Справа про шкоду від зупинки Сахалінського родовища: що кажуть в СБУ, ОГП і ДБР?

Справа про шкоду від зупинки Сахалінського родовища: що кажуть в СБУ, ОГП і ДБР?
Зображення асоціативне. Джерело: https://unb.ua/

Інформаційне агентство NADRA.INFO отримало відповіді від Служби безпеки України (СБУ), Державного бюро розслідувань (ДБР) та Офісу Генерального прокурора (ОГП) на запит щодо виконання окремої ухвали Шостого апеляційного адміністративного суду (ШААС) від 06.08.2024 у справі про право користування Сахалінським нафтогазоконденсатним родовищем.

Як ми писали раніше, 06.08.2024 ШААС розблокував право ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» видобувати вуглеводні на Сахалінському НГКР в Харківській області.

Тоді ж винесли окрему ухвалу, якою до відома керівництва ДБР, СБУ та ОГП довели про виявлені судом обставини – «дії Державної служби геології та надр України … [які] призвели до численних судових спорів і, як результат – зупинення видобування газу». Нагадаємо, на тлі рішення суду за заявою Держгеонадр Укрнафтобуріння було змушене з грудня 2023 р. припинити видобування на Сахалінському родовищі, через що держава недоотримала, за різними оцінками, від 3 млрд грн (джерело) до 9 млрд грн (джерело). Видобуток відновився лише в серпні 2024 р.. 

Звертаючись до правоохоронних органів окремою ухвалою, ШААС встановив їм строк на відповідь – один місяць. Відтак наприкінці вересня NADRA.INFO запитали у СБУ, ОГП та ДБР про заходи реагування, вжиті цими органами на виконання окремої ухвали.

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

Першими відповіли в СБУ. Там повідомили, що викладені в окремій ухвалі обставини досліджують у кримінальному провадженні слідчі Державного бюро розслідувань. Відтак ухвалу суду, що надійшла до Служби, направили до ДБР, про що поінформували ШААС:

Наступною надійшла відповідь Офісу Генерального прокурора. В ОГП повідомили, що здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням слідчими Головного слідчого управління ДБР провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України (Службова недбалість, яка спричинила тяжкі наслідки), за номером 62023000000001062:

«Предметом дослідження у вказаному кримінальному провадженні є обставини отримання (видачі) та скасування ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» спеціальних дозволів на користування надрами.

 

Під час досудового розслідування у цьому кримінальному провадженні про підозру особам не повідомлялося, запобіжні заходи не обиралися», – уточнили в ОГП. Інших даних не повідомили, апелюючи до таємниці досудового розслідування:

Останньою надійшла відповідь ДБР. В Бюро констатували, що слідчими ГСУ ДБР здійснюється розслідування в окремому кримінальному провадженні за фактом неналежного виконання службовими особами Держгеонадр своїх службових обовʼязків через несумлінне ставлення до них, що спричиняє тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 ККУ). «Викладені в ухвалі ШААС … обставини будуть перевірені в ході досудового розслідування, про що поінформовано вказаний суд», – заявили в ДБР. Розповісти більше відмовилися, посилаючись на таємницю слідства:

 За згаданим вище номером кримінального провадження вдалося встановити, що правоохоронці оперативно відреагували на зупинку Сахалінського родовища: відомості до Єдиного державного реєстру досудових розслідувань були внесені 02.12.2023, тобто наступного дня після заяви ПрАТ ВК «Укрнафтобуріння» про припинення видобутку газу і конденсату. Щоправда, єдиний захід у межах досудового розслідування, відомості про який можна знайти у реєстрі судових рішень за номером провадження – тимчасовий доступ прокурорів і слідчих ДБР, дозвіл на який Печерський районний суд міста Києва надав у січні 2024 р. (доступ надавався до матеріалів справи Сахалінського родовища, ухвала).

ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння» перебуває в управлінні ПАТ «Укрнафта». Приватний акціонер Укрнафтобуріння заявляв про незаконне відчуження його активів (на сьогодні на офіційному сайті компанії оригінал заяви недоступний). Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) зафіксувала порушення під час організації дистанційних позачергових загальних зборів акціонерів ПрАТ «ВК «Укрнафтобуріння», що відбулися 11.03.2024.

Читайте також: Укрнафта близька до купівлі компанії Надра Олеська.