Відчуження на паузі: Держгеонадрам заборонили вносити зміни до проданого дозволу

Відчуження на паузі: Держгеонадрам заборонили вносити зміни до проданого дозволу
Спірна ділянка надр знаходиться в акваторії річки Дніпро навпроти м. Трипілля (Київська обл.)

Господарський суд міста Києва заборонив Державній службі геології та надр України (Держгеонадра, ДГН) вносити зміни до спеціального дозволу № 5510 на видобування піску родовища Трипільське (р. Дніпро, Київська обл.). Повідомляє NADRA.INFO із посиланням на щойно оприлюднену ухвалу про забезпечення позову.

Як ми писали раніше, первісним власником спецдозволу № 5510 є ТОВ «Цегла вашого дому». Саме ця компанія отримала дозвіл в 2012 р. і вказана надрокористувачем у базі даних ДГН станом на жовтень 2024 р.. В липні 2024 року керівник товариства уклав договір продажу спецдозволу на користь ТОВ «Річпромвидобування», а також надав покупцю нотаріально засвідчений лист-згоду – щоб Річпромвидобування могло завершити набуття спецдозволу, надавши пакет документів до Держгеонадр для внесення змін. Згодом виявилося, що угода купівлі-продажу могла бути удаваною, адже про неї начебто не знали власники компанії-продавця, а ціна спецдозволу була суттєво заниженою (36 000 грн при балансовій вартості 1 668 989,93 грн). На цьому тлі було відкрито кримінальне провадження, а на право користування Трипільським родовище піску – накладено арешт (ухвала). На додачу до арешту, ТОВ «Цегла вашого дому» попросило суд заборонити Держгеонадрам вносити зміни до дозволу, що і було зроблено в якості забезпечення позову. Основні позовні вимоги (визнати недійсними договір купівлі-продажу спецдозволу, лист-згоду продавця і право покупця на внеснення змін до дозволу) суд почне розглядати в листопаді (ухвала).

На правах реклами

КУПУЙ СПЕЦДОЗВОЛИ НА КОРИСТУВАННЯ НАДРАМИ ТУТ

В 2023-2024 роках через процедуру відчуження понад півсотні ділянок надр змінили користувачів. Ані в Держгеонадрах, ані в ДНВП «Геоінформ України» не знають цін, за якими спецдозволи продаються на вторинному ринку.

Зауважимо, станом на 16.08.2024, коли NADRA.INFO написали про арешт Трипільського родовища, компанію «Цегла вашого дому» контролювали Андрій Мироненко та Олексій Мироненко (через ТОВ «М-Квадро»). За даними YouControl, невдовзі після публікації одноосібним власником і керівником товариства став Іван Бойко (через ТОВ «Київбудцентр»).

ТОВ «Річпромвидобування» незмінно контролює і очолює Оксана Левківська (YouControl).

Читайте також Знову перепродали? Хто тепер хоче отримати родовища UNIGRAN