Запаси Свистунківсько-Червонолуцького родовища оцінив міжнародний консультант

Запаси Свистунківсько-Червонолуцького родовища оцінив міжнародний консультант

Британська публічна компанія Enwell Energy, що входить до групи Smart Energy та володіє, серед інших, спеціальним дозволом на користування надрами Свистунківсько-Червонолуцького газоконденсатного родовища (Полтавська область), провела оцінку запасів та умовних ресурсів вуглеводнів, які містить родовище. Про це повідомляє прес-служба компанії у середу, 02.06.2021.

До проведення оцінки був залучений міжнародний незалежний консультант у нафтогазовій галузі – компанія DeGolyer and MacNaughton (D&M). Вона підготувала оцінку запасів та ресурсів родовища у відповідності до міжнародних стандартів SPE/WPC/AAPG/SPEE класифікації та звітності системи PRMS.

Отже, за результатами оцінки D&M запаси Свистунківсько-Червонолуцького родовища станом на 1 січня 2021 року складали:

Доведені (1P)

Доведені + ймовірні (2P)

Доведені +ймовірні + можливі (3P)

Газ

17,20 млрд куб. футів/ 0,49 млрд м3

65,16 млрд куб. футів/ 1.85 млрд м3

85.03 млрд куб. футів / 2.41 млрд м3

Конденсат

145 тис бар./ 16 тис. т

548 тис бар./ 61 тис. т

716 тис бар. / 80 тис. т

Загалом

3,2 млн бне

12,1 млн бне

15,1 млн бне

За результатами оцінки D&M умовні ресурси Свистунківсько-Червонолуцького родовища станом на 1 січня 2021 року складали:

Умовні ресурси (1C)

Умовні ресурси (2C)

Умовні ресурси (3C)

Газ

8,56 млрд куб. футів/ 0,24 млрд м3

14,18 млрд куб. футів/ 0,40 млрд м3

81,16 млрд куб. футів/ 2,30 млрд м3

Конденсат

72 тис.бар./ 8 тис. т

119 тис. бар./ 13 тис. т

682 тис. бар./ 75 тис. т

Загалом

1,6 млн бне

2,6 млн бне

15,0 млн бне

“Оцінка запасів, яку провела для нас компанія DeGolyer and MacNaughton, дозволяє зрозуміти потенціал Свистунківсько-Червонолуцького родовища з погляду міжнародної класифікації запасів вуглеводнів, а також ґрунтується на наших виробничих планах для цього родовища. Вона ще раз підтвердила перспективність цього об’єкту для видобутку і ефективність обраного підходу для його розробки. Сподіваємось, що дуже скоро родовище почне робити свій внесок у нарощення видобутку українського газу”, – прокоментував Сергій Глазунов, генеральний директор Enwell Energy та групи компаній Smart Energy.

Нагадаємо, що спеціальний дозвіл на розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища належить ТОВ “Аркона Газ-Енергія”, яке входить до групи компаній Smart Energy та 100% якого належать британській Enwell Energy. Родовище розташоване на північному-сході України, приблизно в 15 км на схід від Свиридівського родовища, яке також розробляє компанія групи Smart Energy. Спеціальний дозвіл на його розробку було видано в травні 2017 року терміном на 20 років. Він охоплює територію площею 97 км2.

Оцінка відповідає плану розробки родовища, який запропонувала компанія і який передбачає проведення 3D-сейсміки та спорудження свердловини №4 в цьому році, а також будівництво установки з підготовки газу. Цей план також включає протягом наступних 8 років спорудження ще 6 свердловин. Зважаючи на характеристики Свистунківсько-Червонолуцького родовища та глибину майбутніх свердловин, на спорудження кожної знадобиться близько 12 місяців.

Довідка

Група компаній Smart Energy входить до складу Смарт-Холдингу, реалізує проєкти з розвідки та промислової розробки родовищ вуглеводнів та належить до п’ятірки найбільших приватних газовидобувників України, сумарно видобуваючи понад 1 млн м3 газу на добу.

Нафтогазовий напрям Smart Energy представлений компанією “Укргазвидобуток” (Харківська область), а також публічною британською компанією Enwell Energy. У свою чергу, активи Enwell Energy працюють на Полтавщині – це Представництво “Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед” і “Аркона Газ-Енергія”, а також на Харківщині – компанія “Пром-Енерго Продукт”.