Кар’єр кварцевого піску – під слідством

Кар’єр кварцевого піску – під слідством
Фото: The Gate Agency

Правоохоронці розслідують справу про порушення умов надрокористування підприємством з німецьким капіталом

3 березня 2020 р. чернігівський інтернет-ресурс «Високий Вал» під заголовком «Пісок на Голубих озерах видобували незаконно?» оприлюднив інформацію про кримінальне провадження щодо розробника Папернянського родовища кварцового піску в Олешні Ріпкинського району (https://www.facebook.com/ukrnadra.info/posts/137426397764665).

Кар’єру закидають розробку родовища буцімто за виділеними межами – на «ділянці для ведення лісового господарства». Ба більше: «Службові особи фірми підозрюються в тому, що з метою отримання надприбутків, усвідомлюючи протиправність видобутку корисних копалин, перебувають у змові зі службовими особами екологічної інспекції в області та Добрянського лісового господарства».

Ми вже писали, що йдеться про ТОВ «Папернянський кар’єр скляних пісків», і обіцяли з’ясувати більше деталей про ситуацію. На даний момент, нам вдалося отримати коментарі ключових учасників.

Правоохоронці знають не більше нашого

Першочергово, по коментарі NADRA.info звернулись до Головного управління Національної поліції в Чернігівській області. Там спершу взяли 20-хвилинний тайм-аут на з’ясування. Після чого повідомили, що про таку справу не чули і спрямували до колег з Департаменту стратегічних розслідувань. Там сказали, що не займаються досудовим слідством, і порекомендували звернутись у відділення Національної поліції у районному центі – смт Ріпки.

Турбувати ріпкинських копів не довелося, оскільки на той момент на сайті Новозаводського районного суду Чернігова https://nz.cn.court.gov.ua/sud2515/ знайшлася справа щодо Папернянського кар’єру. Її номер 751/1270/20, відкрита вона «на клопотання, скаргу, заяву», номер провадження 1-кс/751/502/20, дата надходження – 26.02.2020. Відтак, в Єдиному державному реєстрі судових рішень віднайшлась оприлюднена ухвала судді Ірини Косач від 28.02.2020. http://reyestr.court.gov.ua/Review/87911045.

В ухвалі зокрема йдеться:

1. «Слідчий СУ ГУНП в Чернігівській області Грига Р.М. звернувся до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до речей та документів ТОВ «Папернянський кар`єр скляних пісків» <…> та можливість їх вилучення за місцем фактичного місцезнаходження. Слідчий в судове засідання не з’явився, в тексті клопотання просить розглядати його без участі слідчих у провадженні. Представник особи, у володінні якої знаходяться документи, <…> в судове засідання не викликався».

2. «Оперативним підрозділом встановлено, що загальна площа розробленого кар’єру перевищує встановлені межі земельних ділянок на 13,72 Га та становить 127,1 Га. <…> Факти свідчать про те, що службові особи ТОВ «Папернянський кар`єр скляних пісків», з метою отримання надприбутку, усвідомлюючи протиправність видобутку корисних копалин на території земельної ділянки із кадастровим номером 7424482000:06:001:0017 перебувають у змові із службовими особами Державної екологічної інспекції в Чернігівській області та ДП «Добрянське лісове господарство».

3. «В ході розгляду даного клопотання, зазначені у ньому дані дають достатні підстави вважати, що документи, які перебувають у ТОВ «Папернянський кар`єр скляних пісків», необхідні органу досудового розслідування для експертного дослідження, а також можуть бути визнані речовим доказом».

Наостанок NADRA.info вирішили звернутись до слідчого відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління Головного управління Національної поліції в Чернігівській області Романа Григи, який, власне, звернувся до суду з клопотанням.

«З чого ви взяли, що мені щось відомо про ці обставини?», – запитанням на запитання відповів Роман Михайлович. І наголосив: «Будь-які відомості, які ми з вами обговоримо (тим паче, я до кінця не можу зрозуміти, про що ми говоримо!), – це з моєї сторони, як посадової особи органу досудового розслідування, може тлумачитись як розголошення відомостей досудового розслідування».

