Всеволод Білас: Лише міжнародні інвестори вмотивовані зберігати та розвивати арештовані активи (Mind)

Всеволод Білас: Лише міжнародні інвестори вмотивовані зберігати та розвивати арештовані активи (Mind)
Джерело фото: https://mind.ua/

[Фундатор ТМ «Моршинська», директор з корпоративних питань та міноритарний акціонер IDS Ukraine Всеволод Білас (на фото) розповів виданню Mind* про ситуацію з Миргородським заводом мінеральних вод, збереження інвестиційної привабливості та керованості бізнесу, а також про гуманітарні ініціативи компанії]

Один із найбільших українських виробників води – Миргородський завод мінеральних вод – може опинитися перед ризиком зупинки діяльності. Завод із виробництва води «Миргородська», «Аляска», «Аква Лайф» може бути буквально відірваний від IDS Ukraine, адже наразі корпоративні права Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар» і керівної компанії «ІДС» (які разом із Миргородським заводом є структурними одиницями компанії  IDS Ukraine), перейшли до АРМА з подальшим переданням під зовнішнє управління. Це спричинить руйнівні наслідки для самого заводу, а також для цінності та ринкової вартості всієї компанії. Невтішні перспективи заводу непокоять громаду Миргорода, для якої він є одним із ключових донорів, що формують бюджет, і працівників заводу, чий добробут повністю залежить від його нормальної роботи.

Про те, як може бути врегульована ця ситуація і що відбувається навколо найбільшого українського виробника вод і напоїв, продукція якого займає найбільшу частку національного ринку, розпитуємо у Всеволода Біласа, фундатора ТМ «Моршинська», міноритарного акціонера IDS Ukraine та її директора з корпоративних питань.

 – Яка доля чекає на Миргородський завод мінеральних вод?  

– Я би поставив запитання ширше. Невизначена доля цього підприємства та його ймовірне штучне відривання від IDS Ukraine – це не лише проблема заводу, його колективу та громади Миргорода, яка отримує значну частину від податків (за минулий рік заводом було сплачено 95 млн грн). Позбавлення компанії IDS Ukraine одного із двох її виробничих активів насамперед позначиться на її ринковій вартості. Саме цілісність компанії, організаційна структура якої представлена виробництвами в Миргороді та Моршині й обслуговуючими компаніями, функції котрих не дублюються, дозволяє їй утримувати лідерські позиції на ринку України в категорії бутильованих вод із загальною часткою близько 40%. Руйнування поточної структури та складу активів компанії закономірно може призвести до скорочення масштабу виробництва IDS Ukraine, ринкової частки і, як наслідок, негативно позначиться на ринковій вартості компанії та її інвестиційній привабливості внаслідок втрати великого виробничого активу. Мене як міноритарного акціонера непокоїть така перспектива, адже як будь-який акціонер я зацікавлений у стабільній роботі та зростанні вартості компанії. 

– Як виникла ситуація, що Миргородський завод мінеральних вод може бути відірваний від компанії внаслідок арешту корпоративних прав і передання їх управителю?

– Агентство АРМА офіційно заявило, що Миргородський завод мінеральних вод не потрапив до списку переданих йому активів з огляду на те, що в резолютивній частині судової ухвали про арешт корпоративних прав не було визначено спосіб управління саме цим активом. Відтак конкурс АРМА з вибору управителя, до чистоти якого не тільки у нас є безліч питань, був проведений лише щодо управління корпоративними правами ПрАТ «ІДС» та Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар», але фактично ще 5 компаній Групи IDS Ukraine таким рішенням АРМА виведено за периметр групи, що, на нашу думку, має на меті розірвання та знищення бізнесу на догоду конкуренту – компанії «Карпатські мінеральні води» (нещодавно компанія приєдналася до НАДПУ – прим. NADRA.INFO).

– Виходить, що АМКУ оцінює ймовірну концентрацію з точки зору впливу на конкуренцію без урахування повної інформації про наслідки для ринку через те, що у цьому кейсі відсутній Миргородський завод мінеральних вод?

– Український ринок води та напоїв у його нинішньому стані висококонкурентний – на ньому за увагу та прихильність споживача змагаються безліч українських компаній і великі міжнародні гравці. Абсолютно очевидно, що передання ПрАТ «ІДС» та Моршинського заводу мінеральних вод «Оскар» в управління компанії такого самого профілю створює ризики викривлення конкуренції. Навіть не просто викривлення – це крок до штучного формування великого монопольного монстра. Це негативно відіб’ється на ринковій конкуренції та загалом на інвестиційній привабливості цієї галузі. Ми віримо, що АМКУ, на якого покладені функції запобігання монополізму та підтримки здорової конкуренції, ухвалить рішення, яке піде на користь розвитку конкуренції і, зрештою, на користь держави загалом.

