням цін на літій, витримуючи будь яке навантаження на собівартість виробництва та маржинальність за рахунок ефективно скоординованих дій всіх «акторів» в галузі, непрямих інструментів підтримки інтенсивних виробництв, величезного та розвинутого внутрішнього ринку, та за рахунок політичної готовності консолідувати активи, родовища та виробничі потужності для досягнення максимального ефекту масштабу.

 

Тому, після EBA Mining Day, у мене дуже багато питань до всіх «policymakers», «акторів», регуляторів… попереду надвеликий обсяг домашньої роботи.

 

Дякую організаторам сьогоднішнього заходу за відкриту дискусію та за можливість обмінятися досвідом з колегами», – написав Єгор Перелигін.

Нагадаємо, 08.10.2024 стало відомо, що єдиним учасником аукціону з приватизації акцій ОГХК стала компанія ТОВ «Цемін Україна» із групи NEQSOL Holding Насіба Хасанова (NEQSOL і ОГХК – члени Комітету надрокористування EBA). Згодом Кабінет Міністрів України погодив продаж компанії за процедурою викупу (див. також розпорядження КМУ).

Невдовзі Президент України Володимир Зеленський представив План перемоги, в якому стратегічним партнерам України пропонується укласти договір «про спільний захист наявних в Україні критичних ресурсів, спільного інвестування та використання» (більше в матеріалі видання Бабель).