Лісівники все заперечують

«Фейк, сфабрикований правоохоронними органами», – перші слова, якими відреагував на прохання NADRA.info про коментар директор державного підприємства «Добрянське лісове господарство», заслужений працівник лісового господарства України, депутат Чернігівської обласної Ради Іван Горохівський http://doblh.com.ua/?page_id=86.

Він відкинув саму думку, що лісгосп може будь-кому віддати ділянки, призначені для ведення лісового господарства. За словами Івана Олексійовича, нещодавно його господарство перевіряла комісія Державного агентства лісових ресурсів http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/index на чолі з заступником начальника відділу охорони і захисту лісів Ігорем Віговським, перевіряли з облдержадміністрації – жодних порушень не виявлено.

Тим не менше, з Новозаводського суду до лісгоспу також надійшла ухвала надати всі документи по цій справі, розповів Ігор Горохівський, намагаючись приховати обурення. За його словами, «Папернянський кар’єр скляних пісків» і Добрянський лісгосп – два основні бюджетоформуючі підприємства району.

Екологи говорять про фейк

– В рамках кримінального провадження ми аж ніяк не задіяні. Те, що стосувалося планових перевірок, ми все висвітлюємо. Тому зараз коментувати цю ситуацію я не бачу ні підстави, ні доречності. Для чого це зараз?” – відповіла NADRA.info в.о. начальника Державної екологічної інспекції у Чернігівській області Валентина Дзюба https://chernigiv.dei.gov.ua.

– Але в статті написано: «Службові особи фірми підозрюються, що… перебувають у змові зі службовими особами екологічної інспекції в області…».

– Не знаю, звідки ця маячня… Я би хотіла розібратися з цими моментами, чесно кажучи, тому що ці голослівні звинувачення… Я би хотіла поспілкуватися з людиною, яка це розмістила… Фактично ніяких конкретних значних порушень з боку цього кар’єру ми жодного разу не фіксували, вони працюють прозоро з усіма дозвільними документами.

– Валентино Андріївно, а з Новозаводського суду вам ніякі запити не надходили?

– Взагалі нічого. Я ж казала: до нас в рамках цього кримінального провадження поки що не було жодних запитів. Єдине – це оцей фейк у «Високому Валу»…

Керівництво кар’єру називає претензії правоохоронців провокацією

– Немає теми для розмови, тому що це якась провокація з боку органів, – заявив NADRA.info керівник ТОВ «Папернянський кар’єр скляних пісків» http://pksp.com.ua Андрій Кушик. – Це для нас грім з неба і серйозний удар. Розумієте, в нас немає порушень! Їм хочеться щось там зробити… То скажіть, будь-ласка, що має чинити людина, сумлінно і чесно працюючи все життя? Чому я повинен щось доказувати? Це надумана справа, яка закінчиться пшиком, але зіпсують мені життя й нерви – і не більше того!

– Конкуренти?

– Мені не хочеться стверджувати щось безпідставно. Я не дуже в курсі отих процесів, які у нас називаються рейдерством. Я виконую свою роботу і для мене така історія – перший раз в житті. Незрозуміло, чому на рівному місці, безпідставно, з фантазіями писати «незаконно», коли абсолютно всі документи є і все абсолютно законно.

– Слідчі вже приходили, документи вилучали?

– Ні ще. Згідно постанови, ми їм повинні підготувати і надати. Обшук вони поки що не проводили.

– Обшук вам загрожує в разі ненадання документів у місячний термін.

– Так. Хоча обшук вони можуть провести, не дотримуючись того місячного терміну – коли захочуть.

– У вас німецький власник.

– Наш мажоритарний власник – велике німецьке підприємство «Кварцверке».

– А німці вже знають, Андрію Стефановичу?

– Інвестори вже знають. Заступник нашого губернатора збирав нараду з цього приводу. Якщо влада не зупинить, то це, скоріше всього, призведе до міжнародного сандалу. Це серйозний інвестор, який інвестує в Україні, не тільки в наше підприємство; в Вінницькій області – Глуховецький гірничо-збагачувальний каоліновий комбінат, у нас збагачувальна фабрика – $15 млн. вкладено інвестицій. А всього група «Кварцверке» вклала в Україну десь 100 млн. євро (виділено нами – Ред.).