– Чому Ви переконані, що Миргородський завод мінеральних вод не виживе без IDS Ukraine?

– Структуру IDS Ukraine вибудовували десятиліттями за найкращими світовими взірцями ефективності менеджменту – кожне із підприємств виконує свою функцію, тож вони є взаємозалежними. Заводи в Миргороді та Моршині займаються лише виробництвом – це їхній основний профіль. Все інше: маркетинг, розвиток брендів і продуктів, дистрибуція та логістика, десятки тисяч одиниць холодильного та торговельного обладнання, навіть закупівлі витратних матеріалів і сировини – знаходиться в управлінні компанії ПрАТ «ІДС», яка є керівною компанією Групи IDS Ukraine. Спробую пояснити так: заводи без керівної компанії ПрАТ «ІДС» не здатні продати свою продукцію по всій території України – у них немає таких компетенцій і ресурсів. Функції не дублюються між різними підрозділами Групи компаній – кожен  із них робить лише свою справу, в якій він є професіоналом. Саме це і є глобальним взірцем побудови ефективного бізнесу – так працюють усі флагманські компанії світу.

Хочу ще раз підкреслити, що штучне відривання цього виробничого активу підірве інвестиційну привабливість самої IDS Ukraine та навіть завдасть шкоди державі Україна. Все просто: у своєму поточному складі IDS Ukraine за 2023 рік сплатила до бюджетів усіх рівнів 800 млн грн податків, а за І квартал 2024 року – 172,48 млн грн, що на 53,18 млн грн більше за аналогічний період минулого року. Зменшення масштабів бізнесу IDS Ukraine внаслідок «ампутації» одного із двох заводів знизить податкові надходження.

– Тобто Миргородський завод мінеральних вод самотужки не зможе працювати за межами Групи IDS Ukraine?

– Теоретично це, звісно, можливо, але аби мати такий самий, як зараз, масштаб збуту, доведеться найняти сотні працівників, щоб сформувати штат торгової команди (маркетинг, розвиток брендів і продуктів, фахівці з дистрибуції та логістики, закупівель тощо). Розбираємося далі: аби забезпечити присутність на полицях понад 60 тисяч наших торговельних партнерів, ми (ПрАТ «ІДС») маємо парк із понад 44 тисяч холодильників, понад 12 тисяч одиниць торговельного обладнання. Все це доведеться створювати з нуля, якщо Миргородський завод мінеральних вод таки підштовхнуть у вільне плавання, відірвавши від IDS Ukraine. Ми спробували порахувати суму інвестицій, які потрібні будуть заводу в Миргороді для самостійного існування (мається на увазі збереження обсягу бізнесу заводу на наявному рівні, виручки, податкових надходжень) – це $50 млн без урахування зарплат усім людям, яких треба буде найняти. Директор нашого Миргородського заводу був шокований – це весь прибуток заводу за майбутні 23 роки! Тобто на відновлення поточних економічних кондицій підприємства поза структурою IDS Ukraine заводу знадобляться десятиліття. З великою ймовірністю він просто зупиниться або деградує в кращому разі до рівня якогось дрібного локального гравця.

За 2023 рік наш Миргородський завод згенерував лише податків (значна частина яких місцеві) 94,2 млн грн. Перспективи деградації та зникнення заводу непокоять і місцеву громаду, і його співробітників – люди та навіть родини опиняються перед ризиком втрати робочих місць і добробуту.

Для міста, де завод IDS Ukraine є великим роботодавцем і донором бюджету, зупинка такого підприємства стане локальною соціально-економічною катастрофою.

Тому, як бачите, питання про долю Миргородського заводу мінеральних вод набагато ширше, аніж просто роздуми про долю IDS Ukraine. Тому ми наполягаємо, що лише збереження поточної організаційної моделі та цілісності бізнесу відповідає цілям збереження вартості та ринкової капіталізації IDS Ukraine, що є в інтересах держави та локальних громад.

– Як ви зберегли керованість компанією в умовах арешту корпоративних прав та усунення від управління акціонерів, що перебувають під санкціями?

