“Будинок Книги” у Львові продадуть не дешевше, ніж за 358 млн грн

“Будинок Книги” у Львові продадуть не дешевше, ніж за 358 млн грн
Голова правління НАК "Надра України" Тарас Кузьмич. Фото The Gate Agency

Прозорі торги пройдуть в інтересах ДП “Західукргеологія”. Але кінцеве рішення – за колективом ДП

Про це в ексклюзивному коментарі для NADRA.info заявив голова правління Національної акціонерної компанії “Надра України” Тарас Кузьмич. Він також заявив про намір добитися скасування продажу інших об’єктів, які були відчужені раніше “за безцінь”.

Тарас Кузьмич підтвердив наміри обговорити продаж будівлі з трудовим колективом ДП “Західукргеологія”, проте спростував участь у заході, який львівське видання Інформаційна агенція “Гал-інфо” з посиланням на власні джерела анонсувало на ранок 7 липня 2020 року (https://galinfo.com.ua/…/golova_pravlinnya_nak_nadra…)

“Я не їду продавати Міцкевича, я їду зустрічатися з трудовим колективом дочірнього підприємства, як це роблять нормальні фахові керівники! Це перше!

Друге: я не їду продавати Міцкевича – я їду обговорити з трудовим колективом план подальшого життя і діяльності “Західукргеології”! Підприємство треба зберегти і знайти шляхи уникнення його банкрутства, до якого призвело недолугість керівництва в останні роки діяльності!”, – заявив Тарас Кузьмич.

Він також пояснив, що попередньо до Компанії “Надра України” звернулося ДП “Західукргеологія” листом, з якого вбачається, що трудовий колектив підприємства занепокоєний тим, що попереднім керівництвом НАК “Надра України” було здійснено продаж значної кількість об’єктів нерухомого майна Компанії за заниженими цінами, нижчими від ринкової вартості, при цьому ДП “Західукргеологія” не було отримано частину коштів від такого продажу майна. 

За словами пана Кузьмича, серед реалізованих попереднім керівником Компанії об’єктів можна виділити нерухоме майно (санаторій) в м. Берегово, пр. Геологів,10 загальною площею 6620,0 кв.м., яке продане в червні 2017 році за вартістю 16,0 дол. США за 1 кв.м та нерухоме майно в м. Львів, по вул. Зелена, 111, загальною площею 4068,8 кв.м., яке продане в листопаді 2019 році за вартістю 162,2 дол. США за 1 кв. м. 

“І це в той час, коли ДП “Західукргеологія” в червні 2017 року мало 23,0 млн.грн. податкового боргу, а в листопаді 2019 року – вже 33,0 млн. грн. боргів перед державою, укладалися договори купівлі – продажу на таких невигідних для Компанії та підприємства умовах”, – звернув увагу Тарас Кузьмич. 

“Для порівняння, на сьогодні вартість нерухомого майна на пл. Міцкевича, 8 в м. Львів визначено в розмірі 1659,0 дол. США за 1 кв. м., що відповідно в 10 (!) разів більше від вартості продажу аналогічного нерухомого майна в м. Львів по вул. Зелена, 111, що було здійснено до мого призначення на посаду. Але про це чомусь всі, крім трудового колективу “Західукргеології”, мовчать, в т.ч і ЗМІ та львівські журналісти зокрема, які при цьому періодично маніпулюють суспільною думкою щодо продажу будівлі на пл. Міцкевича, 8 нібито по заниженій вартості та вже наперед визначеному покупцю”, – роз’яснює очільник НАК “Надра України”

Щодо питань, які плануються до розгляду під час зустрічі з  трудовим колективом, Тарас Кузьмич зазначив: 

“Будуть обговорюватися шляхи збереження підприємства, зокрема, визначення джерел отримання коштів в сумі, достатній для погашення боргів, забезпечення фінансування поточних потреб, проведення невідкладного ремонту будівлі (понад 50 млн. грн.) в м. Львів, пл. Міцкевича, б. 8 для забезпечення подальшої її експлуатації, враховуючи технічний стан”.

Інформацію ЗМІ, що начебто питання продажу будівлі є позицією виключно органу управління Компанії та суперечить думці трудового колективу дочірнього підприємства – Тарас Кузьмич назвав викривленою та провокуючою.

“Я навіть не сам приймаю це стратегічне рішення та хочу почути думку трудового колективу! Колектив сам має прийняти рішення щодо продажу будівлі, враховуючи, що продаж планується здійснювати на електронному аукціону, що забезпечить прозорість, відкритість правочину та визначення переможця, який в ході торгів запропонує найвищу ціну. Також підписання договору купівлі – продажу будівлі з переможцем аукціону від імені Компанії буде здійснюватися саме ДП “Західукргеологія” на підставі договору доручення, згідно якого дочірнє підприємство отримає винагороду повіреного в розмірі на рівні 140 млн. грн. Цей обсяг коштів повністю забезпечить погашення кредиторської заборгованості та фінансування поточних витрат Підприємства, проведення ремонту адміністративних приміщень.

Таких умов продажу нерухомого майна в історії дочірнього підприємства та Компанії раніше не було”, – звертає увагу Тарас Кузьмич.

Він також заявив про намір “розірвати недобросовісну і нав’язану попереднім керівництвом на кабальних для ДП “Західукргеологія” умовах оренду приміщень в м. Львів на пл. Міцкевича, 8, розірвати договори компаній – посередників на Міцкевича, 8″.  

Також в планах Тараса Кузьмича – повернення проданого, з його слів, за безцінь, приміщення за адресою Львів, вул. Зелена, 111

“Планую повернути ПрАТ “НАК “Надра України” продану за безцінь Зелену, 111! Це не просто заяви! За декілька днів ви побачите реакцію в ЗМІ тих, хто все це зробив!” – прогнозує очільник ПрАТ “НАК “Надра України”.

Тарас Кузьмич переконує, що будівлю на пл. Міцкевича, 8 в Львів вперше в історії хочуть “продати відкрито і за ринковою вартістю, а не за 2 млн. дол. США, як це озвучено деякими зацікавленими особами”. Посадовець наголошує, що стартова ціна для продажу на аукціоні буде не менше оціночної, яка визначена незалежним оцінювачем, акредитованим органом управління, в розмірі 358 млн.грн., що становить понад 13 млн. дол. США. 

Отримані кошти підуть на збереження та фінансове оздоровлення ДП «Західукргеологія» та інших дочірніх підприємств Компанії, будуть сплачені немалі кошти у вигляді податків в держбюджет, це близько 100 млн. грн.

“Покажіть мені за історію існування Компанії вигідний на таких умовах для дочірнього підприємства продаж того чи іншого майна, окрім періоду мого керування???!! Ви думаєте всі ці люди, які пишуть в ЗМІ, що Кузьмич продає будівлю на пл. Міцкевича, 8 хочуть життя ДП «Західукргеологія»? Не хочуть і не хотіли останні 10 років! Вони просто втрачають заробіток на суборенді, оскільки продаж будівлі на пл. Міцкевича, 8 є підставою для припинення більшості з цих договорів оренди! А також чекають момент, коли можна буде забрати це майно іншим шляхом за безцінь!”, – пояснив Тарас Кузьмич. 

Нагадаємо, днями низка ЗМІ поширили інформацію про начебто наміри керівництва Державної служби геології та надр України і НАК Надра України продати “Будинок книги” у Львові за не більше, ніж 2 млн дол.

Дякуємо за фото Григорію Веприку, The Gate Agency