– Але ж диму без вогню…

– Як мені сказали адвокати, це в них по всій Україні така тенденція (виділенонами – Ред.). Комусь хочеться напакостити. Кому? Не знаю. Хай займаються юристи. Бо це безпідставний «наїзд», причому, – грубий… Чи залякати хочуть?.. Розумієте, в чому проблема: якби хотіли вивчити суть справи і розібратися, вони б це зробили – у них матеріалів достатньо. Те, що написано в постанові, притягнено за вуха, там ігноруються документи.

– Кажуть, кар’єр – бюджетоформуюче підприємство району?

– Та в області навряд чи є інше підприємство, яке платить стільки податків! Минулого року в цілому ми відрахували близько 15 млн. грн. Одній Горностаївській сільській раді ми перераховуємо щомісячно 250 тис. грн. в якості орендної плати за землю.

Громада підтримує кар’єр

– Я дуже здивована. У нас жодних претензій немає, – каже NADRA.info голова Горностаївської сільської ради http://gornostaivka.rada.org.ua Тетяна Кравченко. – Були громадські обговорення, вся документація відкрита. Я стільки працюю, бачила різних людей і вважаю, що Андрій Кушик – один з найчесніших й найтолерантніших керівників; ніколи не було так, як, знаєте, часом буває: «А давайте, ми вам те-то, а ви нам – те-то»… Він завжди був чесною людиною – від і до.

Вони настільки скрупульозно ставились до документації, що навіть по будь-якій дрібниці не лінувались зайвий раз приїхати: «Ми хочемо з’ясувати самі, щоб все було правильно!».

– За землю платять справно?

– Все платять згідно укладеного договору, ніколи жодних проблем не було. Також відшкодування сплачують – за останні роки коло двох мільйонів гривень – все відповідно до закону.

– Тетяно Миколаївно, а громада поділяє вашу думку?

 На сто відсотків – спитайте кого хочете! З ними ніколи не було жодних конфліктів, навпаки, ми були раді, бо для нас, для громади, це копійка, за яку громада жила. У нас немає жодних підприємств. І коли дали дозвіл на відведення цієї земельної ділянки, коли вони розповіли, що беруть її на перспективу, щоб зберегти робочі місця, – то це була перспектива і для нас на отримання постійного доходу.

Наприклад, вони брали під кар’єр більшу площу, хоча розробляли лише частину (щоб потім не повторювати процедуру оформлення документів), але платили чесно за всю ділянку оренди – скільки землі взяли, стільки і платили! І землю після використання перетворили в рекреаційну зону. Там люди відпочивають, комплекс Голубі озера – кар’єри, утворені після видобування пісків, – відомий на всю Україну.

NADRA.info стежитиме за розвитком ситуації з видобуванням кварцевого піску в Ріпкинському районі Чернігівської області. Плануємо виїзд на місце подій. Далі буде.

 

Довідка NADRA.info

Група «Кварцверке» (Die Quarzwerke Gruppe) – німецька компанія з мережею підрозділів, що спеціалізується на видобуванні мінеральної сировини (кварц, каолін, польовий шпат, слюда), а також торгує виробленою продукцією. Штаб-квартира – у Фрехені (Північний Рейн-Вестфалія). Керуючий директор – Роберт Ліндеман-Берк. Кварцові виробництва зосереджені, крім, власне, Німечини, в Австрії, Польщі, Чехії, Словаччині, Росії та Україні (Папернянське родовище). Каолінові – в Польщі та Україні (Глухівці Вінницької області). Річний оборот – понад 400 млн євро https://www.quarzwerke.com.

Автор Victor Slezko

Фото The Gate Agency

 

One thought on “Кар’єр кварцевого піску – під слідством

  1. «Наш мажоритарний власник – велике німецьке підприємство «Кварцверке» – впервые слышу, что бы прикрывались именем собственника … «Горностаївській сільській раді ми перераховуємо щомісячно 250 тис. грн. в якості орендної плати за землю» – упс, так предприятие то ведь горное с тремя разрешениями на недропользование, т.е. суммарная мощность тонн тысяч 300, а что-то за ренту за использованные недра председатель ничего не сказала, может – не знает … если предположить, что цены за товарный песок честные, т.е. $12-15, то даже 5% на громаду – миллиона 1,5 – 2,0 гривен ренты должно быть, а это сопоставимо з арендой за землю

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.