– Фактично з початку війни український менеджмент опинився в ситуації повної автономії. Зараз стратегічне управління компанією здійснює українська Рада директорів, яку очолюю я як фундатор ТМ «Моршинська» та міноритарний акціонер компанії. Оперативне управління всіма процесами в IDS Ukraine, як і протягом багатьох попередніх років, здійснює її генеральний директор Марко Ткачук. Виробництвами, відповідно, керують директори заводів. Як бачите, навіть попри втрату впливу на компанію акціонерів, котрі перебувають під санкціями, український менеджмент компанії доводить свою ефективність і професіоналізм, долаючи виклики війни, ринкової невизначеності й економічної турбулентності. Наше стратегічне завдання до Перемоги – втримати нормальну роботу компанії № 1 на своєму ринку, щоб IDS Ukraine повною мірою забезпечувала людей критично важливим продуктом – питною водою, а також розвивалась і платила податки. Тут цілі держави та менеджменту повністю співпадають: ми всі прагнемо працювати на користь Україні.

– Ви декілька разів повторили про інвестиційну привабливість компанії. Чому на цьому робиться такий акцент?

– Збереженню ринкової вартості компанії, її брендів і примноженню їхньої цінності шляхом стабільної діяльності та розвитку підпорядкована вся робота поточної команди менеджменту, в якій майже кожен присвятив компанії два десятиліття свого життя. Зниження показників діяльності компанії неприпустиме з багатьох причин. Головна з них – її податкові надходження підтримують обороноздатність України. За умови збереження цілісності та ринкової вартості компанії існує безліч варіантів розвитку подій. Це для держави також кошти на фінансування оборони та подальшу відбудову. Тому зниження вартості й інвестиційної привабливості IDS Ukraine – це злочин проти майбутнього України, це буквально грабунок держави. Хочу нагадати, що зараз компанія є лідером українського ринку води, її ринкова частка перевищує навіть сукупні частки міжнародних компаній і брендів, що забезпечує компанії максимальну інвестиційну привабливість. У різний час можливістю інвестицій у бізнес IDS Ukraine цікавились такі міжнародні гіганти, як Nestle, Coca-Cola, PepsiCo, Danone, а також низка міжнародних інвестиційних фондів. Поточний менеджмент компанії робить все можливе, аби зберегти цей інтерес, щоб IDS Ukraine приносила Україні якнайбільше користі і як системний бізнес, і як інвестиційний актив.

– Який же вихід із цієї ситуації?

– Ми послідовно добиваємося скасування результатів конкурсу АРМА, який з численними порушеннями провело попереднє керівництво агентства. Це дасть можливість повернути ситуацію в русло законності та на користь Україні.

Очільниця АРМА Олена Дума нещодавно публічно заявила про порушення попередніх керівників АРМА під час проведення конкурсів і анонсувала перевірки. Ми віримо, що це шанс виправити ситуацію, зберегти найбільшу українську компанію на ринку, її цілісність та економічну користь для України.

Інша очевидна пропозиція – держава має розглянути можливість і створити механізми залучення до контролю над управлінням арештованими активами міжнародні організації – інвестиційні фонди з іменем і репутацією, інвестиційні банки, міжнародні кредитно-інвестиційні інститути (такі як ЄБРР, Міжнародна фінансова корпорація групи Світового банку тощо). Лише такого типу інвестори мають мотивацію зберегти ефективну діяльність компанії та її ринкове лідерство, а з цим – зацікавлені у зростанні капіталізації бізнесу IDS Ukraine, на відміну від невеликого українського гравця-конкурента, обраного на конкурсі АРМА, який відкрито декларує фактичне знищення компанії. Загалом участь міжнародних авторитетних організацій в управлінні арештованими активами пішла б на користь і Україні, і розвитку бізнес-активів, і залученню інвестицій.

– Зараз арешт корпоративних прав впливає на діяльність компанії?

