Пов’язана з Onur компанія програла аукціон на каолінове родовище

Пов’язана з Onur компанія програла аукціон на каолінове родовище
Емре Караахметоглу - координатор Onur в Україні, і екс-власник ТОВ "Спис Україна". Джерело фото https://www.facebook.com/onurgroup.ua/photos/1464994600359274

Але ще може отримати право купити спецдозвіл замість переможця

Відбувся аукціон з продажу спецдозволу на видобування каоліну первинного та піску Павлівського родовища (Дніпропетровська обл.) терміном на 20 років. Торги пройшли 12.01.2021 р. в електронній системі ДП “Прозорро.Продажі”.

Посилання на лот: https://ubiz.ua/auctions2/auction/UA-PS-2020-11-24-000094-1 

В аукціоні взяли участь 4 компанії:

  1. ТОВ “Старктрейд” (Дніпропетровська обл., бенефіціарний власник Казаков Тимофій Олександрович, співвласник і керівник Морозов Віталій Олександрович);
  2. ТОВ “Аліа Сант” (Київська обл., власник Водолаженко Олексій Федорович);
  3. ТОВ “Спис Україна” (Львівська обл., власник і керівник громадянин Туреччини Чакмак Фират);
  4. ТОВ “Українська компанія з видобування пісків та каолінів” (Дніпропетровська обл., власники Сніжко Олена Петрівна, Караманіц Костянтин Федорович, Караманиць Роман Миколайович, Бай Олександр Валерійович).

Лот виставлявся вперше. Ціна стартувала з позначки 2 968 712 грн., гарантійний внесок складав близько 594 тис. грн.

Виставлення спецдозволу на продаж ініціювало ТОВ “Українська компанія з видобування пісків та каолінів”, воно ж і перемогло в аукціоні зі ставкою 46,05 млн грн. 

Всі ставки зафіксовано тут: https://ea2.openprocurement.auction/auctions/e3003dc4d11e45e08d5529d3001451b6

Якщо переможець аукціону відмовиться підписати протокол торгів і оплатити лот, право купівлі спецдозволу може перейти до ТОВ “Спис Україна”

Зауважимо, на 0,5 млн грн менше за спецдозвіл запропонувало ТОВ “Спис Україна”. Саме до цієї компанії перейде право купити спецдозвіл у випадку, якщо ТОВ “Українська компанія з видобування пісків та каолінів” відмовиться підписувати протокол торгів.

Ми спробували зв’язатися з керівником ТОВ “Українська компанія з видобування пісків та каолінів” Сергієм Кобжевим і отримати коментар щодо намірів викупити спецдозвіл. Проте, за телефоном, вказаним в державному реєстрі, нам відповіли, що “це корпоративний номер” і він “не належить “Українській компанії з видобування пісків та каолінів”. 

Нагадаємо, раніше ТОВ “Спис Україна” перемогла в аукціоні з продажу спецдозволу на Жовтоводську площу (геологічне вивчення основних корисних копалин – руд золота та супутніх корисних копалин – ніобієвих руд, у тому числі дослідно-промислова розробка родовищ, терміном 5 років). Торги відбулися 23.12.2020, проте договір з переможцем аукціону ще не підписано.

Станом на 13.01.2021 р., ТОВ “Спис Україна” не підписало договір про купівлю спецдозволу на Жовтоводську площу

В дописі на офіційній сторінці Державної служби геології та надр України за результатами аукціону зазначалося: “Ділянку для геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки строком на 5 років придбало ТОВ «Спис Україна». Компанію на ринку пов’язують із турецькою Onur Group Ukraine, яка понад 16 років працює в Україні – інвестує в зелену енергетику, сільське господарство, гірничо-видобувну промисловість, а також займається деревообробкою, авіаперевезеннями й туризмом”. Але згодом допис було відредаговано, цитату про зв’язок між ТОВ “Спис Україна” і Onur – видалено. 

Водночас, про зв’язок між компаніями свідчать дані сервісу YouControl: ще в липні 2020 року власником ТОВ “Спис Україна” був Караахметоглу Емре, головний координатор групи Onur в Україні.

 


 

Нагадаємо, 12.01.2021 р. в електронній системі ДП “Прозорро.Продажі” відбулися низка аукціонів з продажу спецдозволів на користування надрами:

Ділянка “Дерманка-1” (Рівненська обл., каолін первинний);

Ділянка “Ангела” (Одеська обл., піщано-гравійна сировина);

Ділянка “Джугастра 2” (Вінницька обл., вапняк);

Новозванівське родовище глинистих порід (Луганська обл., аргіліти та алевроліти);

Східна ділянка Сколівського родовища (Львівська обл., пісковики);

Ділянка “Данна” (Херсонська обл., вапняки та глини);

Ділянка “Німшин” (Львівська обл., піщано-гравійна сировина);

Ділянка “Зелена” (Рівненська обл., бурштин);

Ділянка Тишівницька (Львівська обл., піщано-гравійна сировина).