Капіталу – 100 грн: хто бере під контроль родовища трьох карʼєрів

Капіталу – 100 грн: хто бере під контроль родовища трьох карʼєрів
Карʼєр на родовищі Коростенське (Стремигородське). Джерело: Facebook-сторінка Карʼєри України (https://www.facebook.com/ukrquarries)

Відчуження одного спецдозволу вже оскаржили

Спеціальні дозволи на видобування гранітів, якими володіють АТ «Коростенський карʼєр», АТ «Малинський каменедробильний завод» (АТ МКДЗ) і ПрАТ «Пинязевицький карʼєр», імовірно, перебувають у процедурі відчуження. Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на дані Державної служби геології та надр України і власні джерела на ринку надрокористування.

Так, 28.08.2024 до Держгеонадр надійшли заяви щодо таких ділянок надр:

  • Коростенське (Стремигородське) родовище – спецдозвіл № 634, надрокористувач АТ «Коростенський карʼєр»;
  • Родовище Пинязевицьке – СД № 766, АТ МКДЗ;
  • Родовище Пинязевицьке-ІІ – СД № 1601, ПрАТ «Пинязевицький карʼєр»;
  • Родовище Пинязевицьке-ІІ, ділянка-Північна – СД № 6136, ПрАТ «Пинязевицький карʼєр».

Всі заяви надійшли від однієї компанії – ТОВ «Новел Пром» із Києва:

Одну заяву було залишено без розгляду, і компанія звернулася до Держгеонадр повторно:

ТОВ «Новел Пром» засновано в лютому 2020 р.. Статутний капітал відтоді незмінний – 100 грн. Товариство заснувала компанія ТОВ «Енердж Сістем» і в 2020 р. кінцевим бенефіціарним власником Новел Пром був Олександр Терлецький з Вінницької області. З 2021 р. компанію контролював Юрій Деревецький з Черкаської області. В квітні 2024 власником Новел Пром став Марк Трабулсі з Києва (YouControl).

За даними Держгеонадр, станом на липень 2024 р., ТОВ «Новел Пром» не було надрокористувачем. Відтак, за нашими спостереженнями, звернення до Служби із заявами щодо родовищ іншого надрокористувача може означати, що компанія пана Трабулсі хоче набути згадані спецдозволи за процедурою відчуження.

Дане припущення можуть підтверджувати дані порталу Судової влади України.

19.09.2024 до Господарського суду міста Києва було подано позов про визнання недійсним договору і заяву про «заборону внесення змін у частині зміни власника до спец.дозволу на користування надрами» – в якості забезпечення позову. Позивач – компанія I.Es Майнінг Компані Лімітед (E.S. Mining Company Limited, Кіпр, компанія під санкціями РНБО з травня 2023 р.). Відповідач – АТ «Коростенський карʼєр»:

Нагадаємо, спеціальні дозволи № 634, № 766, № 1601, № 6136, надані для користування надрами АТ «Коростенський карʼєр», АТ «Малинський каменедробильний завод» і ПрАТ «Пинязевицький карʼєр» у серпні 2024 р. вивели з-під санкцій РНБО. Згодом компаніям розблокували право на видобувну діяльність.