– Поки що це не має якихось руйнівних наслідків, хоча стримує динаміку розвитку компанії. Скажімо, через арешт корпоративних прав ми позбавлені доступу до кредитних чи інвестиційних ресурсів. Однак команда поточного складу менеджменту IDS Ukraine змогла стабілізувати роботу компанії попри всі виклики та ризики воєнного часу і знову повернути її на траєкторію зростання. Раніше я наводив приклад про збільшення податкових відрахувань – це чудовий індикатор, що команда менеджерів підтримує компанію в хорошій бізнес-формі. Попри все ми за рахунок ефективної операційної діяльності інвестуємо у створення нових продуктів –   освоюємо принципово нові для себе ніші, де готові конкурувати з потужними міжнародними гравцями завдяки унікальності нашої продукції. Наприклад, енергетики «Воля» на основі моршинської мінеральної води стали відповіддю та початок великої війни та були розроблені як продукт на підтримку захисників, рятувальників і медиків. Зараз «Воля» вже займає свою частку ринку енергетиків, конкуруючи з традиційними гравцями сегмента. У категорії солодких напоїв ми розвиваємо бренд «Лимонада» – поєднання природної води моршинських джерел і натуральних соків. Споживачі та ритейл дуже схвально зустріли новинку. Негазована «Моршинська» зі смаками лимона та яблука – вдалий крок компанії щодо створення нових оригінальних продуктів. Ринок і споживачі добре відреагували на нього. Як фундатор бренда «Моршинська» я щиро радію досягненням нашої команди та пишаюся стійкістю та мотивацією кожного із колег, з ким ми два десятиліття розвиваємо компанію.

– Компанії вдається показувати добрі бізнес-результати?

– Бізнес-результати – це важливо, але зараз не є пріоритетом. З перших годин великої війни ми ухвалили рішення, що в умовах шаленої невизначеності та неймовірних ризиків маємо сфокусуватись на соціальній місії: надавати підтримку людям, які потерпають від війни та її наслідків, максимізувати наповнення бюджету країни на оборону від ворожої навали. Заради цієї соціальної місії наша команда стабілізувала роботу компанії, інвестує та впроваджує продуктові новинки й інновації. Всі вільні кошти, навіть в умовах обвалу ринку в 2022 році та повної невизначеності, ми в IDS Ukraine спрямовуємо на гуманітарні цілі.

Навколо компанії вже сформувалась ціла гуманітарна армія із понад двох сотень волонтерських рухів і благодійних фондів, а масштаб наших гуманітарних інвестицій перевищує 330 млн грн.

Я щиро вдячний кожному із колег, хто, підтримуючи нормальну роботу компанії на своєму місці, дозволяє нам повсякчас надавати допомогу тим, хто її потребує. Нині, як будь-який український патріотичний бізнес, ми в IDS Ukraine робимо щось більш цінне та життєво важливе, аніж «просто бізнес». Розуміння цієї відповідальності та своєї місії дозволяє кожному з нас не опустити рук і працювати на зростання. Ми будемо боротись і за перемогу України, і за розвиток IDS Ukraine.

– Які нові ініціативи зараз маєте в гуманітарній сфері?

– Нещодавно ми надали черговий пакет підтримки на суму майже 1,5 млн грн для львівського реабілітаційного центру Next Step, де проходять відновлення наші поранені захисники. Ми регулярно допомагаємо центру закривати його потреби та маємо з ним давнє партнерство з 2018 року стосовно відновлення здоров’я українських воїнів. Також запустили великий соціальний благодійний проєкт «Спільна спрага»: ми заохочуємо людей до активного здорового способу життя. Проходячи щонайменше 8 тисяч кроків на день, кожен може допомогти – ми ці кроки конвертуємо у воду на гуманітарні та благодійні потреби, яку розподіляємо між партнерськими благодійними фондами та волонтерськими організаціями, а ті відвозять до шпиталів, людям на звільнених територіях і, звісно, тим українцям і громадам, які внаслідок війни та спричинених агресором руйнувань мають проблеми з доступом до питної води. Постійну підтримку від компанії мають і наші колеги, які в лавах ЗСУ боронять Україну.

172 нашим захисникам компанія продовжує виплачувати середню заробітну плату. Хоча держава скасувала такий обов’язок для бізнесу, ми вважаємо це найкращим виявом солідарності з колегами і спрямували на виплату та допомогу їм 74 млн грн з початку великої війни, що включає і виплати зарплат, і допомогу щодо придбання обладнання, техніки, екіпірування тощо.

На жаль, серед колег вже є поранені та загиблі. Ті, хто втратив на війні здоров’я, мають підтримку від компанії, а родинам загиблих на війні колег ми вирішили виплачувати їхню середню заробітну плату до завершення воєнного стану. До певної міри ми всі сьогодні так чи інакше на війні, тому взаємна підтримка – це запорука нашої спільної стійкості в умовах цих жахливих викликів.

*В розділах  Надра інших , Говорять компанії , Говорять асоціації деякі публікації/новини/пресрелізи компанійнадрокористувачів, асоціацій у сфері надрокористування та інших медіа можуть відтворюватися дослівно. В разі передруку редакція не здійснює додаткову перевірку викладеного, покладаючись на першоджерела.