Масові бурштинові обшуки: вилучено понад 1200 кг каміння

Масові бурштинові обшуки: вилучено понад 1200 кг каміння

Офіс Генерального прокурора повідомляє про перекриття контрабандного каналу збуту бурштину в КНР та країни Близького Сходу

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру чотирьом членам злочинної організації за фактом незаконного видобування, збуту, придбання, пересилання, перевезення бурштину (ч. 1, 2 ст. 255, ч. 1, 2, 3 ст. 240-1 КК України), йдеться у повідомленні ОГП в середу, 02.06.2021.

За даними слідства, злочинна організація, до складу якої входили громадяни України та іноземці, налагодила протиправну схему придбання бурштину великих фракцій, так званого “пейзажу”, в осіб, які незаконно видобувають його в Рівненській області. Використовуючи закриті профілі в соціальних мережах, вони здійснювали пошук покупців «сонячного каменю» та проводили онлайн аукціони. В подальшому бурштин за підробленими документами перевозили контрабандним шляхом за кордон, зокрема до країн Близького Сходу та Китайської Народної Республіки.

З метою безпечного обміну інформацією про нелегально добутий бурштин, а також шляхи його доставки, члени організації розробили спеціальний мобільний додаток, в якому у закордонних клієнтів була можливість обрати фракції бурштину за фотознімками та описом, замовити їх, безготівково оплатити та відслідковувати маршрут доставки за індивідуальним кодом.

Дещо з виробів, які, за даними слідства, незаконно постачались закордон. Фото Офісу Генерального прокурора

В рамках досудового розслідування проведено 46 обшуків на території Рівненської, Київської областей та м. Києва. В ході їх проведення виявлено та вилучено незаконно видобутий бурштин-сирець загальною вагою більше 1 тонни, бурштин-“пейзаж” та ювелірні вироби з бурштину загальною вагою 200 кг, обладнання для кустарної обробки каміння, гроші від його реалізації, мобільні термінали з встановленим програмним забезпеченням, чорнові записи стосовно об’ємів реалізованого та клієнтів, а також мотопомпи та пожежні рукави.

Досудове розслідування триває, вирішуються питання щодо обрання підозрюваним запобіжних заходів.

Проведено широкомасштабну спецоперацію прокурорами спільно зі слідчими Головного слідчого управління Нацполіції України та співробітниками Головного управління по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю СБУ.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Читайте також: Надра – на долоні. Які дані вже містить Державний геологічний портал?

Читайте також: Які спецдозволи на користування надрами можна купити на торгах у червні?

Читайте також: НАДС визначило фаворитів конкурсу на замісника Романа Опімаха

Читайте також: Держгеонадр позапланово перевірить 126 надрокористувачів. Хто в переліку?