Спецдозвіл – за 10% ціни. Які надра виставили на “голландські” аукціони?

Спецдозвіл – за 10% ціни. Які надра виставили на “голландські” аукціони?

Навіть 1 учасник торгів зможе купити спецдозвіл на користування надрами

5 березня 2021 р. Державна служба геології та надр України проведе три аукціони. Купити спецдозволи можна буде зі знижкою – 90%, тобто за 1/10 стартової ціни.

Які спецдозволи виставлено на торги? 

Наприклад, родовище лабрадоритів “Сліпчицьке-1” в Житомирській області. Загальний обсяг запасів (ресурсів) станом на 01.01.2020: лабрадорит: кат.В – 360,14 тис.м3; С1 – 673 тис.м3; В+С1 – 1033,14 тис.м3  – тут і далі дані аукціонної документації. Вартість спецдозволу на це родовище стартує з 4,7 млн грн. Але під час торгів ціна не зростатиме, а знижуватиметься – до трохи більше 470 тис. грн. Детальний опис лоту і реєстрація для участі в торгах тут.

Спецдозвіл на родовище лабрадориту “Сліпчицьке-1” не продали з двох спроб. Тепер, якщо пощастить, його можна купити зі знижкою до 90%

Інший лот, виставлений на продаж – спецдозвіл на видобування глин родовища “Сторожинецьке-2” в Чернівецькій області, на 20 років. Загальний обсяг запасів (ресурсів), станом на 01.01.2020: глина: кат.А – 93 тис.м3; В – 571 тис.м3; С1 – 300 тис.м3; А+В+С1 – 964 тис.м3. Стартова ціна на спецдозвіл – 4,3 млн грн. А купити його можна буде удесятеро дешевше – за менше, ніж 440 тис. грн. Детальний опис лоту і реєстрація для участі в торгах тут. 

Третій лот, який пропонують на продаж – спецдозвіл на геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ каоліну лужного ділянки “Орепівська”, яка розташована у Новоград-Волинському районі Житомирської області, площею 85,5 га, на 5 років. Ціна стартуватиме з трохи більше, ніж 3,3 млн грн, а може опуститися до 332 тис. грн. Детальний опис лоту і реєстрація для участі в торгах тут. 

 

Чому така велика знижка? І про що варто пам’ятати учаснику торгів?

“Зниження стартової ціни передбачене Порядком проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 993”, – коментує директор маркетплейсу UBIZ.ua, акредитованого ДП”Прозорро.Продажі”, Дмитро Бойко.  

Звичайні аукціони, на яких ціна зі старту йде вгору – називаються “англійськими”. А торги, де ціна знижується, називаються “голландськими”. На “голландцях” продають лоти, які не було продано на аукціонах зі зростанням ціни. 

Якщо ви єдиний учасник “голландського аукціону, ви справді можете купити спецдозвіл за 10% вартості. Але якщо на торги прийдуть ще учасники – будьте уважні. Щойно ви чи ваш суперник поставлять ставку – зниження ціни зупиниться, і між учасниками почнеться змагання вгору: переможе той, хто запропонує більше. При цьому – і це дуже важливо! – право зробити останню ставку матиме той, хто перший зупинив зниження ціни“, – попереджає Дмитро Бойко.

Керівник маркетплейсу UBIZ.ua Дмитро Бойко: “Голландські” аукціони – це гарна нагода купити спецдозвіл за 10% стартової ціни”

Також важливо не забути зробити ставку.

“Просто зареєструватися на торги, і сплатити гарантійний внесок – недостатньо, навіть, якщо ви єдиний учасник. Зробіть вашу ставку, і тільки тоді спокійно чекайте завершення аукціону. Адже аукціон, під час якого не було зроблено ставки – недійсний. Також зверніть увагу, що Порядок проведення торгів спецдозволами вимагає, щоб ваша заявка на участь в аукціоні була підписана електронним цифровим підписом”, – звертає увагу директор UBIZ.ua і радить всім охочим взяти участь у торгах з продажу спецдозволів – не вагаючись звертатися з усіма запитаннями в службу підтримки UBIZ.ua чи іншого майданчика, акредитованого Prozorro.Продажі.

Керівник маркетплейсу UBIZ.ua Дмитро Бойко нагадує: право зробити останню ставку на “голландському” аукціоні має той, хто перший зупинив зниження ціни

Раніше спецдозволи вже продавалися за 10% стартової ціни?

Так, зниження ціни на “голландських” аукціонах – це реальність.

Загалом, перш ніж дійти до спецдозволів, технологія “голландських” аукціонів була випробувана в процедурах Фонду гарантування вкладів фізичних осіб: не продані з перших і повторних торгів лоти виставляли на продаж зі зниженням ціни. 

Але і для продажу спецдозволів цей різновид аукціонів не новий. 

Так, в 2020 р. мало пройти 15 аукціонів Державної служби геології та надр України зі зниженням стартової ціни. Три з них завершилися продажем спецдозволів: 

На видобування мінеральних природних столових вод родовища “Іволжанське” (Сумська обл.). За початкової ціни 2 885 211 грн, спецдозвіл було продано за 317 373 грн (11% стартової ціни) єдиному учаснику торгів. 

На геологічне вивчення нафтогазоносних надр, у т.ч. ДПР, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) газового родовища “Приазовське” (Запорізька обл.). За початкової ціни 6 296 900 грн, спецдозвіл вдалося купити за 629 690 грн (10% стартової ціни). Переможець торгів був єдиним учасником. 

На видобування граніту родовища “Усть-Кам’янське” (Дніпропетровська обл.). За початкової ціни 808 281 грн, спецдозвіл продали за 259 083 грн (32% стартової ціни). За лот змагалися два учасники. Ціна спочатку впала до 96 993,72 грн, а потім піднялася до 259 083 грн.

 

Читайте також: Хто переміг на 11 аукціонах 25 лютого?

Читайте також: Без досвіду в надрах. Хто переміг в аукціонах 11 лютого?

Читайте також: “Не потрібно нікому давати хабарів” – переможець про аукціони Держгеонадр


Фото: Олег Петрасюк, Yesterday & Tomorrow