Держгеонадр зобов’язали видати “алмазний” спецдозвіл компанії з німецькими власниками

Держгеонадр зобов’язали видати “алмазний” спецдозвіл компанії з німецькими власниками

Апеляційний суд підтвердив зобов’язання, покладене на Державну службу геології та надр України видати ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” спецдозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою Середньопридніпровського блока Українського щита на виявлення тіл кімберлітів та лампроїтів, як можливих корінних джерел алмазів у Дніпропетровській області. 

Відповідну постанову Восьмого апеляційного адміністративного суду від 10.11.2020 р. було днями оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень. Рішення апеляції набуло законної сили з дати ухвалення, але може бути оскаржене в касаційному порядку протягом 30 днів.

ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” вже 4 роки намагається отримати спецдозвіл. Стислий виклад судової боротьби за спецдозвіл:

2016 рік:

ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” звернулося до Держгеонадр з заявою про видачу спецдозволу ще 02.03.2016 р. 

До заяви компанія надала: виписку з ЄДР від 22.10.2015 року; статут; договір оренди майнового комплексу від 03.03.2016; пояснювальну записку з характеристикою об`єкта; програму робіт з геологічного вивчення, в тому числі ДПР на виявлення кімберлітів та лампроїтів на Дніпропетровській площі Середньопридніпровського блоку; каталог координат кутових точок ділянки; графічні матеріали: оглядову карту, ситуаційний план розташування; оглядову геологічну карту.

У встановлений законом строк Держгеонадр не видала заявнику ні спецдозвіл, ні відмову у наданні такого дозволу. У вересні 2016 надані документи повернули компанії “з мотивів не зазначення потужності підприємства”.

Отримавши відмову, ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” звернулося до суду з адміністративним позовом до Державної служби геології та надр України, в якому просило:

– визнати протиправними дії відповідача щодо відмови позивачу у наданні спеціального дозволу на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою Середньопридніпровського блока Українського щита на виявлення тіл кімберлітів та лампроїтів, як можливих корінних джерел алмазів;

– зобов`язати Державну службу геології та надр України видати Товариству з обмеженою відповідальністю “ЄвроГаз Мінералс” спеціальний дозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою Середньопридніпровського блока Українського щита на виявлення тіл кімберлітів та лампроїтів, як можливих корінних джерел алмазів.

2017 рік:

12.01.2017 р. Львівський окружний адмінсуд повністю задовольнив позов компанії. Дії Держгеонадр було визнано протиправними. Держгеонадр зобов’язано видати спецдозвіл.

30.03.2017 р. Львівський апеляційний адмінсуд постанову від 12.01.2017 р. скасував і ухвалив нову: дії Держгеонадр було визнано протиправними, але замість зобов’язання видати спецдозвіл, Держгеонадр було зобов’язано розглянути заяву ТОВ “ЄвроГаз Мінералс”.

2019 рік:

08.01.2019 р. Верховний Суд залишив постанову від 30.03.2017 р. без змін.

2020 рік:

11.02.2020 р. відбувається засідання Робочої групи з питань надрокористування Держгеонадр. Згідно з протоколом №1-РГ/2020 позитивного рішення щодо видачі спеціального дозволу ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” не ухвалено.

21.02.2020 р. Держгеонадр Наказом №59 відмовляє ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” у наданні спецдозволу.

10.03.2020 р. про відмову повідомлено ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” листом.

10.04.2020 р. Оскільки у листі Держгеонадр від 10.03.2020 р. не наведено підстав для відмови, адвокат Кока В.А. в інтересах ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” звернувся з адвокатським запитом про надання інформації про причини відмови.

17.04.2020 р. У відповідь на адвокатський запит Держгеонадра надіслало лист,  яким поінформувало адвоката про відмову та повідомило, що підстави для прийняття рішення про відмову викладені в п. 19 Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами.

18.05.2020 р. Львівський окружний адмінсуд відкриває провадження у справі за позовом ТОВ “ЄвроГаз Мінералс”. 

Компанія просить визнати протиправним та скасувати наказ №59 від 21.02.2020 “Про прийняте рішення щодо надання спеціального дозволу на користування надрами” та зобов`язати відповідача видати позивачу спеціальний дозвіл на геологічне вивчення з дослідно-промисловою розробкою Середньопридніпровського блока Українського щита на виявлення тіл кімберлітів та лампроїтів, як можливих корінних джерел алмазів у Дніпропетровській області.

12.08.2020 р. Львівський окружний адмінсуд повністю задовольняє позов ТОВ “ЄвроГаз Мінералс”.

ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” і Держгеонадр оскаржують постанову суду від 12.08.2020 р. 

ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” не влаштовує, що суд не вказав термін, на який компанія просила видати дозвіл. В апеляційній скарзі ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” просить суд зобов’язати Держгеонадр видати спецдозвіл на 5 років. 

Держгеонадр, у свою чергу, вважає, що Львівський окружний адмінсуд втрутився в дискреційні повноваження Служби і не мав повноважень зобов’язати ухвалити позитивне рішення щодо видачі спецдозволу ТОВ “ЄвроГаз Мінералс”.

10.11.2020 р. Восьмий апеляційний адміністративний суд постановив: Апеляційні скарги Державної служби геології та надр України та Товариства з обмеженою відповідальністю “ЄвроГаз Мінералс” залишити без задоволення, а рішення Львівського окружного адміністративного суду від 12 серпня 2020 року у справі № 380/3527/20 – без змін.

 Засновниками ТОВ “ЄвроГаз Мінералс” є компанія “Єврогаз АТ” зі Швейцарії, а також Герман Мауер з Німеччини. Кінцеві бенефіціари, за даними YouControl: Раубаль Вольфганг Германн Йозеф (ФРН), Герман Мауер (ФРН).

Посилання на поставу апеляції: https://reyestr.court.gov.ua/Review/92746385 

Посилання на рішення першої інстанції: https://reyestr.court.gov.ua/Review/90977979 

Зображення асоціативне, джерело: https://cutt.ly/Dg40d1c

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.