Сумні нотатки на полях конфлікту

Сумні нотатки на полях конфлікту

Попередній допис в рубриці #конфліктнінадра (друга серія про конфлікт між ініціативною групою селян і кар’єром) викликав хвилю емоцій у жителів Стриганців і Довгого (Тисменицький район Івано-Франківської області).

Хоча кількість репостів і реакцій на нотатку була суттєво меншою, ніж у першої серії (https://cutt.ly/Xtf3va0), другу серію (https://cutt.ly/ltf3xSt) прочитало більше користувачів. Водночас, ми отримали як схвальні відгуки і вдячність за аналіз, так і нищівну критику й звинувачення в упередженості. Усе це свідчить про інтерес думаючої частини учасників конфлікту до висвітлення ситуації нашим проектом.

Ми з розумінням ставимося до того, що наші матеріали можуть не подобатися учасникам протистояння. Саме тому цей допис називається «Нотатки на полях конфлікту», він буде стислим і не претендує на «об’єктивність», як би собі не уявляли цей термін.

Приводом для написання «Сумних нотаток…» став коронавірус COVID2019. А точніше, його наслідки для світової економіки. Індія – анулювала всі видані візи (крім дипломатичних і робочих). США заявили про обмеження авіасполучення з Європою. Чехія йде в тотальну самоізоляцію (з неділі пускатимуть на в’їзд тільки своїх громадян, випускатимуть з країни – тільки не громадян). Аналогічні кроки запроваджує Словаччина. В Естонії – режим НП. Ми вже не згадуємо, що відбувається в Італії. Україна також пішла по шляху ізоляції від зовнішнього світу – перекриваються кордони і авіасполучення.

З неділі в’їхати в Україну зможуть тільки наші громадяни.

Світ, Європу і Україну накриває паніка і ізоляція. Прогнози – справа невдячна, але вже очевидно: якщо пандемія COVID2019 триватиме ще кілька місяців, по економіці буде завдано потужного удару. На промивлове виробництво може чекати падіння.

В контексті економічної кризи (яку ми ще не відчуваємо, але яка вже стоїть на порозі) ініціативна група Стриганців може спочатку святкувати перемогу в протистоянні з кар’єром. Але на зміну радості можуть прийти журба і розчарування, бо «перемога» перетвориться на поразку (як карета на гарбуза у казці про Попелюшку).

Чи не перетвориться перемога над кар’єром на поразку (як карета на гарбуза у казці про Попелюшку)?

В чому перемога? Тому що, на тлі кризи прибутковість проекту з випалу вапняку в Сриганцях починає прямувати до нуля. Іншими словами: через пандемію Covid2019, відчутно зріс ризик того, що вапно (яке ТОВ «Стриганецький кар’єр» планувало випалювати в Довгому) не буде кому продавати в тому обсязі, який буде достатній, щоб окупити інвестиції (вапно ж – не товар першої необхідності, не їжа і не туалетний папір, які користуються стабільним попитом, навіть в час кризи). А значить, на Стриганецькому кар’єрі взагалі можуть не будувати печей (який сенс їх будувати, якщо на них не зможуть заробити?), що і було метою ініціативної групи. Перемога ж?

Чому перемога перетвориться на поразку? Тому що через збитковість печей, бізнес взагалі може втратити сенс розвивати кар’єр найближчим часом. Адже якщо не буде змоги заробити на дешевому вапні, випаленому в кар’єрі, то який сенс возити вапняк в Галич і випалювати його там, якщо це ще дорожче, а продати не буде кому через кризу? Не буде прибутків – не буде податків, як не буде і розробки кар’єру. І коли у Стриганців і Довгого на рахунках закінчаться кошти, вже отримані від бізнесу за користування надрами – тоді громади сіл вповні відчують наслідки своєї «перемоги».

Економічна криза, викликана пандемією вірусу COVID2019, може допомогти ініціативній групі Стриганців і змусити кар’єр відмовитися від планів зі зведення комплексу для випалу вапна. Але чи буде це справді перемогою громади? Судячи з того, що автору розповідали стриганчани протягом останнього тижня, в селі почали задумуватися про причини і наслідки затяжного протистояння…

Чому такий розвиток подій, на думку автора, є імовірним? Подивіться самі на ситуацію з точки зору економіки.

Обсяг інвестицій в проект на сьогодні вже становить, припустимо, 100 000 євро. Проект заморожено на етапі, коли не завершено навіть фундамент для майбутніх печей. У бізнеса є вибір: продовжувати будівництво комплексу з випалу вапна і вкласти ще кілька мільйонів євро (і сидіти «на дупі рівно» з новенькими печами але без можливості продати випалене вапно). Або залишити все як є до кращих часів, звільнити зайвих працівників і просто перечекати кризу. Що би обрали Ви?

Щось підказує автору, що бізнес обере другий варіант – як надійніший і менш ризиковий.

Вапняк і вапно – товари далеко не першої необхідності в час кризи. Навіщо інвестувати в проект, який замість прибутків – принесе збитки? Пандемія COVID2019 може перекреслити плани кар’єру зі зведення печей для випалу вапна

А якщо так, то, на думку автора, бізнес має сказати «Дякую» ініціативній групі Стриганців. Без жартів. Адже своїм протестом (як би абсурдно це не звучало) селяни вберегли бізнес від інвестицій в проект, який замість прибутків, принесе збитки (через кризу, викликану коронавірусом).

Передчуття автора щодо згортання ТОВ «Стриганецький кар’єр» свого проекту у Стриганцях-Довгому підтверджує і той факт, що на кар’єрі навідріз відмовилися коментувати можливий перегляд термінів реалізації проекту з побудови комплексу для випалу вапна. До того ж, ані директора Чикшеєва, ані власника Марчевського у Стриганцях-Довгому ніхто не бачив з лютого. У автора складається враження, що бізнес поставив свій проект «на паузу».

Щоправда, з іншого боку, якщо кар’єр буде на замку – ні зарплату отримати, ні вапняку вивезти, ні школу утримати, ні сміття вивезти, ні вулиці освітлювати… І щось підказує автору, що за це ініціативна група від стриганчан і довгівців «Дякую» не почує. Але це виключно суб’єктивна думка автора.

На кар’єрі навідріз відмовилися коментувати можливий перегляд термінів реалізації проекту з побудови комплексу для випалу вапна. Складається враження, що бізнес поставив свій проект «на паузу»

Замість постскриптуму

Завтра, в неділю 15 березня в селі Довгому має відбутися засідання сільради. Серед питань – зміни до Угоди про соціальне партнерство. Автору відомо, що свої пропозиції напрацювала громадська організація «Добробут, розвиток і розквіт села Довге». Про них автору розповіла особисто керівниця і співзасновниці ГО пані Мирослава Обач. Серед пропозицій, каже пані Мирослава – зобов’язати кар’єр допомогти Довгому зі зведенням протиповеневого захисту, щоб Дністер не заливав село, коли вода висока.

Та чи не минув вдалий час домовлятися?…

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.