Справа “Райт Солюшн” пішла по новому колу

Справа “Райт Солюшн” пішла по новому колу

За касаційною скаргою органів прокуратури справу щодо незаконної видачі ТОВ «Райт Солюшн» дозволу на видобуток бурштину в Олевському районі направлено на новий розгляд, пише видання Житомир.info.

Про це 30 березня повідомила пресслужба прокуратури Житомирської області.

«Верховним Судом враховано доводи касаційної скарги органів прокуратури щодо протиправної видачі товариству «Райт Солюшн» в позааукціонному порядку спеціального дозволу на видобуток бурштину на площі понад 3400 га, що в Олевському районі. Постановою Верховного Суду від 24.03.2020 справу передано для нового розгляду до суду першої інстанції, якому необхідно з’ясувати, чи дійсно товариство орендувало цілісний майновий комплекс спеціально побудований (реконструйований) з метою видобування та переробки корисних копалин, а також чи мало право підприємство на підставі поданих документів отримати спеціальний дозвіл без проведення аукціону», – йдеться у повідомленні.

У прокуратурі додають, що органами прокуратури Житомирської області буде вжито всіх передбачених законом заходів задля захисту інтересів держави в судовому порядку.

Пресслужба прокуратури нагадує, що у 2016 році Держгеонадрами було видано ТОВ «Райт Солюшн» спеціальний дозвіл на вивчення та розробку родовища бурштину Правобережної ділянки, що у Олевському районі, площею 3405,5 га.

З метою обходу процедури аукціону, вказане товариство уклало договір оренди нібито цілісного майнового комплексу, пристосованого для ведення розвідувально-гірничих робіт, а також рухомого майна, необхідного для здійснення геолого-пошукових робіт, серед якого виявились навіть водяні мотопомпи.

Як з’ясувалось, вказаний «майновий комплекс» розташований за багато десятків кілометрів від місця проведення геологорозвідки, та по суті є лише невеликою частиною будівлі.

За таких обставин прокуратура Житомирської області звернулась до адміністративного суду в інтересах Житомирської обласної ради із позовом з метою скасування незаконного дозволу на здійснення геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки ділянки надр бурштину, який задоволено в повному обсязі.

У подальшому, Вінницьким апеляційним судом рішення суду першої інстанції було скасовано, у зв’язку з чим органами прокуратури подано касаційну скаргу.

Нагадаємо, прокуратура Житомирської області повідомила, що 1 листопада 2019 року проведено санкціонований обшук у місці здійснення товариством з обмеженою відповідальністю незаконного видобування бурштину в Олевському районі. Зазначалося, що ТОВ на землях сільськогосподарського призначення облаштувало кар’єр та видобувало бурштин, під час обшуку було вилучено 20 мішків каменю-сирцю та спецтехніку. 2 листопада 2019 ТОВ «Райт Солюшн» заявила про тиск на бізнес.

22 листопада прокуратура повідомила про накладення арешту на 20 мішків каміння, мотопомпи та техніку ТОВ «Райт Солюшн», яке в Олевському арйоні видобувало бурштин.

Зазначимо, що 26 вересня 2019 року на сайті Житомир.info був оприлюднений репортаж наших журналістів з Олевського району про наслідки незаконного видобутку бурштину. Зокрема, йшлося про ТОВ «Райт Солюшн», яке володіє кількома спецдозволами на геологічне вивчення та дослідно-промислову розробку родовищ бурштину на півночі Житомирщини.

Як повідомляв Житомир.info, 25 квітня 2018 року ТОВ «Райт Солюшн» виграло у Верховному суді справу щодо спецдозволу на розробку родовища бурштину в Овруцькому районі між селами Сирниця та Селизівка площею 1021 га.

Джерело фото: стопкадр з відео, оприлюдненого на сайті компанії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.